Skip to main content

Når Patientklagenævnet udvider klagetemaet

Alment praktiserende læge Helle Wiingaard, medlem af Lægeansvarsudvalget, hellewiingaard@dadlnet.dk

9. maj 2007
3 min.

En overlæge og en 1. reservelæge tildeles begge en § 6-påtale af Patientklage-nævnet.

1. reservelægen har lavet en mangelfuld epikrise, og overlægen har attesteret samme.

Den mangelfulde epikrise var ikke årsag til den efterfølgende fejl, som foregik i en hel anden del af sundhedssektoren, og epikrisen var heller ikke en del af klagetemaet. Imidlertid blev hele journalen, og dermed epikrisen, inddraget under sagsbehandlingen, og Patientklagenævnets sagkyndige vurderede, at den burde påtales. Efter Lægeansvarsudvalgets opfattelse tiltog Patientklagenævnet sig dermed en rolle som tilsynsmyndighed, som der lovmæssigt ikke er belæg for.

Vi ved ikke, om overlægen overhovedet har læst epikrisen i detaljer (det gør man næppe altid, når epikrisen ligger i en bunke med så meget andet arbejde, og når det er en kompetent 1. reservelæge, der har dikteret den), men dette er dybest set ligegyldigt, for overlægen har attesteret den.

Patientklagenævnet har således selv valgt at udvide klagetemaet, og dette er noget, vi har set i flere tilfælde. En patient klager over et behandlingsforløb, og under sagsbehandlingen bliver Patientklagenævnet opmærksom på andre mangler i forløbet. Læger, som var ganske perifert involveret eller i egne øjne slet ikke troede, at de var involveret, må efterfølgende med undren modtage en § 6-påtale eller forslag til samme.

I Ugeskr Læger 169;11:1063-4 er der hele to fulde sider, hvor det i detaljer er udpenslet, hvad en epikrise skal indeholde. Det bliver vist nogle ekstra lange af slagsen, vi fremover vil få at se. Og hvad der er allervigtigst: Epikriserne skal nærlæses af de attesterende overlæger.

Lægelovens § 6, som per 1. januar 2007 er overført til autorisationslovens § 17

En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sin virksomhed forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder ved benyttelse af medhjælp, økonomisk ordination af lægemidler mv.

Offentliggørelse af Patientklagenævnets afgørelser med oplysning om sundhedspersonens navn

Folketinget har besluttet, at Patientklagenævnet skal offentliggøre afgørelser uden anonymisering af sundhedspersoners titel og navn, hvor der er givet kritik af alvorlig eller gentagen forsømmelse eller givet kritik i forbindelse med kosmetiske indgreb. Det er en forudsætning for offentliggørelsen, at afgørelsen er truffet efter den 1. januar 2006.

En afgørelse vil blive offentliggjort, hvis den falder inden for et eller flere af følgende fire kriterier:

  1. Hvis Patientklagenævnet finder, at der er mistanke om, at en sundhedsperson har gjort sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i henhold til den pågældende sundhedspersons autorisationslov, og beslutter at sende sagen til politiet. Det bemærkes, at der ikke vil ske offentliggørelse af det forhold, at sagen sendes til politiet.

  2. Hvis Patientklagenævnet finder grundlag for kritik og samtidig finder grundlag for at indskærpe sundhedspersonen at vise større omhu og samvittighedsfuldhed i sit fremtidige virke.

  3. Hvis Patientklagenævnet finder grundlag for kritik af en sundhedsperson, og Nævnet derved tre gange inden for fem år har tildelt denne sundhedsperson en afgørelse med kritik. Dette gælder uanset, hvilket forhold kritikken vedrører (behandling, information, samtykke, journalføring, aktindsigt, tavshedspligt mv.).

  4. Hvis Patientklagenævnet finder grundlag for kritik af en sundhedsperson for virksomhed udøvet i forbindelse med et kosmetisk indgreb, herunder således også information, samtykke og journalføring. Ved et kosmetisk indgreb forstås et indgreb, der hovedsageligt foretages af ikkebehandlingsmæssige årsager.

Afgørelserne offentliggøres i to år på www.sundhed.dk og ligeledes på Patientklagenævnets hjemmeside www.pkn.dk

Afgørelsen vil blive offentliggjort med angivelse af titel, navn og autorisationsID/fødselsdato på den person, der kritiseres af nævnet, jf. kriterierne ovenfor. Alle andre navne i afgørelsen skal anonymiseres. Dette gælder også stednavne og navne på sygehuse og afdelinger mv.

Lægeansvarsudvalget

Marlene Mohr, formand, udpeget af Hovedbestyrelsen

Hans Buhl, Hovedbestyrelsen

Helle Collatz Christensen, YL

Niels Poul Gammelgaard, FAS

Anne Jung, YL

Margit Maltesen, PLO

Morten Gustav Poulsen, YL

Mogens Tangø, FAS

Helle Wiingaard, PLO