Skip to main content

Nær-død oplevelser i Region Sjælland

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. mar. 2012
3 min.

Rækken af problematiske sager fra Region Sjællands akutberedskab, der er uden læger i akutbilerne, vokser. Denne gang beretter vi om to nye cases, som begge handler om forsinkelser, fordi der skulle ventes på helikopterhjælp.

I begge tilfælde fik patienterne i første omgang behandling af paramedicinerne i akutbilerne inden for de kompetencer, som paramedicinerne besidder. Problemet er, at patienterne i virkeligheden havde behov for en læge.

Lykkeligvis fik de to patienter lægebehandling - nemlig via den tilkaldte helikopter. Men den kom i allersidste øjeblik. Og var blot det mindste gået galt, var patienten med største sandsynlighed død.

I begge tilfældene betød tidsfaktoren en forværring for patienten. Et af tilfældene handler f.eks. om et hjertestop, der muligvis helt kunne være undgået.

"Hvis behandlingen var startet tidligere, havde patienten haft større chance for at undgå hjertestoppet", siger overlæge Claus Lie, der fungerer som talerør for de lægerøster i Region Sjælland, der er kritiske over for fraværet af læger i akutbilerne.

"Et kørende beredskab kunne behandle og stabilisere meget tidligere", siger han om de to cases.

Sundhedsstyrelsen: ikke vores bord

Listen over patientsager, hvor læger vurderer, at patienterne havde været væsentligt bedre hjulpet med en læge i akutbilerne, er nu på 13 cases - heraf seks dødsfald.

Som Ugeskrift for Læger tidligere har berettet, bad Region Sjælland Sundhedsstyrelsen om at vurdere patientsagerne, ligesom politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti Benedikte Kjær, som også er sundhedsordfører, har stillet spørgsmål til ministeren om sagen på vegne af Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.

Som ugeskriftet.dk skrev i går, har Sundhedsstyrelsen imidlertid meddelt Region Sjælland, at det ikke henhører til dens kompetence at vurdere den slags. Det må regionen selv gøre.

Samme melding kommer fra fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i svar på Benedikte Kjærs spørgsmål.

"Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at der ikke vil blive udarbejdet en redegørelse om de konkrete patientsager, da sagerne efter det oplyste er indrapporteret som utilsigtede hændelser fra sundhedspersonale i Region Sjælland", skriver Pia Olsen Dyhr.

På et møde i sidste uge mellem Sundhedsstyrelsen og Region Sjælland fik Sundhedsstyrelsen en grundig redegørelse for, hvordan Region Sjælland har håndteret disse alvorlige UTH indberetninger. Den overvejer nu, om der er grundlag for at reagere over for Region Sjælland.

Pia Olsen Dyhr skriver også, at Sundhedsstyrelsen "ved flere lejligheder har anbefalet, at Region Sjællands nye præhospitale struktur løbende monitoreres og evalueres..."

Hun noterer sig, at evalueringen nu er på vej, men svaret nævner ikke noget om den løbende monitorering.

Ministeriet afdækker

Muligvis bliver det Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der selv kommer til at vurdere den voksende række af problematiske patientcases fra Region Sjællands lægeløse akutbiler.

For Pia Olsen Dyhr skriver i sit svar på spørgsmålene også, at regeringens akutudvalg skal "afdække behovet for flere akut/lægebiler i landets udkantsområder...."

Det er en del af regeringsgrundlaget. Udvalget ventes at komme med et udspil her i foråret.

Hele Region Sjælland er ganske vist ikke noget udkantsområde, men dele af regionen er, og det er derfor sandsynligt, at akutudvalget kommer ind på problematikken i den forbindelse.

Til slut i et af svarene understreger Pia Olsen Dyhr, at "det er afgørende for regeringen at sikre danskerne den bedst mulige akutbehandling. Alle skal kunne føle sig sikre på at få hjælp, uanset hvor i landet de bor"