Skip to main content

Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet

Jens Winther Jensen

16. mar. 2007
3 min.

Efter lange forhandlinger har lægemiddelindustri, læger og apoteker indgået en ny og banebrydende aftale om selvjustits og indbyrdes regler for samarbejde og sponsorering af efteruddannelse etc. Aftalens overordnede formål er at sikre, at befolkningen kan have tillid til, at rådgivning om og or-dination af lægemidler er uafhængig og sker uden hensyn til egen vinding. Det er en politisk aftale, der skal godkendes af parternes besluttende organer, før den kan træde i kraft.

For Lægeforeningen skal Lægemødet i slutningen af april træffe den endelige beslutning om godkendelse af aftalen. Under denne forudsætning er der tale om et gennembrud på et område, der har givet anledning til megen negativ omtale af læger. Det mest nyskabende er enigheden om at danne et nyt fælles og uafhængigt nævn, der skal føre tilsyn med, at de regler for samarbejde, der er aftalt mellem læger, industri og apoteker, bliver overholdt: Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet, NSL.

For Lægeforeningen er det et længe næret ønske, der er gået i opfyldelse. Det er ikke længere troværdigt i forhold til offentligheden, at kollegiale instanser skal holde selvjustits blandt sine egne omkring aftaler, der er indgået med eksterne samarbejdspartnere. Det har især været et problem, at parterne skulle bedømmes af forskellige instanser. Som det er nu, bliver industrien bedømt af Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale, der er et uafhængigt nævn finansieret af industrien, læger bliver bedømt af Lægeetisk Nævn, der er et internt kollegialt nævn nedsat af Lægeforeningens repræsentantskab, og apotekerne af Apotekernes Etiske Nævn, der også er et interkollegialt forum. Nu bliver der ét fælles nævn. Dansk Medicinsk Selskab har erklæret sig enige i vores hold-ninger og har tilkendegivet, at de ønsker at tilslutte sig aftalen. Det hilser vi meget velkommen.

Nævnet skal efter principtalen have fem medlemmer, der er fagfolk men uafhængige. Nævnets formand skal være en jurist. Nævnet skal have beføjelser til at pålægge såvel industri som læger og apotekere en række sanktioner. De går fra at give påtale og udtale kritik og til at uddele bøder, hvor der for enkeltpersoner er aftalt et bødeloft på kr. 5.000 ved meget grove overtrædelser. Der kan også være tale om krav om berigtigelse i forbindelse med markedsføring. Det overvejes at offentliggøre afgørelser på nævnets hjemmeside, hvis det er i overensstemmelse med lovgivningen.

Alle virksomheder skal have pligt til at anmelde arrangementer og sponsorater, og læger og apotekere har efter den nye selvjustitsaftale fået pligt til at orientere det nye nævn om ansøgninger til virksomheder om økonomisk støtte (sponsorater). Nævnets virksomhed finansieres af parterne efter en indbyrdes fordelingsnøgle, og under forudsætning af godkendelse kan det begynde sin virksomhed fra den 1. januar 2008. Det er aftalt, at der skal ske en evaluering af virksomheden efter et år.

Grundlaget for nævnets virksomhed er selvjustitsaftalen, der samtidig er blevet ajourført. Selvjustitsaftalen fastsætter reglerne for, hvordan det tætte samarbejde mellem parterne kan foregå uafhængigt og uden pressionsmuligheder. Opdateringen tager bl.a. højde for de seneste ændringer i lægemiddel- og apotekerloven omkring fx gennemsigtighed i apotekerrabatter og reklameregler.