Skip to main content

Nakskov: Sundhedshus truet af praksiskonflikt

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

10. dec. 2010
2 min.



En konflikt mellem Danske Regioner og de praktiserende læger truer med at torpedere et projekteret sundhedshus og lægecenter i Nakskov.

Lolland Kommune og Region Sjælland har søgt 53,9 mio. kr. i sundhedsministerens pulje på 300 mio. kr. til læge- og akuthuse i udkantsområder. Projektet er allerede godt i vej, hjulpet af 15 mio. kr. fra regionen.

Første fase er at renovere lokaler på det hidtidige sygehus til praktiserende læger. Når lokalerne om nogle måneder står færdige, kan byens praktiserende læger flytte ind.

Ideen er dels at fastholde Nakskovs læger, som næsten alle er tæt på pensionsalderen, dels at lokke yngre læger til området, der lider alvorligt af lægemangel.

Der er en kontrakt under forhandling mellem regionen og ti læger fra Nakskov.

»Vi håber, det lykkes, for det er et rigtig godt projekt. Men nu holder vi alle lige vejret, mens vi venter og ser, hvordan det går. Lokalt er forhandlingerne gået fint, men truslen om at opsige overenskomsten gør økonomien for usikker«, siger læge Birgitte Meyer, Nakskov, som selv forventede at flytte ind i Sundhedshuset til juli.

Lis Abel er en anden Nakskovlæge, som holder vejret: Mens hun formentlig selv vil fortsætte i praksis, tror hun, at nogle ældre kolleger »i stedet for at flytte med i Sundhedshuset og tage et par år til, vælger at holde helt op, hvis der bliver for meget bøvl«.

Kontrakten var ikke så langt fremme, at den lå til underskrift, da Regionernes Lønnings- og Takstnævn afbrød overenskomstforhandlingerne med PLO i forrige uge.

»Jeg er bekymret og tør ikke skrive under nu, og jeg tror heller ikke, at mine kolleger tør gøre det, før der er en overenskomst, og vi ved lidt mere om vores fremtidige økonomi«, siger Lis Abel.

Lolland Kommunes borgmester, Stig Vestergaard (S), frygter for sundhedshusets fremtid:

»Hvis vore praktiserende læger ikke kan komme ind, sætter det et meget stort spørgsmålstegn ved det, vi gerne vil opbygge«, siger han og fortsætter:

»De praktiserende læger er jo en hjørnesten sammen med det øvrige sundhedspersonale, privatklinikker osv., der skal være derude. Og meningen var også at tiltrække nogle yngre praktiserende læger. Jeg vil ikke sige, at vi så må kaste håndklædet i ringen. Men der bliver i hvert fald brug for at nytænke projektet«, siger Stig Vestergaard.