Skip to main content

Narkolepsi skyldes måske ikke vaccine, men svineinfluenza

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

2. sep. 2011
3 min.



Influenzavaccinen Pandemrix mistænkes i Sverige og Finland for at være årsagen til et øget antal tilfælde af narkolepsi blandt børn og unge. I en videnskabelig artikel rejser forskere nu tvivl om denne årsagssammenhæng.

I foråret 2010 tredobledes antallet af narkolepsitilfælde i den kinesiske hovedstad Beijing. Det skete i månederne efter vinterens H1N1-epidemi, og kun otte ud af 142 ramte var blevet vaccineret. Forskere mener derfor, at det kan være influenzaen, snarere end vaccinen, der kan være årsag til narkolepsi. Det fremgår af en artikel, offentliggjort først på nettet hos Annnals of Neurology, hvor det betvivles, at det øgede antal tilfælde af narkolepsi virkelig skyldes vaccinen.

»Usandsynlig forklaring«

Mistanken om, at den øgede narkolepsiforekomst skyldes vaccinen eller dens hjælpestoffer - de såkaldte adjuvanser - undrede artiklens forfattere. Der var nemlig også flere tilfælde af narkolepsi i Kina, hvor kun få blev vaccineret, og hvor vaccinen i øvrigt ikke indeholdt adjuvanser.

Forskerne har analyseret 629 tilfælde af narkolepsi mellem 1998 og 2010 - overvejende hos børn. For 182 patienter, som havde udviklet narkolepsi efter oktober 2009, blev der spurgt til eventuelle vaccinationer.

Forekomsten af narkolepsi var sæsonbestemt med flest tilfælde i april, hvor antallet næsten syvdobledes i forhold til lavpunktet i november. Ved at sammenligne år for år fandt forskerne en tredobling efter H1N1-udbruddet i vinteren 2009.

»Øget vaccination er ikke en sandsynlig forklaring på stigningen, da kun otte ud af 142 patienter erindrede at have fået en H1N1-vaccination«, skriver forskerne i Annals of Neurology. De bemærker, at narkolepsi i høj grad følger sæsonudsvingene for luftvejsinfektioner, herunder H1N1-influenza.

Kan skyldes luftvejsinfektion

Ideen om, at influenzaen - ikke vaccinen - er årsag til narkolepsi, stemmer med teorier om, at søvnsygdommen udløses af immunforsvarets reaktion på luftvejsinfektioner.

»Vi ved ikke præcist, hvad der forårsager narkolepsi«, understreger professor, overlæge Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

»Men det er nogle rigtigt gode observationer - og de rejser en meget vigtig diskussion«, lyder hans kommentar til de kinesiske forskeres undersøgelse.

Poul Jennum advarer imod at postulere en årsagssammenhæng mellem H1N1-vaccinen og narkolepsi - dertil er der utilstrækkelig viden. I Danmark indberettes der årligt kun to-fire tilfælde af akut narkolepsi hos børn og unge, og Sundhedsstyrelsen har ikke kendskab til tilfælde i forbindelse med vaccination. Han peger på, at narkolepsi kan være svær at diagnosticere, da symptomerne kan ligne andre sygdomme og derfor kan være underrapporteret, og at vaccinationskampagnen i Sverige også var rettet mod børn og unge, mens man i Danmark koncentrerede indsatsen om risikogrupperne. Endelig er der også fundet association til andre øvre luftvejs-infektioner, siger Poul Jennum.

Søvnforskerne er i øvrigt begyndt at interessere sig for en epidemi af encephalitis lethargica, som i kølvandet på Den Spanske Syge omkring 1920 ramte tusinder af mennesker verden over med en narkolepsilignende hjernesygdom. Sygdommen dukkede op igen i 1993 - og denne gang viste det sig, at mange patienter havde haft halsbetændelse, før hjernesygdommen ramte dem.

»Så historisk set har vi muligvis haft tilsvarende epidemier tidligere, som muligvis kan være udløst af luftvejsinfektioner«, siger han.

Ingen Pandemrix i Danmark

Overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Doris Stenver, finder de kinesiske data »interessante«:

»De kinesiske forskere har tilsyneladende ikke fundet en sammenhæng mellem en stigning i antallet af narkolepsitilfælde og vaccination«, siger hun og fortsætter: »Jeg synes, der er behov for yderligere undersøgelser - hvad de jo også selv mener. Vi tænker på en sammenhæng mellem narkolepsi og vaccinen, men vi har jo stadig ikke dokumentation for det«.

»I mellemtiden har man i øvrigt valgt at konstruere sæsoninfluenzavaccinen, så den også beskytter mod H1N1«, siger Doris Stenver.

»Derfor bliver det ikke aktuelt at bruge Pandemrix i Danmark til at forebygge tilfælde af H1N1-influenza«.