Skip to main content

Nej, speciallægemanglen er ikke aflyst

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

29. okt. 2010
3 min.



I løbet af de næste år vil flere speciallæger være klar til at behandle danskerne. Det er godt nyt. Sundhedsstyrelsens nye lægeprognose for de næste 20 år er mere opløftende læsning, end vi har været vant til i mange år, når det handler om at løse problemet med mangel på speciallæger.

Spåmandskunst er der ikke tale om. Prognosen baserer sig naturligvis på de seneste års udvikling, og den viser, at mange af de seneste års initiativer for at få flere speciallæger har haft effekt. Det er meget positivt, at det er lykkedes at oprette og besætte flere hoveduddannelsesforløb i alle specialer, og at kandidatalderen er faldet. Det samme kan siges om, at vi har fået flere kolleger med udenlandsk baggrund, og det ser ud til, at læger udskyder pensionen lidt længere end tidligere.

Men alle positive tendenser ufortalt, så er det desværre alt for tidligt at læne sig tilbage og glæde sig over, at et alvorligt problem synes løst. Det skyldes den store usikkerhed om, hvordan efterspørgslen efter speciallæger vil udvikle sig. De seneste måneder har vi været vidne til et paradoksproblem i sundhedsvæsenet, hvor fx Region Hovedstaden fyrer et større antal speciallæger, mens sundhedsvæsenet andre steder i landet mangler speciallæger.

Set herfra er afskedigelserne først og fremmest udtryk for mangelfuld styring af økonomien på sygehusene. Det ændrer ikke ved, at tendensen de seneste år har været, at efterspørgslen efter lægelig arbejdskraft har været konstant stigende og større end i nogen anden gruppe i sundhedsvæsenet. Fortsætter den, har vi stadig en alvorlig mangel på speciallæger de næste mange år. Oplever vi derimod en mindre vækst i efterspørgslen, som det jo er regeringens ambition med den foreliggende aftale med Danske Regioner, så kan problemet med speciallæger også blive mindre. Men selv med markant mindre vækst end de 3,5 pct. pr. år, som vi har oplevet de seneste år, er der udsigt til adskillige år med specialelægemangel.

Dertil kommer, at der stadig er store udfordringer i specialer som almen medicin og psykiatri. Ifølge prognosen ser det bedre ud om nogle år, men eksempelvis falder antallet af psykiatere frem til 2020. Ser man på de aktuelle forhold i psykiatrien, så er ti år lang tid at vente.

Det samme gælder i almen praksis, hvor antallet af speciallæger også falder frem til år 2020. Det er et enormt problem for hele sundhedsvæsenet. De næste års omstruktureringer med øget specialisering, supersygehuse og avancerede fælles akutmodtagelse betyder, at de praktiserende læger i endnu højere grad end i dag bliver nøglepersoner i den del af sundhedsvæsenet, der er tæt på borgerne.

For Lægeforeningen men også for samfundet er det naturligvis afgørende, at læger ikke uddannes til arbejdsløshed. Derfor vil vi reagere i samme øjeblik, at der tegner sig et billede af, at udviklingen går i den retning. Sker det, må optaget til lægeuddannelsen sættes ned fra de 1400 årligt, som det ligger på i dag. Her og nu gælder det først og fremmest om at fortsætte arbejdet med at uddanne speciallæger i et omfang, som sikrer patienterne et tidssvarende sundhedsvæsen med speciallæger inden for alle specialer.