Skip to main content

Net-tilmelding gør turnusvalg nemt og hurtigt

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

29. feb. 2008
6 min.



Danske Regioner lancerer nu den længe ventede elektroniske fordeling af turnusstillinger - eller som det hedder nu: kliniske basisuddannelsesforløb.

Første trin af det internetbaserede system, der er blevet til i samarbejde med Danske Regioner, går i luften i uge 10. Her vil alle, som ønsker at påbegynde den kliniske basisuddannelse til 1. august, og som har tilmeldt sig, få et lodtrækningsnummer, der giver adgang til at vælge et konkret basisforløb.

På grundlag af lodtrækningsnumrene vil Danske Regioner sende oplysning til hver enkelt om, på hvilken dag og hvilket tidspunkt de kan logge sig på systemet og vælge basisforløb.

Enkelte - som har fået godkendt »særlige hensyn« - kan allerede logge på fra mandag den 17. til onsdag den 19. marts. For alle andre starter valget af basisforløb tirsdag den 25. marts og løber frem til fredag den 4. april. Systemet vil være åbent på hverdage mellem kl. 8 og kl. 21.

Men allerede den 10. marts vil systemet stå åbent, så alle i ro og mag kan studere udvalget på samtlige hylder og gøre sig fortrolige med systemet (og dyrke deres misundelse på dem, der har trukket et lavere nummer). Adressen er www.basislaege.dk.

»Hurtigt og nemt«

Den elektroniske tilmelding er led i omlægningen af den lægelige videreuddannelse, som skal bringe den samlede uddannelsestid ned. Konkret bidrager den elektroniske tilmelding til, at ventetiden fra kandidat til turnus, som hidtil har været op til et halvt år, stort set forsvinder.

Basisuddannelsen er i sig selv også blevet kortere: 12 måneder mod hidtil 18, og antallet af turnusforløb er blevet dimensioneret, så det skulle svare til antallet af kandidater.

Og Simon Serbian, formand for Yngre Lægers Forsknings- og Uddannelsesudvalg, ser flere fordele ved det nye system:

»Det er først og fremmest et pædagogisk redskab«, siger han. »En ny måde at foretage valget på, som er hurtig og let at overskue, og med let adgang til yderligere information undervejs«.

Den gamle og omstændelige procedure er skåret ned til to tempi, fremhæver han:

»Først får man sit lodtrækningsnummer, og så går man på nettet på et givet tidspunkt og vælger selv direkte mellem de turnusforløb, der er tilbage. Og så er det overstået.

Det er altså blevet mere enkelt. Og man vælger selv direkte«.

Simon Serbian peger på yderligere fordele ved det nye system bl.a., at den nye basisuddannelse omfatter flere nye specialer, og at man kan vil kunne vælge sin turnusblok helt ned på afdelingsniveau: Hvilken type kirurgiske eller medicinske forløb er der? Så Yngre Læger er godt tilfredse, siger Simon Serbian.

Han er også tilfreds med, at han under demonstrationen af systemet oplevede, at det bakkes op af et overbevisende sikkerhedsnet - hvis man nu skulle være så uheldig at sidde med en computer, der er stået af: Sikkerhedsnettet er en telefonservice med hotline, som hele tiden vil være bemandet med flere personer. Virker systemet ikke, kan man på den måde »gå bagom«, så der vil altså ikke være grund til panik.

»Det sikkerhedsnet har været vigtigt for os«, siger Simon Serbian. Han råder dog til, at man på forhånd sætter sig lidt ind i systemet og kigger sig omkring på www.basislaege.dk, så man er stedkendt, når det bliver alvor den 25. marts.

Bedre valgmuligheder

Rent praktisk tilbyder hjemmesiden et danmarkskort, hvor hospitaler er indtegnet sammen med en liste over søgemuligheder på hospitaler, hvor hvilke afdelinger findes, og hvilke turnusforløb de kan tilbyde.

»Der er flere måder at søge på, og det virker meget overbevisende«, siger Simon Serbian. »Og undervejs kan man - når hospitalerne får det op at stå - hoppe direkte til hospitalernes egne hjemmesider og få informationer om de lokale forhold.

Jeg forestiller mig da, at hospitalerne vil lægge bedre informationer ud i takt med, at systemet kommer til at køre, så det også kan blive et arbejdsredskab for rekruttering. Hvis jeg sidder og ser på et sygehus i Jylland, vil jeg umiddelbart kunne se, hvilke gode uddannelsesforhold man har, og hvordan man tackler de lokale spørgsmål om bolig, børnehave osv.«

Marit Buccarella, konstitueret chef i Sundhedsstyrelsens Enhed for Uddannelse og Autorisation, fremhæver muligheden for at vælge aktivt som den væsentligste nyhed.

»Læger og studerende får nu muligheden for at foretage et mere aktivt valg, end de har kunnet tidligere. De kan gå ind og vælge et konkret forløb, se hvor forløbet er placeret, hvad det indeholder, og hvornår det starter. Tidligere valgte man i et helt område, og lidt afhængigt af, hvordan proceduren var rundt om i landet, kunne man så vælge igen, eller også fik man bare tildelt et forløb«.

Desuden lægger den nye bekendtgørelse op til at inddrage flere specialer end hidtil - en mulighed, som Marit Buccarella ved, at de tre uddannelsesregioner har udnyttet til at skabe nogle forløb, som er sammensat af forskellige specialer men sådan, at de krævede kompetencer stadig kan opnås. Kravet om, at almen praksis skal indgå i mindst 80 pct. af forløbene, sætter naturligvis en grænse for, hvor mange andre specialer, man kan inddrage.

»Men den nye målbeskrivelse er så bred i forhold til den gamle, som var meget detaljeret, at det giver mulighed for at gå mere bredt ud og inddrage flere afdelinger i videreuddannelsen«, siger Marit Buccarella.

Særlige hensyn?

Det nye system kan dog ikke ændre ved, at nogle altid vil havne et sted i geografien, som er uhensigtsmæssigt i forhold til ægtefæller, børn, venner og daglige vaner. Så selv om det kan være meget ubelejligt, må også kommende kandidater belave sig på, at det er et grundvilkår, hvis man vil være læge.

»Det kliniske basisuddannelsesforløb ligger jo stadigvæk der, hvor man kan tilvejebringe de kompetencer, man skal have i forløbet, og der, hvor man har kapacitet til at have en uddannelse«, siger Marit Buccarella.

»Skulle vi tage særlige hensyn i alle de tilfælde, hvor man kunne synes, det var rimeligt, kunne vi ikke opretholde et klinisk basisuddannelsessystem som i dag«.

Valget af forløb foregår ved, at numrene aktiveres i rækkefølge. Når ens nummer er aktiveret, kan man vælge. Det er også muligt at lave en prioriteret liste over ønskede forløb, før valget går i gang, og det tilråder Marit Buccarella, at man gør - ligesom det tilrådes, at man har gjort sig fortrolig med hjemmesiden, før valget starter. Sundhedsstyrelsen vil mindst en uge før valget, sammen med lodtrækningsnummeret, udsende en pinkode og en udførlig vejledning, enten som en vedhæftet fil eller som et link.

»Nogle vil alene se på geografi, og hvad der så er tilbage i det område, man ønsker, eller se lidt længere væk efter de specialer, der er interessante. Andre igen vil forhåbentlig finde det spændende, at man allerede fra starten af sin lægekarriere har muligheden for også at vælge blandt flere specialer, og derfor også er parate til at rejse længere væk for at få et særligt speciale. Det er i hvert fald vores håb«, siger Marit Buccarella.