Skip to main content

Netværket, der har plads til alle

Juridisk konsulent Helle Bjørnstad og kommunikationskoordinator Anne Weimar

2. nov. 2005
3 min.

De godt 3.600 praktiserende læger i Danmark er organiseret i et stort finmasket net, hvor 17 praksisudvalgsformænd tager sig af hver deres lille kreds - bakket op af lokale praksisudvalg. Praksisudvalgene agerer ofte små »minibestyrelser« og varetager på den måde en lang række lokale opgaver, som bedst løses i de områder, hvor medlemmerne selv har deres praksis. Arbejdsområdet er ret bredt og favner alt lige fra samarbejde og forhandlinger med den amtslige sygesikring, landsoverenskomsten, medlemsmøder, til lokalt koordinerede projekter om f.eks. kvalitetsudvikling, efteruddannelse af klinikpersonale osv. Tilsammen udgør netværket 83 personer - P.L.O.s Repræsentantskab som tæller 22 kvinder og 61 mænd. Hertil kommer næsten lige så mange suppleanter, som ofte indgår i de lokale praksisudvalg på lige fod med de »rigtige« repræsentanter.

Praksisudvalgenes opgaver til diskussion

Fyrre af P.L.O.s i alt 83 praksisudvalgsmedlemmer - eller tillidsrepræsentanter om man vil - de fleste af dem nyvalgte, mødtes to dage i foråret på Hindsgavl Slot på Fyn. Her havde P.L.O.s forhandlingsudvalg og sekretariat indbudt til tillidsmandskursus. På kurset gennemgik man bl.a. en række overenskomstbestemmelser, som er vigtige at kende, når man skal gerere sig rundt i »aftalelandskabet«.

Umiddelbart kunne man måske mene, at et praksisudvalgs opgaver hovedsageligt er at forholde sig til overenskomsten, men der er også det kollegiale aspekt, og det er ikke altid så enkelt at håndtere. Den selvjustits, som er en forudsætning for at overenskomsten mellem P.L.O. og Sygesikringen fungerer optimalt, betyder at man skal vide, hvordan man bedst håndterer en konflikt.

Udkast til kommissorium

Kursusdeltagerne fik stillet opgaven: hvad er Praksisudvalgets opgaver? Resultatet blev en bred palet, som tilsammen kunne udgøre et kommissorium for praksisudvalget.

En gruppe definerede Praksisudvalgets opgaver ud fra en betragtning om, at udvalget først og fremmest skal varetage de faglige, fagpolitiske og økonomiske forhold for de lokale medlemmer. Udvalget skal desuden optræde som en visionær partner i forhold til lokal sundhedsplanlægning, og ikke mindst varetage opgaver i forhold til Landsoverenskomsten, og desuden fremme tiltag i forbindelse med fastholdelse og rekruttering. Kontakten til de øvrige søjler skal udvalget også tage sig af, og tilmed fungere som et samlende organ for kvalitetssikring, praksiskonsulentordningen og efter- og videreuddannelse. Praksisudvalget skal derudover fungere som lokal netværksfunktion for den »klemte kollega«, tage sig af spørgsmål, som vedrører lægevagt og akutberedskab, og tage aktivt del i debatten i forhold til pressen og det omgivende samfund.

P.L.O.s vagthunde

Tillidsrepræsentanterne lagde vægt på, at praksisudvalgene også fungerer som »vagthunde« i forhold til modparten - og er årvågne over for hvad der rører sig ude blandt medlemmerne. Udvalget har pligt til at være synligt for den enkelte praktiserende læge, være grundigt orienteret, om hvad der rører sig fagligt, amtsligt og overenskomstmæssigt i amtet og desuden sikre sig repræsentation i alle relevante udvalg.

Ambitiøse mål

Man kan spørge sig selv, om det ikke er lige vel ambitiøse mål at stille. Men omvendt kan man se på praksisudvalgenes måde at arbejde på, at det er med til at give medlemmerne medbestemmelse og indsigt. Modellen er på sin vis med til at sikre decentral indflydelse på egen tilværelse som praktiserende læge. Samtidig er den medvirkende til, at Repræsentantskabet og P.L.O.s bestyrelse hurtigt kan nå at opfange, hvis der er lokale problemer, som kræver en central indsats.