Skip to main content

”Nødvendigt at overlæger tager en ekstra tørn”

Overlægeforeningens formand: Der er behov for at speciallæger tager en ekstra tørn. Men kun hvis vagtregler og arbejdsmiljøregler overholdes.

Foto: Region Midtjylland
Foto: Region Midtjylland

Klaus Larsen kll@dadl.dk

20. feb. 2017
3 min.

På grund af lægemangel har overlæger i nogle af landets yderområder haft mulighed for ekstraordinært høje lønindtægter på grund af overarbejdsbetaling.

En overlæge i Vestjylland tjente alene i 2015 4,5 millioner kroner. Det viser en liste med lønoversigter, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

Overarbejde for millioner

Den samme læge – ansat på Psykiatrisk afdeling Vest i Holstebro – havde i de første syv måneder af 2016 en indtjening på knap tre millioner kroner.

Afdelingen havde en praksis, der i princippet tillod lægerne at arbejde så meget, de ønskede, bekræfter en tidligere overlæge på afdelingen. Andre læger har ifølge TV2 Østjylland tjent 2,4 millioner kroner og knap 2,6 millioner kroner.

Den høje indtjening var mulig, fordi lægerne f.eks., kunne få løn for at være i forskellige vagter på samme tid. Den praksis ophørte dog, efter at afdelingen i sommeren 2016 fik ny ledende overlæge.

”Man kunne dække en vagt og på samme tid have merarbejde i en klinik plus, at man havde sin afdeling. På den måde kunne man få ganske høje lønninger”, siger den ledende overlæge, Claus Fischer.

Også på sygehusene i Horsens, Aarhus, Randers og Herning har speciallæger haft mulighed for en årlig indtjening på to millioner kroner eller mere.

OK – hvis regler overholdes

- Lyder det forsvarligt i forhold til patientsikkerheden, at man kan dække en vagt og på samme tid have merarbejde i en klinik foruden at man har sin afdeling?

” Hvis vagtreglerne og arbejdsmiljøloven ikke overholdes, er det ikke i orden”, siger Overlægeforeningens formand Anja Mitchell.

”Hver enkelt overlæge skal møde udhvilet op på arbejde – uanset, om det er betalt bijob eller andet. Og det har både lederen og den enkelte medarbejder et ansvar for”.

Hun understreger, at lægemanglen mange steder gør det påkrævet, at speciallægerne ”tager en ekstra tørn” ud over de 37 timer om ugen.

”Og det er der intet galt i”, understreger hun. ”Overenskomster og arbejdsmiljøregler skal bare overholdes”.

Anja Mitchell er enig i, at ingen læge kan passe sit arbejde på forsvarlig vis efter en lang vagt, som det var almindeligt, da hun selv var ung læge.

”Det har både Lægeforeningen og Overlægeforeningen arbejdet hårdt på at få ryddet op i. Og jeg synes efterhånden også, at der er kommet en anden arbejdskultur”, siger Anja Mitchell.

Ifølge Anja Mitchell har regionerne gode muligheder for at holde ”styr på bijobbene”: Tager en læge bijob, skal det indberettes, og så bliver der taget stilling til, om det er foreneligt med hovedjobbet – ”og sådan skal det være”, siger Anja Mitchell.

”Hvis der stadig er problemer nogle steder, skal der rettes op på det. Men når det er sagt, skal vi heller ikke glemme, at der er et stort behov for, at speciallæger tager ekstra arbejde”, siger Anja Mitchell.

Regionsdirektør: ”Det vil ikke ske igen”

Den liste over højtlønnede speciallæger, som TV2 Østjylland henviser til, har regionen ført siden 2008, netop med henblik på at holde øje med lønudviklingen. Det oplyser regionsdirektør i Region Midtjylland Jacob Steengaard Madsen.

Netop det år, TV2 Østjylland fik aktindsigt i, nemlig 2015, var ifølge direktøren ”et år med meget høje lønninger”, og det var da også på opfordring fra regionskontoret, at Psykiatrisk afdeling i Holstebro greb ind over for det voldsomme overarbejde.

”Nu har vi så lukket afdelingen og flyttet sengene, fordi vi ikke kunne blive ved med at bemande den”, tilføjer Jacob Steengaard Madsen.

Det er dog fortsat muligt at opnå en høj løn, hvis man arbejder ekstra meget, men regionsdirektøren anser det for usandsynligt, at man vil kunne nå 2015-niveauet igen.

”Jeg har heller aldrig set så høj en løn for en læge før eller siden. Så jeg kan sagtens forstå pressens interesse”, siger Jacob Steengaard Madsen.

”Og det kommer ikke til at forekomme igen”.