Skip to main content

Nordjyderne skal have en forskningsenhed for almen praksis

I den nye overenskomstaftale mellem PLO og regionerne står, at Aalborg nu også skal huse en forskningsenhed for almen praksis. Det handler både om forskning men også om kvalitet, rekruttering og fastholdelse.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. mar. 2014
3 min.

København har en. Aarhus har en, og det har Odense også. Nu skal Aalborg også have en forskningsenhed for almen praksis.

Det står i den nye overenskomst mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn), som – forudsat at den bliver endeligt vedtaget – også afsætter i alt 10 mio. kroner ekstra over tre år til Forskningsfonden for Almen Praksis.

Ideen om en forskningsenhed kommer i kølvandet på oprettelsen af den stadigt ret nye lægeuddannelse på Aalborg Universitet, og dermed kommer Region Nordjylland på linje med Region Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark.

Læs også: Fem-fire i PLOs bestyrelse - nu skal OK-aftalen til urafstemning

Det er ikke helt ligegyldigt for en region at have sådan en forskningsenhed.

”Det er præcist vigtigt af samme grund, som det er vigtigt at have et universitetssygehus. Dels højner det uddannelsesniveauet for de læger, vi nu skal uddanne. Både inden for almen praksis og generelt i forhold til at formidle viden om almen praksis”, siger Jens Søndergaard, der leder forskningsenheden for almen praksis i Region Syddanmark.

”Det sikrer, at uddannelserne bliver forskningsbaserede. Og det sikrer, at de kvalitetesudviklingstiltag i almen praksis, man laver i en region, i højere grad får en høj kvalitet, fordi der gerne er forskningsmæssig basis og forståelse bag. Det handler også om at gøre tingene på en stringent måde, hvor tiltagene kan monitoreres og evalueres og at tilgå litteratur, så den kan fortolkes og implementeres”, siger han.

Læs også: PLO-formand venter OK-urafstemning

Desuden peger Jens Søndergaard på, at det også er en vigtigt funktion at uddanne forskere, der jo ikke alle ender med forskning per se men f.eks. kommer ud i kvalitetsudvikling.

Men hvad skal så mange regioner hver hver sin enhed?

”Det er vigtigt at lave udviklingsprojekter, som er forankret der, hvor folk kan tænkes også at arbejde”.

Så der er et element af rekruttering og fastholdelse?

”Både rekruttering, fastholdelse, uddannelse og det er sandelig også en øgning af niveauet af almen praksis bidrager forskningen til. Desuden rækker meget enhedernes forskning ind i sygehusvæsenet, så det højner også kvaliteten af de sammenhængende forløb”.

Det samme mener Kaj Bernth, formand for de praktiserende læger i Region Nordjylland.

”Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at tiltrække nogle læger, som gerne også vil forske, og sikre gode vilkår for det, så skal det også stå i en overenskomst. Det har vi presset på for, at det skulle”, siger han.

”Vi skal have en forskningsenhed, fordi vi har et universitet, og fordi vi er nogle læger, der mener, at forskning hører med til det at være praktiserende læge”.