Skip to main content

Nordjysk psykiatri intensiverer jagten på læger

Journalist Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

15. feb. 2013
3 min.

Inden for få år går over halvdelen af overlægerne i Psykiatrien i Nordjylland på pension. Men det vækstlag, hvorfra de kommende overlæger skal rekrutteres, er spinkelt, idet 42 procent af samtlige afdelingslægestillinger er ubesatte.

Derfor sætter regionen nu ind for at rekruttere og fastholde læger til psykiatrien. Udover at etablere et højere antal uddannelsesstillinger, satses der i en kort-og langsigtet rekrutterings- og fastholdelsesstrategi på at skabe attraktive job og ansættelsesvilkår, ligesom regionen forsøger at gøre psykiatri attraktivt på alle niveauer af lægers uddannelsesforløb.

Modsat tidligere, er alle introduktions-og hoveduddannelsesstillinger i dag besat. Men aldersfordelingen er skæv med overvægt af ældre læger: "Det er en hel generation af læger vi mangler, og vi er særlig hårdt ramt, fordi vi ligger hvor vi ligger, og fordi vi hidtil ikke har nydt godt af at være tæt på en lægeskole," siger cheflæge og vicedirektør i Psykiatrien, Morten Kjølbye.

Den hele læge

Fleksible arbejdsvilkår og en fornuftig work-life-balance for den enkelte læge er noget af det den nordjyske psykiatri stiller i udsigt. Kombinationsstillinger, hvor man kombinerer klinisk arbejde og forskning eller klinisk arbejde og ledelse, vil der også satses på.

De yngre læger skal sikres dagtid til klinisk arbejde, ligesom for- og bagvagter skal have mulighed for at gå sammen i vagt.

Den enkelte læge skal sikres et specialiseret arbejdsområde med mulighed for at sub-specialisere sig yderligere.

"Det vigtigste i vores plan er at optimere vores faglige miljø og styrke uddannelsen. Allerede i dag er psykoterapeutisk uddannelse gratis, når man er ansat hos os. Og vi lægger vægt på, at har man været på kursus, kan man - hvis man har talent for det - undervise på det efterfølgende kursus", siger Morten Kjølbye.

En særlig charmeoffensiv er rettet mod de lægestuderende på Aalborg Universitet. For dem vil der blive tilrettelagt fokuserede kortere ophold i Psykiatrien, der vil oprettes et psykiatrisk selskab for medicinstuderende på AAU og de ph.d.-studerende vil sikres en international kapacitet i vejledergruppen og et egentligt studieophold i udlandet.

God løn og tværfaglighed

Læger i Region Nordjylland aflønnes allerede gennemsnitlig højere end læger i andre regioner. Det, at der lønmæssigt er kompenseret for, at lægerne arbejder i en yderregion, skal Psykiatrien ifølge oplægget fremadrettet profilere sig stærkere på.

Strategiens mange tiltag - som regionrådet har bifaldet - skulle gerne stimulere en bred kultur i Psykiatrien, hvor alle med strategioplæggets ord bliver faglige og kulturelle "indfangende" ambassadører".

I 2008-10 gik bestræbelserne på at lokke udenlandske læger til Psykiatrien, og I dag er der læger med ti forskellige nationaliteter ansat.

"Men det er både dyrt og ressourcekrævende, ligesom sproget - og måske særligt nordjyske dialekter - kan være en udfordring. Sproget og evnen til at kommunikere er af stor betydning, når man har med psykiatriske patienter at gøre," forklarer Morten Kjølbye.

Da lægemanglen var størst, ansatte Psykiatrien flere psykologer, der efter at have gennemgået et grundigt kompetenceudviklingsprogram skulle bistå lægerne med at udrede patienterne.

"De specialuddannede psykologer har klart givet Psykiatrien et kompetenceløft, idet vi satser på flere fagligheder. Psykologerne kan - som kritikken har lydt - ikke ordinere medicin og tage stilling til det somatiske. Men de kan bidrage med et bredere perspektiv på patienten," siger Morten Kjølbye.