Skip to main content

Nordjyske læger i gabestok

Journalist Dorte Jungersen - dj@dadl.dk

2. nov. 2005
4 min.

De almen praktiserende læger og privatpraktiserende speciallæger i Nordjyllands Amt får som konsekvens af amtets yderst åbne digitale forvaltning deres navne lagt ud på nettet i de tilfælde, hvor deres patienter klager over den service lægerne yder dem.

Det sker, efter at Nordjyllands Amts økonomiudvalg har besluttet at efterkomme en anmodning fra Indenrigsministeriet om, at navne på læger, der er indklaget for de to lægegrupperingers amtslige Samarbejdsudvalg skal offentliggøres på Amtsgårdens offentlige postliste, der registrerer al ind- og udgående post. Vel at mærke inden Samarbejdsudvalget har truffet en afgørelse - endsige drøftet sagen.

Amtets Økonomiudvalg afslog i juni sidste år aktindsigt i to sager under henvisning til Offentlighedslovens paragraf 12, således at navnene på to læger blev tilbageholdt. Men efter klager over denne afgørelse har Indenrigsministeriet underkendt amtets afslag. Amtet henholdt sig til den paragraf i offentlighedsloven, der omhandler undtagelser fra loven om retten til aktindsigt, bl.a. i de tilfælde hvor det drejer sig om enkeltpersoners private, herunder økonomiske, oplysninger. Ifølge Indenrigsministeriets tolkning af denne paragraf er navnet på en læge imidlertid ikke i sig selv en følsom oplysning. Ligesom det forhold, at der er indgivet en klage over en læge, ikke »i sig selv findes at afsløre følsomme oplysninger eller omstændigheder, der kan føre hertil«. Stridens kerne - som p.t. ikke er løst - er, hvorvidt Samarbejdsudvalget for læger er en offentlig virksomhed og dermed underlagt lov om offentlighed i forvaltningen eller om den fx følger Landsoverenskomsten for almen lægegernings bestemmelser, hvorefter klagesager skal behandles fortroligt. At det er det sidste, der er gældende, er Praksisudvalget og Praktiserende Lægers Organisation ikke i tvivl om. P.L.O. har derfor indbragt spørgsmålet for Justitsministeriet, der endnu ikke har truffet en afgørelse.

Patienterne hænges ud

Frygten blandt de praktiserende læger er, at klagesager, der implicerer læger, vil blive behandlet i pressen inden sagen har været behandlet i samarbejdsudvalgene, og inden at de indklagede læger overhovedet er blevet gjort bekendt med, at der verserer en klagesag mod dem.

Men også tillidsforholdet mellem patient og læge er i fare, mener Marianne Siersbæk, medlem af Samarbejdsudvalget for almen praksis og næstformand i Praksisudvalget i Nordjyllands Amt - og det er ifølge hende i virkeligheden det største problem ved offentliggørelsen.

»Der er svage patienter, der bliver hængt ud på forsiden af avisen uden nogen mening. Hvorfor skal en mindre klage, som en patient synes at amtet skal gøres opmærksom på, samtidig gøres til et stort offentligt tilgængeligt emne? Det er noget der bør ordnes i mindelighed.

Dertil kommer, at vi jo må erkende, at læger er sarte. Navnlig når de føler, de har gjort deres bedste - så er der mange, der bliver slået ud. Vi vil gerne diskutere patienternes klager over os, men kan ikke billige den måde, som der her er lagt op til at føre diskussionen på«, siger Marianne Siersbæk.

Amtsdirektør Per Okkels kan til dels godt forstå lægernes reaktion: »Vi var meget i tvivl, om vi skulle og om vi måtte offentlige lægernes navne. Vi vidste, at de praktiserende læger var meget imod, at deres navne blev udleveret, og derfor lod vi være. Men når vi så bliver pålagt af Indenrigsministeriet at udlevere navnene, ja så kan vi ikke gøre andet end at rette os efter amtets højeste tilsynsmyndighed«, siger Per Okkels, der godt kan forstå frygten for »at blive hængt ud for noget man ikke har gjort«.

»På den anden side må vi alle - også læger - lære at leve med at offentligheden har indsigt i, hvad vi går og laver.

Folk ved godt, at der er patienter, der ikke kan med deres praktiserende læger - derfor overreagerer lægerne nok i forhold til det reelle tab af image de lider. Jeg mener ikke, de praktiserende læger har noget at være bange for«, siger Per Okkels til Ugeskriftet.

Han afviser, at amtet - som det har været bragt i forslag - kan tage de breve, der vedrører klager over lægerne af postlisterne: »Det kan vi ikke af hensyn til vores troværdighed. En sag om aktindsigt kan ikke løses ved at skjule det for offentligheden. Men jeg vil godt love, at vi hurtigst muligt vil fortælle de praktiserende læger, at vi har en klage på dem«, siger Per Okkels.