Skip to main content

Nordjyske praktiserende læger vil drive klinik på distance

Dorte R. Jungersen, dortejungersen@hotmail.com

9. dec. 2011
4 min.

Drop de regionsdrevne klinikker og lad de større lægepraksis drive satellitklinikker i stedet. Og forstå, at det koster at få praktiserende læger til at slå sig ned i Thy og andre udkantsområder. Sådan lyder budskabet fra formand for praksisudvalget i Nordjylland, Kaj Bernth.

Baggrunden er, at landets første regionsdrevne lægeklinik åbnede den 1. juli i Kaas i Nordjylland. Det skete for at tilgodese 5.600 borgere, der var blevet lægeløse, efter at tre praksis i Jammerbugt Kommune var lukket. Klinikken i Kaas - med fire deltidsansatte praktiserende læger samt to uddannelseslæger - er netop blevet udvidet med 136 m2 i form af pavilloner.

I august åbnede yderligere en regionklinik. Denne gang i Aalborg - bl.a. for at tilgodese byens mange nye studerende.

Men i stedet for, at regionen selv driver klinikker, foreslår det nordjyske praksisudvalg, at større lægepraksis i regionen kan drive satellitklinikker, der på skift betjenes af læger fra den store lægepraksis, som så ansætter vikarer for de udsendte læger.

»Det vil skabe større kontinuitet for patienterne, og de vil skulle ringe til det samme telefonnummer som patienterne i den store praksis«, forklarer Kaj Bernth og fortsætter:

»Vi ønsker ikke regionklinikkerne. Som akut løsning for de patienter, som har halsbetændelse eller ondt i ørerne, er det o.k. Men for dem, der har mere kontinuerlig kontakt med klinikken, er det langtfra en hensigtsmæssig løsning. Det er skiftende læger, patienterne ser, og de bliver derfor utilfredse og søger andre steder hen«.

Henrik Sprøgel, chef for regionens praksissektor, finder kritikken af regionsklinikkerne helt uberettiget.

»Vi klamper jo ikke bare en klinik op. Regionklinikkerne er et ligeværdigt tilbud til enhver anden praksis og ikke ,vikarklinikker`, som de ufortjent bliver kaldt i lægekredse«.

Til gengæld er han positiv over for forslaget om at drive klinik på distancen, omend han undrer sig. Praksisudvalget har tidligere takket nej til læger fra en anden region, der ville drive satellitklinik i regionen.

»Vi ser gerne satellitklinikker. Og det kan da kun glæde mig, såfremt praksisudvalget har ændret opfattelse«, siger Henrik Sprøgel.

Man ligger, som man har redt

Kaj Bernth mener, at regionen ligger, som den har redt.

»Vi advarede regionen allerede for ti år siden, men fik at vide, at der ikke var grund til at gøre hverken politikere eller befolkning urolige, når vi påpegede, hvordan lægeudbuddet ville se ud i fremtiden. Og selv om vi har formået at øge den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for nordjyske praktiserende læger, er vi havnet i den af os forudsete situation.

Aktuelt havde vi givet regionen et tilbud på 2,5 mio. kr., der skulle sikre betjening af de lægeløse patienter i Aalborg. Men regionen vil åbenbart hellere punge ud til regionale behandlerklinikker af politiske grunde«.

Henrik Sprøgel afviser, at lægernes tilbud var billigere end det, det koster regionen at drive klinik i Aalborg. Ligesom han afviser, at regionen har sovet i timen.

»Vi har været inde i en lang dialog med lægerne igennem årene, uden at det er lykkedes at undgå den situation, vi står i i dag«.

Helt overordnet mener Kaj Bernth, at regionen må til lommerne, hvis manglen på praktiserende læger skal afbødes.

»Skal man have folk til at yde noget ekstra, så koster det - det er ikke filantropi. Heller ikke når det gælder læger. Hvem vil frivilligt slå sig ned i Vestervig, medmindre man er bidt af surfing? Vil man rekruttere læger til Vendsyssel og Thy, må det koste f.eks. 20 pct. ekstra«, siger Kaj Bernth, der savner solidaritet fra ikke blot regionerne, men også fra egen fagforening.

Henrik Sprøgel mener imidlertid ikke, at kritikken er berettiget: »Vi er bestemt ikke fedtede. Vi har flere eksempler på, at der er indgået endog særdeles fordelagtige aftaler med de praktiserende læger. Men i det aktuelle tilfælde i Jammerbugt Kommune nåede vi slet ikke frem til at tale økonomi, idet der ingen var at forhandle med«.

Fakta

Region Nordjylland driver i dag to lægeklinikker.

Den største - med ca. 5.600 patienter tilknyttet - ligger i Kaas. Den åbnede den 1. juli for at betjene de borgere, der var blevet lægeløse efter at lægerne i Kaas, Birkelse og Saltum lukkede. Den anden regionklinik ligger i Aalborg og har ca. 1.000 patienter tilknyttet.

P.t. mangler der 50 praktiserende læger i Nordjylland.