Skip to main content

Norske læger indsamlede 3,2 millioner til flygtninge: »Det var lige så let som at købe en bluse på nettet!«

De praktiserende læger i den nordnorske region Troms donerede hver et dagsværk til flygtningehjælpen. Og det gav ikke kun kroner i kassen. Det gav også sammenhold og arbejdsglæde.

Christine Hesla fortæller, at det har givet de norske læger overskud og sammenhold at stå sammen om at donere et dagsværk til flygtninge. Foto: Privatfoto.
Christine Hesla fortæller, at det har givet de norske læger overskud og sammenhold at stå sammen om at donere et dagsværk til flygtninge. Foto: Privatfoto.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

3. aug. 2016
3 min.

Da den 37-årige praktiserende læge, Christine Hesla, bad om ordet på et møde i Troms lægeforening i sensommeren 2015, var det med bævende stemme, hun fremsatte sit forslag. Men hun havde det efterhånden så dårligt med bare at være tilskuer til, hvordan flygtningekrisen spidsede til. Så hun følte, hun måtte gøre noget.

»Jeg havde overvejet alvorligt, om jeg skulle rejse til Lesbos og hjælpe bådflygtninge på strandene der. Men rent socioøkonomisk var det en dårlig ide, jeg kunne jo hverken forlade min praksis eller mine to små børn. Så jeg kom hurtigt frem til, at jeg kunne hjælpe mere og bedre ved at gøre det, jeg er bedst til, nemlig mit arbejde«, fortæller hun.

Så på et fagligt møde foreslog hun samtlige praktiserende læger i regionen at yde indtægten fra én dags arbejde til flygtningehjælpen. Og hendes forslag blev overraskende positivt modtaget.

»Det var næsten for godt til at være sandt: Der bredte sig en stemning af entusiasme, og mit forslag blev enstemmigt vedtaget«, fortæller Christine Hesla glad.

Så den 10. september 2015 arbejdede samtlige praktiserende læger i den nordnorske region Troms alt hvad de kunne, og sidst på dagen satte de indtægten fra dagens arbejde ind på en fælles konto. På nettet kunne man se, hvordan beløb for beløb tikkede ind, og snart stod det klart, at lægerne på bare én dag havde indsamlet 1,7 millioner kroner til Flygtningehjælpen.

Årets læge

Det var frivilligt for lægerne, om de ville donere anonymt eller med navn på, og om de ville vedhæfte en hilsen. Og da NRK og TV2 bragte nyheden, greb ideen om sig, så i der løbet af få uger stod 1,5 million mere fra andre faggrupper på kontoen. Både flyveledere, psykologer, farmaceuter og jurister fulgte trop. I alt blev der indsamlet mere end ved TV2’s store gallaindsamling, nemlig i alt 3,2 millioner kroner.

»Det mest fantastiske er næsten, at det ikke var spor besværligt at arrangere det«, fortæller Christine Hesla, som havde haft som mål at få indsamlet 300.000 kr.

»Selv for mig – en træt småbørnsmor med fuldtidsarbejde – var det lige så let som at købe en bluse på nettet. Jeg oprettede en Facebook-gruppe, og dernæst skrev jeg en fællesmail til samtlige mine kolleger i regionen. Og så kørte resten ellers af sig selv!«

Og den positive sidegevinst var, at det gav en god stemning kollegerne imellem.

»Det viste sig jo, at de andre læger var lige så frustrerede som jeg over bare at se på, mens flygtningekrisen blev værre og værre. Så det at gøre noget sammen skabte et fantastisk sammenhold og engagement. Som læger var det jo det mindste, vi kunne gøre for at hjælpe!«

I juli 2016 blev Christine Hesla kåret som Årets Tromsdoktor på grund af sit initiativ.

»Jeg håber, vi kan arrangere noget lignende igen til efteråret. Og jeg vil gerne opfordre danske læger til at gøre det samme«, tilføjer Christine Hesla.