Skip to main content

Nu er den landsdækkende elektroniske patientjournal her

Fra i morgen bliver det muligt for lægerne at få indblik i patientjournaler på tværs af hele landet.

Afdelingslæge Karsten Kindberg, Intensiv Terapi, Hvidovre Hospital, glæder sig over Sundhedsjournalen. Foto: Asger Simonsen
Afdelingslæge Karsten Kindberg, Intensiv Terapi, Hvidovre Hospital, glæder sig over Sundhedsjournalen. Foto: Asger Simonsen

Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. mar. 2014
3 min.

I morgen, onsdag, lancerer regionerne Sundhedsjournalen. Det er navnet på den teknik, der – omsider – gør det muligt for en læge på et københavnsk hospital, der får en patient ind fra Frederikshavn, at slå op i computeren og se patientens journal fra eventuelle andre indlæggelser på et andet dansk hospital – om det så var i Aalborg eller Aabenraa.

”Nu må den gamle diskussion om en landsdækkende EPJ være død,” siger Jens Andersen, formand for den sammenslutning, som de fem regioner har lavet om sundheds-it-udviklingen, RSI (Regionernes Sundheds-It.)

Helt stendød bliver diskussionen dog først lidt senere på foråret, for Region Midtjylland er ikke helt teknisk klar endnu, men det er lige på trapperne, lover Jens Andersen.

Men de fire andre regioner er på.

På afdelingen for Intensiv Terapi på Hvidovre hospital sidder anæstesiolog, afdelingslæge Karsten Kindberg og er svært tilfreds. Han har nemlig allerede i nogen tid logget sig ind på Sundhedsjournalen, der teknisk har været klar en måneds tid og synes det er noget af en ”revolution”:

”Det er vældig fint, at kunne gå ind og se patientjournalen, også fra andre regioner. Vi har hele tiden kunnet se journaler fra vore egen regions sygehuse, men ikke fra de andre regioner. Nu kan jeg som anæstesiolog hurtigt se, om en patient fx har dårlig hjerte og så indretter vi os efter det. Et andet er eksempel er, at hvis vi kan se, at en patient har en dårlig nyrefunktion, og patientjournalen fra et andet sygehus viser, at patienten også havde en dårlig nyrefunktion for to år siden, så ved vi, at det nok ikke er det, der er årsag til dårligdommen nu. På den måde sparer vi en masse tid og kan hurtigere give patienten den rigtigebehandling.”

Sundhedsjournalen version 1.0, som RSI kalder den, giver adgang til uddrag af journaler fra hospitaler, praktiserende læger, samt medicinoplysninger og svar på laboratorieprøver. Læger får adgang via deres lokale log-in og kommer videre til Sundhedsjournalen med patientens cpr-nummer.

Sundhedsjournalen er ikke en journal, man skriver ind i. Læger og andet sundhedspersonale, der fører journal, skriver i egne systemer. Sundhedsjournalen henter så data fra regionernes epj-systemer hver nat. Der er i dag adgang til sundhedsoplysninger, der går to år tilbage.

Også borgere har adgang til Sundhedsjournalen, som de har i dag har adgang til egen journal via sundhed.dk og NemId.

Medicinoplysningerne i Sundhedsjournalen kommer fra FMK, der Fælles Medicin Kort, men er en kort tid endnu begrænsede idet hospitalerne i Region Hovedstaden først kommer på i slutningen af denne måned. Heller ikke alle praktiserende læger er på – det er der også tekniske grunde til. Men de er på vej, lover RSI, der mener at teknikken vil være klar til at praktiserende læger er på FMK i år.

I 2016 kommer så Sundhedsjournalen version 2.0. Den vil også kunne rumme billeddiagnostik samt sundhedsoplysninger fra kommunerne.