Skip to main content

Ny definition på »den gode læge«

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. maj 2013
3 min.

»Jeg har aldrig kunnet finde ud af at opbygge efter de der lægeroller, måske også fordi jeg synes lidt, det er noget mundgejl ...«

Sådan skrev signaturen Mettemus i en debatstreng på nettet om lægeroller i maj 2011.

Mettemus var – og er – ikke alene. Yngre Lægers konsulent for trivsel og læring, Nynne Lykke Christensen, fortæller, at hun ofte har kontakt med yngre læger, der er forvirrede over, hvad det egentlig er for noget med de roller. Ikke mindst når de står foran at skulle skrive ansøgninger, for adskillige steder skal de nemlig bygges op omkring de syv lægeroller.

»Rigtig mange af de unge læger forstår ikke at bruge rollerne fornuftigt. De kigger på den som en tjekliste«, siger hun.

Men de syv lægeroller er egentlig en hjælp til at blive bevidst om, hvad det er for nogle opgaver, læger i dag har.

Nu er Sundhedsstyrelsen kommet med en revideret og opdateret udgave af rollerne, som bl.a. præciserer hierarkiet og gør opmærksom på, at mange roller kan overlappe, ligesom nogle ikke er relevante i alle specialer. For eksempel er kommunikation noget vigtigere i almen praksis end i patologi.

»Den medicinske ekspertrolle er selvfølgelig den vigtigste, mens de seks andre handler om, hvordan lægerne bringer den i spil«, siger Nynne Lykke Christensen og kalder beskrivelserne for »meget fornuftige og brugbare«.

For eksempel kan man bruge rollerne i specialevalget. Når man kigger på den faglige profil for hvert speciale, står der, hvordan de forskellige roller vægtes, og det giver et godt indblik i jobbet.

Og ikke mindst præciserer mange specialeselskaber i deres vejledninger, at jobansøgninger skal opbygges efter de syv roller.

Et redskab til at nå målet

Bente Malling, uddannelseskoordinerende overlæge og postgraduat klinisk lektor på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, var formand for den arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, som har opdateret rollerne.

Hun synes, at de nu er blevet nemmere at forstå.

»De er en slags redskab, hvor vi siger, at vi stiler mod at være sådan her alle sammen og hele tiden«, siger hun.

»Der er kommet mere kød på«.

Kødet består bl.a. i, at rollerne nu indarbejder en række udviklinger i samfundet og sundhedsvæsenet, siden de blev introduceret for ca. ti år siden. F.eks. den store opmærksomhed omkring kvalitet, patientforløb og tværfaglighed. Patientinddragelse er kommet med, og det er en række etiske hensyn også – bl.a. lægens hensyn til sig selv, f.eks. i form af en fornuftig balance mellem arbejde og privatliv. Team- og samarbejdsfunktioner har også fået mere plads.

Nu skal specialeselskaberne arbejde videre med rollerne.

»Når rollerne nu er beskrevet, skal specialeselskaberne indarbejde, hvad det betyder for dem i deres specialer. De skal udmøntes bl.a. ved at skrive målbeskrivelser. De skal have en diskussion om, hvordan rollerne giver sig udslag for folk fra deres speciale«, siger Bente Malling.

»Og så må de ud at stå deres prøve«.

Mål det subjektive

Når rollerne er indarbejdet i de enkelte specialer, vil de også blive brugt i personalesammenhæng. Hvis man kategoriserer og strukturerer en målbeskrivelse i henhold til de syv roller, kan man også bedre måle, om en ung læge, der skal have respons, lever op til dem.

»Idéen er at lave et personuafhængigt redskab«, siger overlæge Ole Nørregaard, Respirationscenter Vest, Aarhus Universitetshospital, som også var med i arbejdsgruppen, hvor han repræsenterede Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

Såvidt de yngre læger. Men hvad med de mere seniore?

Hvordan bruger du selv de syv roller, Ole Nørregaard?

»Øehhh … det tror jeg måske desværre ... og jo alligevel. Nogle gange bliver jeg mindet om det. F.eks. kan jeg tænke, om jeg er tydelig nok i mine ordinationer, så sygeplejerskerne kan forstå, hvad jeg mener, eller når jeg kommunikerer med patienten. Også journalføring tror jeg måske nok, at jeg er mere bevidst om. Men jeg kan ikke sige, at det var i forgårs ved totiden, at jeg sidst brugte en bestemt rolle«.