Skip to main content

Ny formand - nye tider

Kommunikationskoordinator Anne Weimar, P.L.O.

1. nov. 2005
11 min.

Repræsentantskabsmødets absolutte højdepunkt var spændingen omkring valget af ny formand. Ikke, at der var udsigt til kampvalg. Det var vel snarere fornemmelsen af, at den olympiske ild, som den nu tidligere formand Jørgen Lassen om nogen havde båret som frontløber for almen praksis, kunne bringes sikkert videre til en kompetent efterfølger - blæst eller ej.

Og valget faldt på den 51-årige Michael Dupont, praktiserende læge i Birkerød, som sad fire år i praksisudvalget som næstformand der, så to år som praksisudvalgsformand, og som senest også har to år i P.L.O.s bestyrelse som udgangspunkt for sit nye tillidshverv som de praktiserende lægers bannerfører. P.L.O.s næstformand Troels Bové gik af som næstformand - også efter seks års maksimal funktionstid - og to nye medlemmer blev valgt ind i bestyrelsen. Det blev Henrik Dibbern, Fyns Amt, og Jens Gredal, Storstrøms Amt, der dermed trådte ud af PLA's bestyrelse og blev erstattet af Ole Nørskov fra Fyns Amt.

Den 12. formandsberetning

Men før man nåede frem til selve valget, var der lige formandsberetningen. Et statusbillede på, hvor almen praksis er lige nu og hvad der venter forude. Jørgen Lassen slog tonen an med at indlede med et lille gruk af Piet Hein:

»Jeg sad og skrev og søgte svar på de problemer, jeg nu har - da kom en flue til mit bord og slog sig ned blandt mine ord, og tænkte på en fluemage, og på en oversukret kage og på en solplet på en væg - og på om lidt at lægge æg.

Dér sad den i min fine skønskrift. Og tænkte på sin sult og kønsdrift. Jeg ram-te fluen med et smæk. Og nu er dens problemer væk«.

»Hvis I til et repræsentantskabsmøde bemærker en flue på væggen - så tænk på mig«, sagde en smilende, men også lidt alvorlig Jørgen Lassen fra talerstolen.

»Det er en ganske særlig følelse at stå her i dag. Der er nu gået seks år siden jeg blev valgt som formand for P.L.O. i december 1997. Det er vemodigt, men jeg føler også, jeg efterlader en handlekraftig bestyrelse og et eminent sekretariat«.

Gaver og hjertesuk

Så til formandsberetningen - og der var mange ord.

»Vi har fået en kalendergave fra regeringen og Dansk Folkeparti. I den seneste finanslov er der sat 10 mio. kr. af til efteruddannelse af de praktiserende læger, så opsporingen og udredningen af patienter med demens intensiveres«, sagde Jørgen Lassen.

»Influenzavaccination er et af de områder, jeg ikke føler, vi har fået landet tilfredsstillende, og det har været som den sten i skoen, jeg ikke har kunnet ryste ud. Vi har ikke opnået at få den dialog med regeringen, vi kunne ønske, ligesom vi heller ikke har kunnet følge repræsentantskabets ønske om at få en aftale på området, og det har betydet splittelse i egne rækker. Jeg håber, at min efterfølger kun vil bruge brøkdele af tid på influenzavaccinationer, men med et bedre resultat.

Den nye videreuddannelse er et af de områder, jeg til gengæld er meget glad for, vi har fået skubbet i den rigtige retning. Specialet i almen praksis er ikke længere et speciale, man vælger, fordi man ikke kan blive andet, men det er nu et fagligt ligeværdigt område på lige linje med andre specialer. Med videreuddannelsen har vi fået hjælp til selvhjælp og forhåbentlig ad den vej også fået demonteret den bombe, der er under faget almen medicin generelt.

Jeg vil gerne runde af med at takke den øvrige Lægeforening, som altid har været gode sparringspartnere - I har altid slået over bæltestedet - og det har jeg sat pris på. P.L.O.s direktør, Bente Hyl-dahl Fogh, har jeg kun rosende ord over for - jeg har lært utrolig meget af Bente, der altid har kunnet holde retningen og som har lært mig, at man skal vide, hvad man taler om, men ikke altid tale om, hvad man ved.

Sekretariatet har i de seks år, jeg har været formand, leveret en formidabel indsats fagligt, og også socialt har vi haft mange gode stunder. Det vil jeg komme til at savne«, sluttede Jørgen Lassen og gav derefter stafetten videre til repræsentantskabet.

Fra sundhedscentre til lægehuse

Praksisudvalgsformand Klaus Friis Andersen, Århus, indledte med at fortælle, at udvalget og amtet havde været på studietur sammen i Sverige for der at se, hvordan sundhedscentre med ansatte læger og sygeplejersker fungerer.

»Her er de praktiserende læger svært utilfredse. De skriver sygemeldinger til sig selv - gennemsnitligt 20 dage om året - mens deres sygehjælpere er syge 60 dage om året. Jeg tror, det overbeviste amtet om, at det måske ikke var vejen frem«.

Strukturkommissionens udspil har været højst foruroligende, sagde flere af de delegerede fra talerstolen.

»I skal have ros for den hurtige udmelding, og vi synes især, at problematikken blev godt belyst på Læge-dage. Jeg har endnu ikke hørt gode argumenter for at dele sundhedssystemet, men debatten har måske også afsløret, at kommunerne er meget langt fra den praktiserende læge. Her står vi over for store kulturforskelle. Jeg mener, vi bør udvikle nye kommunikationsveje med kommunerne. I forhold til lægehuse, som vi måske skulle kalde dem, står vi over for kompetenceforskydninger. Måske skulle vi endda overveje, om hjemmesygeplejerskerne kunne lægges ind under almen praksis, i stedet for som nu, hvor man oftere og oftere ser, at arbejdet glider over til social- og sundhedsassistenterne«, sagde Sven Erik Åbom, praksisudvalgsformand i Nordjyllands Amt.

Debat i pendulsving

Ole Nørskov fra Fyn erklærede sig også enig i bestyrelsens holdninger til strukturdebatten, og fandt, at det kunne bruges som optakt til, at samarbejdet med kommunerne må styrkes. I parentes bemærkede han, at sundhedskartellet kan blive en ny medspiller for almen praksis - især efter at sygeplejerskerne nu er trådt ud af KTO.

I Københavns Kommune ser billedet lidt mere broget ud i forhold til de såkaldte sundhedscentre, fortalte praksisudvalgsformand Bodil Johnsen.

»Debatten hos os kører i pendulsving, og den handler i virkeligheden om mange ting. H:S mener de har behov for at udlægge et ambulatorium, og så har vi en borgmester, der har brug for nogle politiske point. Vi forbeholder os retten til at være tonedøve«.

»Man kan lægge det man vil i begrebet sundhedscenter«, sagde Sten Hart-vig Hansen fra Viborg Amt. »Og vi kan kun håbe på, at Strukturkommissionen besinder sig«, sagde han videre.

Influenzavaccinationer og konsensus

Et tilbagevendende emne på P.L.O.s repræsentantskabsmøder er influenzavaccinationerne. Klaus Friis Andersen, præsenterede et eksempel på nytænkning, som vandt lydhørhed.

»I Århus har vi haft et godt samarbejde om de gratis influenzavaccinationer til de + 65-årige. Vi har fået lov til at sende kort ud til den gruppe patienter, og vi har indtil nu kunnet se, at vi har vaccineret 60% af målgruppen. Vi håber på at nå 70% af dem inden sæsonen er omme, og for os er det et godt bevis på, at nok kan vi være indbyrdes uenige, men det har skabt sammenhold, at vi finder fælles fodslag«.

»I Sønderjyllands Amt har man grebet det anderledes an. Vi har indtryk af, at de fleste vaccinationer har fundet sted i almen praksis, men det vil amtet åbenbart have skal foregå på en anden måde næste år. Her skal embedslæge-institutionen stå bag de hjemmesygeplejersker, der skal sendes ud og vaccinere«, fortalte Søren Kjeld Jensen fra talerstolen.

Jørgen Lassen kommenterede, at man måske kunne koble diskussionen om ny struktur i sundhedsvæsenet med influenzavaccinationerne, så almen praksis selv på sigt kunne ansætte hjemmesygeplejersker til at tage sig af bl.a. dette arbejdsområde.

Fra sygemeldingerne til tro og love

»Med hensyn til sygemeldinger vil vi gerne over til tro og love-erklæringer«, sagde Klaus Friis Andersen, Århus Amt.

»Sygemeldingerne kan vi godt undvære«, tilføjede Hans Pescettini. Stor-strøms Amt, der blev suppleret af Anne Birgitte Olsen, Københavns Amt, som mente, at det gav specialet helt nye dimensioner, at man skulle forholde sig til begreber som »syg og arbejdsdygtig« eller »rask og uarbejdsdygtig«.

Politisk goodwill for nedgang i medicinudgifter

I flere amter arbejdes der intensivt med at nedbringe medicinudgifterne. Fra talerstolen lød der venlige, men utvetydige advarsler om ikke at kræve »noget for noget«, når der arbejdes på at nedbringe medicinudgifterne, men selvfølgelig giver det goodwill for almen praksis. I nogle amter er lægerne blevet tilbudt overførte midler fra besparelser på medicinudgifter til efteruddannelse - en giftig drejning, som kan beklikke lægernes uafhængighed, mente mange.

»I Roskilde Amt har vi haft en stigningstakt på 26%, og den er faldet til 5%, og det har vi fået meget goodwill på«, fortalte praksisudvalgsformand Peter Magnussen.

»I Københavns Amt har vi fået en basisliste, som stort set har delt lægerne i to lejre«, supplerede Anne Birgitte Olsen. »Der er de, som ser det som en krænkelse af deres ,hellige almindelige ordinationsret` og de, der ser deres indlysende fordele i at anvende listen«. Til det kommenterede Jørgen Lassen, at der er tale om anbefalinger og ikke som nogen opfatter det - befalinger.

Der var stor enighed om, at rekommandationslisterne er værd at arbejde videre med, og at erfaringsudvekslinger er vigtige i den sammenhæng. Flere kommenterede, at samarbejdet lokalt omkring rationel farmakoterapi generelt opfattes meget positivt.

Journalføringen ulovlig og umulig

Flere af de delegerede udtrykte ønske om, at de nuværende journalføringsregler burde ændres.

»Det er ikke rart at vide, at mange må udvise ulovlig adfærd, når f.eks. en vagtlæge kigger i en journal - det er en utålelig tilstand«, sagde Peter Magnus-sen, Roskilde Amt.

»Jeg venter spændt på en konkret sag, for de nuværende regler er ikke til gavn for vores patienter«, kommenterede Jørgen Lassen.

Ole Nørskov, Fyns Amt, havde en mere dramatisk indfaldsvinkel, som fik latteren til at bølge gennem repræsentantskabet.

»Forleden sad jeg og så den svenske krimiserie ,Beck`, og så kom jeg til at tænke på - uden ellers at overdrive sammenligningen til journalføringen - at det har sat tingene lidt i perspektiv, at der i Middelfart, hvor jeg har praksis, forleden var et brutalt knivdrab og sågar et bankrøveri 50 meter fra min praksis. Virkeligheden overgår langt fantasien«, sagde han med underfundig mine.

Prænatal diagnostik

Repræsentantskabet kunne melde om højst forskellige erfaringer med prænatal diagnostik, som er et område, der mildest talt »flyder lidt«. Fra Københavns Kommune kunne praksisudvalgsformand Bodil Johnsen berette om, hvordan H:S indførte nakkefoldskanninger allerede 1. oktober i år - uden forinden at have lavet en aftale med almen praksis.

»Det er utåleligt. Jeg har aldrig været så meget i kontakt med mine kollegaer. Mens vi nu venter på en central aftale, har vi indtil videre blot kunnet få lov til at se det postkort, som ligger på apotekerne og som sendes ud med dameblade, hvor der står, at den gravide kan komme på H:S og få lavet nakkefoldskanningen«.

Generelt var holdningen, at den prænatale diagnostik bør ligge i forbindelse med 1. graviditetsundersøgelse, som finder sted i almen praksis - og for flere amters vedkommende er det allerede tilfældet. Men det er - lød meldingerne fra talerstolen - et område, der skal samles op på.

Reguleringsordningen ikke en selvfølge

Reguleringsordningen fik også et par ord med på vejen. Den skal ikke forringes, var det klare budskab fra mange. Synspunkterne varierede i øvrigt fra at være et spørgsmål om hvorvidt ordningen er en selvfølge - og for nogens vedkommende, at den måtte være en grundlæggende forudsætning for en overenskomst.

»Reguleringsordningen er ikke noget, der udløses pr. automatik. Vi giver noget for at have den«, kom det utvetydige svar fra Jørgen Lassen, der samtidig præciserede, at reguleringsordningen ikke er til forhandling mellem overenskomstforhandlingerne - men at en arbejdsgruppe, som består af Sygesikringens Forhandlingsudvalg og P.L.O., p.t. analyserer de forskellige ordninger under Sygesikringen

Motionsmanualen - en nyskabelse

»Jeg vil gerne rose motionsmanualen. Den er kommet på rette tid og sted, den bygger på konkret viden, og forebyggelse, som er oppe i tiden, er et godt emne at tage op med patienterne. Desuden giver den os også politisk velvilje«, sagde Ole Nørskov, Fyns Amt.

»I Viborg Amt har vi endnu ikke haft mulighed for at ordinere motion på recept, men til gengæld har vi nedsat nogle arbejdsgrupper, som fokuserer på motion og kost. Arbejdsgrupperne skal kortlægge tilbuddene i 3-5 kommuner, og derefter udarbejde en plan for lokale initiativer. Her ligger de første mange kalorier og venter på forbrænding«, fortalte Steen Hartvig Hansen.

Rekruttering - og akutfunktionen

I løbet af dagen kom repræsentantskabet også omkring rekruttering og fastholdelse, hvor der netop er lavet en rapport om området. Flere tilkendegav vigtigheden af, at yngre almenmedicinere får mulighed for tættere tilknytning til P.L.O., og at der åbnes mulighed for billigere adgang til de praktiserende lægers efteruddannelse. I forhold til fastholdelse var der en ivrig erfarings-udveksling omkring ældre lægers mulighed for vagtfritagelse.

Akutfunktionen var også genstand for debat. Det blev besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for at tænke i nye baner. Desuden forholdt repræsentantskabet sig til praksishandler, og til vedtægtsændringer for Administrationsudvalget.

Afsked og nyvalg

Tue Flindt Müller, Vestsjællands Amt, var én af de mange i repræsentantskabet, som roste Jørgen Lassen for sin indsats som formand. Som en sidste gestus rejste de delegerede sig op og klappede af den afgående formand. Vendinger som »fremragende«, »diplomatisk«, »humoristisk« og »dygtig til at få bestyrelse og sekretariat til at trække i samme retning« var blandt de taknemmelige ord, formanden fik med sig hjem. Jørgen Lassen tog samtidig en bevæget afsked med Troels Bové, der ligeledes afsluttede sit hverv som »engageret, arbejdsom, dygtig og loyal« næstformand for P.L.O., som Jørgen Lassen selv udtrykte det. Forud for valget af Michael Dupont indstillede Jørgen Las-sen ham med ordene:

»Michael Dupont ha r i de forgangne to år i bestyrelsen udvist diplomati, skarp analytisk sans, han er arbejdsom og dygtig til at tænke i alternativer, og som praksisudvalgsformand opnåede han anerkendelse som både lydhør, velargumenteret og nytænkende. Det er en enig bestyrelse, der nu indstiller Michael Dupont og det er sket efter lange og meget grundige overvejelser«. Det var en synligt glad, men også ydmyg Michael Dupont, der modtog repræsentantskabets fulde opbakning til at tiltræde som formand for P.L.O., og det gjorde han bl.a. med ordene:

»Jeg takker for valget. Der er tre følelser, der går gennem mig nu. En følelse af forventning, der er kolossalt spændende, en følelse af ydmyghed over for alle jer, der har peget på mig og vist mig den store tillid. Og der er en følelse af vemod over at skulle tage afsked med to faste holdepunkter i bestyrelsen, nemlig Jørgen og Troels«, sagde Michael Dupont, nu formand for P.L.O.

En æra er slut. En ny kan begynde.