Skip to main content

Ny kræftpakke klar fra nytår

Journalist Annette Hagerup, annette@hagerup.info

5. nov. 2010
3 min.

Patienter med metastaser fra en ukendt tumor sikres nu hurtig udredning i form af Sundhedsstyrelsens nye »metastasepakke« - »Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype«, som træder i kraft den 1. januar 2011.

Det nye nationale pakkeforløb er udviklet med henblik på patienter, hos hvem kræftsygdommen opdages, fordi man finder en metastase, og den primære tumor ikke er lokaliseret. Det kan f.eks. være, at man ved en ultralydskanning har afsløret metastaselignende forandringer i leveren. Et biopsisvar har måske afsløret en ondartet lymfeknude.

Såfremt udredningen af patienten giver begrundet mistanke om en organspecifik kræfttype, skal patienten henvises til et relevant pakkeforløb. Hvis det ikke lykkes at identificere den primære tumor, skal patienten umiddelbart henvises til en onkologisk afdeling til evt. yderligere udredning og behandling, fremgår det af pakkeforløbet.

Det er i lighed med de øvrige kræftpakker, som f.eks. pakkeforløb for brystkræft og pakkeforløb for tarmkræft, udviklet på anbefaling af Sundhedsstyrelsens Kræftstyregruppe.

Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, overlæge Lisa Sengeløv, er yderst tilfreds med, at der nu kommer et fast tilbud til metastasepatienterne. »Patienternes sygdomshistorier er jo meget individuelle, og de kan være svære at diagnosticere. Nu kan vi forhåbentlig undgå de uheldige forløb, hvor patienterne sendes rundt fra specialist til specialist i månedsvis i jagten på en diagnose«, siger Lise Sengeløv.

Hun fortæller, at udredning og behandling af metastasepatienter vil blive lagt i hænderne på særlige multidisciplinære team. Teamet vil oftest skulle bestå af en internmediciner eller ortopædkirurg, en billeddiagnostiker, en patolog, en onkolog og evt. en neurolog, en leverkirurg m.fl.

Ifølge planlægningschef i Region Nordjylland, Mikkel Grimmeshave, vil udredningen af patienter, hos hvem man udelukkende har fundet metastaser, men ikke kender primærsvulsten, skulle foregå ét sted i regionen. »Opgaven er placeret på Århus Universitetshospital, Aalborg Sygehus, hvor man fra årsskiftet vil være parat til at modtage denne type patienter fra hele regionen«, fortæller Mikkel Grimmeshave.

Uspecifikke symptomer

Tilbage står stadig gruppen af patienter med symptomer, der kunne tyde på okkult cancer. Dem er der endnu ikke noget nationalt pakketilbud til. Selvom egen læge har mistanke om, at hendes patient er alvorligt syg og sandsynligvis har kræft, er patienter med uspecifikke symptomer på kræft ikke sikret en »pakkeløsning«, der garanterer dem hurtig diagnose og hurtig behandling.

Erfaringen blandt kræftforskere er imidlertid, at ca. en tredjedel af disse patienter vil have en kræftsygdom.

»Man må ude i regionerne træffe nogle aftaler, der sikrer, at egen læge hurtigt kan få sendt patienter med uspecifikke symptomer på kræft videre i systemet. F.eks. direkte til computertomografi mv.«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsens enhed for sundhedsplanlægning, Ole Andersen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man skeler til steder som Vejle, Silkeborg og Herlev, hvor man har tilrettelagt specielle forløb for netop denne gruppe af patienter.

F.eks. har man i Region Midtjylland for nylig besluttet, at de praktiserende læger fremover kan sende patienter med uspecifikke kræftsymptomer direkte videre til Tværfaglig Dagklinik på Regionshospitalet Silkeborg. Her har man allerede etableret et forløb til udredning af patienter, hos hvem der er mistanke om okkult cancer.

Fakta

Patienter med diagnosen ukendt primærtumor udgør 1-3 procent af alle patienter med kræft. Det svarer til 300-900 patienter pr. år.