Skip to main content

Ny overenskomst vedtaget af de praktiserende læger

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. mar. 2006
3 min.

At få en ny overenskomst på plads er ligesom at spille bridge. Først melder man sine positioner til hinanden. På et tidspunkt starter så spillet. Derefter gælder det om at spille kortene rigtigt. Tit bliver man misforstået. Og til slut henter man så det maksimale udbytte hjem.

Det var i det mindste sådan, Michael Dupont - formand for Praktiserende Lægers Organisation - berettede om processen med at forhandle en ny overenskomst på plads med Sygesikringen, da PLO's repræsentantskab for nylig holdt møde for at stemme om resultatet.

Ifølge Michael Dupont havde »spillet« været både udmattende og nervepirrende, men resultatet var blevet såvel økonomisk fordelagtigt for medlemmerne som sundhedspolitisk fremadskuende.

Medlemmer af forhandlingsteamet redegjorde derefter nærmere for de dele, der vedrører it, og for forløbsydelsen - den nyskabelse i overenskomsten, som bryder med den traditionelle afregning pr. ydet behandling for i stedet at honorere et forløb. I første omgang for diabetes 2-patienter.

Manglende entusiasme

Efter gennemgangen anbefalede forhandlerne ikke overraskende repræsentantskabet at stemme ja til resultatet.

Forsamlingens reaktioner tydede dog ikke på, at den mente sig i besiddelse af en vinderhånd, men kortene var på den anden side heller ikke så dårlige, at den endte med at melde »pas«.

Den nye overenskomst blev vedtaget med 77 stemmer for og en imod. Der var ingen, som slet ikke kunne finde ud af, hvad de skulle mene.

Men den tilsyneladende store opbakning maskerer en temmelig udbredt mangel på entusiasme over resultatet hos repræsentantskabet.

Flere talere efterlyste stigninger på de grundlæggende honorarer, ligesom flere beklagede, at der ikke var taget mere regulært fast om vagtlægeordninger. Og især forholdt mange sig kritisk til forløbsydelsen.

Medlemmerne var ganske vist tilfredse med princippet om at se på patientforløb frem for en række af enkeltstående konsultationer og betragtede det generelt som et fremtidsrettet udspil. Men betalingen var de utilfredse med. Forløbsydelsen vil i overenskomstperioden medfinansieres via den almindelige reguleringsordning af honorartakster, som læger får, og det faldt flere for brystet, at lægerne på denne måde »selv skal betale« for den nye ydelse.

Oven i købet er der på det seneste opstået tvivl om den fremtidige betaling for forløbsydelsen efter den nuværende overenskomstperiode. Kort sagt er der uenighed mellem PLO og Sygesikringen om det beløb, som fremtidens regulering skal beregnes ud fra. Skal det være med eller uden det beløb, som er gået til forløbsydelsen?

Flere var dog inde på, at lægerne ganske enkelt kan undlade at tage forløbsydelsen i brug - den er jo ikke tvungen - og fra stort set samtlige forlød det, at den nye ydelse under ingen omstændigheder vil blive sat i gang, før der er fundet en tilfredsstillende afklaring på spørgsmålet om den fortsatte finansiering.

Bevæget farvel

De knubbede ord og klagende røster kunne dog ikke hamle op med eftermiddagens ubestridte emotionelle højdepunkt: PLO's bevægede afsked med direktør Bente Hyldahl Fogh.

Som Michael Dupont formulerede det, så var det lige før, at mødet egentlig var blevet indkaldt for at sige »tak og farvel« til den snart forhenværende direktør, som han gav mange rosende ord med på vejen. Den mest opsigtsvækkende betegnelse var nok »åndelig rollator«.

»Bente for fa'en - det er sgu da godt, at du bliver i huset«, sagde Michael Dupont med henvisning til, at Bente Hyldahl Fogh sætter sig i direktørstolen hos selve Lægeforeningen.

»Det havde næsten ikke været til at tage, hvis nogen havde headhuntet dig til uden for huset - sikke et trofæ, de havde fået«, sagde han.

Den melding fik stående applaus og entydig opbakning - denne gang uden så meget som en eneste nejsiger. Der er reception for Bente Hyldahl Fogh i Domus Medica tirsdag den 4. april.