Skip to main content

Ny politik for lægemidlerne

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

24. apr. 2006
2 min.
  • Forskningen i komplians skal styrkes.

  • Arbejdet med rationel farmakoterapi skal intensiveres.

  • Mere fokus på udvikling af lægemidler til mindre sygdomsgrupper.

  • Indberetningspligten for bivirkninger skal opstrammes og udvides til også at omfatte naturlægemidler.

På Lægemødet fremlægger Lægeforeingen sin reviderede politik på lægemiddelområdet, og ovenstående er blot nogle af de mange forslag og holdninger, som det 50 sider lange politikpapir indeholder.

Formanden for foreningens Lægemiddeludvalg, Ole Eckhardt Poulsen, udpeger de tre væsentligste budskaber i papiret:

1.Ordination bør være en del af rationel farmakoterapi.

»Jeg så gerne flere resurser til arbejdet i Institut for Rationel Farmakoterapi. Man kan godt undre sig over, at det relativt lille institut med et meget begrænset budget i realiteten skal hamle op med hele industriens meget professionelle informations- og markedsføringsapparat.«

2.Øget fokus på kompliansproblematikken.

3.Læger skal vidensmæssigt være opdaterede.

»Patienter skal på alle leder og kanter skal have fuld tillid til, at den rådgivning, de får fra læger, er baseret på faglighed og neutralitet.«

Den gamle kending med den industrisponsorerede efteruddannelse og reklamens magt tildeles en stor plads i lægemiddelpolitikken.

»Læger er påvirkelige over for reklamer. Der er en flydende grænse mellem på den ene side reklame og markedsføring og på den anden side lægemiddelinformation. Læger har et stort behov for lægemiddelinformation. Man skal vide, hvor grænsen er mellem neutral information og marketing«, siger Ole Eckhardt Poulsen.

I politikpapiret tager foreningen ikke kun afstand fra industriens reklamekampagner over for læger men også tendensen til i stigende grad at gå efter lægesekretærer og sygeplejersker.

Ole Eckhardt Poulsen er bekymret for det neutrale indhold i lægers efteruddannelse:

»Efteruddannelsen på lægemiddelområdet foregår et langt stykke hen ad vejen støttet af lægemiddelindustrien, kun i meget begrænset omfang af det offentlige. Det burde de offentlige myndigheder se på med meget større alvor og se at få opsat et efteruddannelsessystem, som matcher det privat sponsorerede. Derved kan man i højere grad sikre sig, at den information, man får, er neutral og uhildet. Hermed ikke sagt, at industriens tilbud er dårlige. Men industrien gør det jo ikke for deres blå øjnes skyld.«

Ole Eckhardt Poulsen ser umiddelbart tre hovedspor i udviklingen på lægemiddelområdet:

  1. Infomatum, Lægeforeningens og Lægemiddelindustriforeningens fælles informationsselskab, vil styrke lægemiddelinformationen, bl.a. med ordinationsstøtte, som kan lægges ind i alle epj'er, pda'er og andre systemer.

  2. Den personlige elektroniske medicinjournal vinder frem.

  3. Distributionsområdet ændrer sig med bl.a. internettet og befolkningens generelle ønsker om at få en lettere adgang til medicin.

Forslaget til Lægeforeningens ny lægemiddelpolitik kan læses på www.læger.dk