Skip to main content

Ny regionsklinik på Amager vil have læger i almen medicin

Københavns første regionsklinik på Amager søger nu læge i almen medicin. PLO-formand opfordrer ikke til at søge jobbet, men at blive praktiserende læge i stedet.
I Nordjylland må de slå sig på lårene af grin over, at vi laver så stort et setup for så lidt, siger Karin Zimmer, PLO-formand i Hovedstaden. Foto: Claus Boesen
I Nordjylland må de slå sig på lårene af grin over, at vi laver så stort et setup for så lidt, siger Karin Zimmer, PLO-formand i Hovedstaden. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

14. sep. 2018
3 min.

Kort efter efterårsferien vil Region Hovedstadens første regionsklinik skyde op i lokaler i akutklinikken på Amager Hospital og søger nu læger til klinikken.

”Vi vil gerne have speciallæger i almen medicin, præcis som var det en almen praksis drevet af almen medicinere. Det kan også være ældre praktiserende læger, der ikke længere har egen praksis. Vi er klar over, at vi rekrutterer fra samme gruppe som almen praksis, men regionen er i den nuværende situation forpligtet til at sørge for lægedækningen til borgere uden læge”, siger Janne Elsborg.

Den 30. august meldte regionen ud, at Region Hovedstaden på grund af ”akut lægemangel” vil oprette to midlertidige regionsklinikker, en på Amager og en på Bispebjerg Hospital. Baggrunden er, at tre praktiserende læger lukker deres praksis og desuden, at et stort antal nye studerende flytter til byen og har brug for læge.

På Amager vil klinikken blive tilknyttet Medicinsk Afdeling og skal efter planen eksistere et år.

”Vi har ingen patienter endnu, men søger i første omgang en læge og kan gå op til to læger, men det kommer an på, hvordan lægerne bliver ansat. Hvis ikke vi kan få almen medicinere, søger vi læger med en bredere almen medicinske kompetencer. Desuden har vi på medicinsk afdeling i forvejen fem almen medicinere, så de vil også fagligt kunne dække ind”, siger Janne Elsborg.

Klinikken skal køre som en almindelig praksis, så der bliver åben fra 8.00-16.00 hver dag samt en dag om ugen med aftenåben og regionen tilyder en overlægeløn, der ifølge FAS er på ca. 940.000 kr. om året, inkl. pension.

Jeg synes ikke, de skal søge stillingen. De skal ud i almen praksis og nedsætte sig som praktiserende læge Karin Zimmer, formand for PLO Hovedstaden

Lægger beslag på læger

Men hele setuppet er forkert, siger Karin Zimmer, formand for PLO Hovedstaden.

”Jeg kan konstatere, at regionen søger efter en speciallæge i almen medicin og dermed lægger beslag på en kollega, som vi ellers ville kunne få ud i almen praksis. Og efter min mening er præmissen for klinikken helt forkert. Vi har ikke lægeløse patienter i København. Vi har patienter, der måske skal tage længere væk for at komme til lægen, og hvis vi sammenligner med Nordjylland, hvor de har væsentlige større afstande, så må de slå sig på lårene af grin over, at vi laver så stort et setup for så lidt”, siger Karin Zimmer.

Vil du opfordre dine kollegaer til at søge stillingen?

”Nej, jeg synes ikke de skal søge stillingen. De skal ud i almen praksis og nedsætte sig som praktiserende læge. Vi har brug for dem, og vi skal nok hjælpe dem med at komme i gang, for det er i almen praksis, de gør det største forskel for patienterne. I en regionsklinik vil patienterne ikke få den samme kontinuitet og ikke den samme relation til lægen. Vi kæmper ikke for dette på grund af brødnid, for vi har rigeligt at lave. Men vi kæmper på patienternes vegne, for alle undersøgelser viser, at jo mere kontinuitet, jo tættere relation til sin læge, jo mindre er man syg og jo mindre er man indlagt på sygehusene. Så regionsklinikken er et tilbud, der stiller patienterne dårligere”, siger Karin Zimmer og fortsætter:

”Jeg må indrømme, at det er bemærkelsesværdigt hurtigt regionen kan sætte sådan en klinik op. Alle de tiltag vi kommer med er druknet i djøficering og bureaukrati, men når det handler om en nødklinik, så kan regionen komme ud af starthullerne på ingen tid. Det er bare dårlig stil”, siger hun.