Skip to main content

Ny sparerunde på vej

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. jun. 2011
3 min.

Søren Rohde satte sig i direktørstolen på Herlev Hospital i januar 2010, efter at den hidtidige direktør, Helge Kjersem, forlod pladsen efter voldsomme budgetoverskridelser. Sagt med meget få ord karakteriserer Søren Rohde hospitalets tilstand sådan:

»Vi har en meget stærk position i hovedstadsregionens sygehusbetjening som områdehospital og som højtspecialiseret hospital. Vores aktivitet er steget med 40 procent de seneste par år. Vi har hovedkulds måttet overtage funktioner fra andre hospitaler. Det har vi klaret, og vi har fået styr på økonomien. Men der er ting, vi ikke har nået, og det har givet negativ presse«.

Senest har det drejet sig om den missede akkreditering. Det ser personalet som et symptom på, at skruen er drejet helt i bund. Hvad siger du til det?

»Det er jeg ikke uenig i. Alle hospitaler skal holde budgettet, og det regner vi også med at gøre i år. For os har det krævet en ekstraordinær stor indsats, bl.a. fordi underskuddet tidligere var så stort, og vores patientindtag samtidig er vokset voldsomt«.

- Vi har ikke har haft tid til at sætte os ind i vejledningerne, lyder det fra personalet. Hvad siger du til det?

»Det kan jeg godt se. Vores voldsomme vækst er en del af forklaringen. På trods af det var akkrediteringsbesøget særdeles vellykket, medarbejderne var engagerede og medvirkede positivt. Vi har fuldstændig orden i vores kvalitetsorganisation og vejledninger. Vi faldt på, at vi ikke havde nået at implementere - men det var faktisk ganske få point, der skilte os fra at bestå«.

- Hvad siger du til, at medarbejdere synes, at det var retfærdigt - fordi hele hospitalet er så presset?

»Det er rigtigt, at hospitalet er presset også på fysikken. Derfor er jeg glad for, at vi er langt i vores byggeprojekt, som skal stå færdigt i 2017. Det er selvfølgelig en lang horisont. Men vi har også fået 57 millioner kroner til at forbedre forholdene i forhold til det øgede patientoptag - så der sker en bedring også på kortere sigt«.

- Nu står I med nogle mastodontiske afdelinger - det er vel en stor ledelsesmæssig udfordring?

»Ja. Vi har gennemgået 18 fusioner og modtaget mange medarbejdere fra andre hospitaler. Det har været en stor ledelsesmæssig opgave. Men nu har vi stort set fået de opgaver og funktioner, vi skal have«.

- Herlev Hospital ligger ikke for godt i patienttilfredsheds- og trivselsundersøgelser. Hvad vil du gøre ved det?

»Det er rigtigt, at vi ikke ligger så godt, som vi burde. Men det er marginaler, vi taler om. Ser man på udviklingen i tallene i patienttilfredsheden, har vi forbedret os. Vi skal nok nå det niveau, vi bør være på«.

- Kommer der ro på nu?

»Ja. Vi har stort set fået de aktiviteter, vi skal have. Men der ligger en stor udfordring i næste års budget«.

- Får medarbejderne mere travlt?

»Vi skal skære i vores budget og omprioritere med i alt 100 millioner kroner til næste år. Det er ganske betydelige besparelser, og vi undgår ikke fyringer. Vi skal arbejde på at forenkle og gøre tingene smartere«.

- Hvordan?

»I direktionen mener vi, at vi kan hente meget ind ved at effektivisere i vores akutfunktioner, hvor der er noget at hente ved at afkorte patientforløbene. Arbejdet involverer en stor del af hospitalet, fordi vi skal have speciallægerne i front i akutmodtagelsen. Vi tror også, at vi kan effektivisere operationsforløbene«.

- Hvordan vil du holde gejsten oppe hos medarbejderne, når de skal igennem endnu en sparerunde?

»Det er opgaven. Udgangspunktet er: Vi er vokset voldsomt, men vi har klaret det. Og er konsolideret«.

- Til sidst: Hvorfor tror du, at Herlev Hospital har denne position som »jaget vildt«, som du tidligere har kaldt det?

»Der er flere forklaringer. Vi har en væsentlig plads i regionens sygehusvæsen. Vi er meget store. Vi er vokset voldsomt. Vi har haft stort underskud. Og så har vi et fotogent hus, der gør sig godt på en forside«.