Skip to main content

Ny videreuddannelse kommer ikke af sig selv

Journalist Klaus Larsen

2. nov. 2005
3 min.

Den nye speciallægeuddannelse er sat på skinner. Men det fine maskineri er endnu ikke helt klar til at rulle.

De første turnuslæger efter de nye planer kan begynde til sommeren 2003. Men foreløbig ser det ud til, at man må vente i hvert fald til januar 2004 på de første introduktions- og uddannelsesstillinger.


Startvanskeligheder

Specialeselskaberne arbejder stadig med at udforme målbeskrivelserne, men de ventes alle at være færdige og godkendt til foråret, oplyste Steen Olesen, formand for Forsknings- og Uddannelsesudvalget i FAYL.

Arbejdet med at lave en fælles uddannelse, en såkaldt common trunk, inden for hhv. intern medicin og kirurgi, har været langvarigt og omfattende. Kirurgerne er nu blevet færdige, og det forlyder, at intern medicin også snart er klar.

»Turnusmålbeskrivelsen er færdig og indeholder klare forbedringer«, sagde Steen Olesen. Turnuslægerne skal nu ikke ensidigt tilegne sig kompetencer fra intern medicinske, kirurgiske og ortopædkirurgiske afdelinger, men skal i den nye Speciallægebekendtgørelses ånd erhverve sig brede kliniske kompetencer på flere områder.

Steen Olesen fandt det betænkeligt, at den nye turnusbekendtgørelse åbner for muligheden af at stykke det etårige sygehuselement op på to eller tre afdelinger inden for et enkelt sygehus.

»Det åbner principielt for ophold af under et halvt års varighed. Det er ikke noget, vi kan bifalde i FAYL, og vi opfatter det som en absolut nødløsning, da ophold af under et halvt års varighed gør integrationen af turnuslægen på afdelingen endnu sværere.«

Netop dette punkt har da også affødt kraftige protester fra de yngste medlemmer af FAYL. Foreningen ser det dog som formildende, at man på denne måde sikrer en fleksibilitet, så ingen vil blive nødt til at vente urimeligt længe på sin turnus.

I de tre uddannelsesregioner, som forudsættes af Speciallægekommissionen, har Sjælland – Region Øst – haft store startproblemer. »Faktisk så mange, at vi undertiden kan være noget bekymrede«, sagde Steen Olesen. Region Nord, derimod, er for længst etableret og fungerer, mens Syd også er godt på vej.


Kommer ikke af sig selv

På baggrund af de vanskeligheder, der allerede i forberedelsesfasen har vist sig ved etableringen af den nye videreuddannelse, advarede FAYL’s formand Erik Jylling i sin mundtlige beretning til repræsentantskabet mod at læne sig tilbage i den tro, at den nye videreuddannelse kommer rullende af sig selv, bare fordi Speciallægekommissionen har afgivet sin flotte betænkning, der nærmest gjorde FAYL’s uddannelsespolitik til den officielle.

»Den nye speciallægeuddannelse bevæger sig netop nu ind i et farligt vakuum«, sagde Erik Jylling.

»Den har været så længe på dagsordenen, at alle næsten tager den for givet, men uden at den er veletableret. De, der har fostret den, er ved at forlade scenen, og nye aktører tager over. Måske uden at kende alle de gode intentioner bag de forskellige elementer og ikke mindst alt det underforståede. Resultatet kan blive stedmoderlig behandling eller deciderede smuttere. Vi skal ikke gentage fiaskoen med videreuddannelsesreformen fra 1991, der var så længe undervejs, at ingen til sidst følte ansvar for barnet. Der er brug for den allerstørste bevågenhed fra FAYL’s side på dette område de kommende år.«