Skip to main content

Nyheder

NYHEDER redigeret af Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

17. sep. 2010
3 min.

EU giver indblik i data bag fedmepiller

Af Nina Vinther Andersen, nina@ninavinther.dk

EU's ombudsmand tvinger de europæiske lægemiddelmyndigheder til at udlevere medicinalfirmaernes grundlæggende data. Cochrane-forskere skal nu se efter selektiv rapportering.

Men det hele begyndte, da ph.d-studerende Anders W. Jørgensen fra Det Nordiske Cochrane Center ønskede adgang til de kliniske data, forsøg og protokoller bag fire antifedmepiller, som firmaerne bag havde sendt til de europæiske lægemiddelmyndigheder EMA (tidligere EMEA) for at få lov til at sælge dem.

»I fedmeforsøg er der ofte et stort frafald af patienter. Det er et stort problem, for det giver mulighed for, at man kan analysere og konkludere meget forskelligt på et spinkelt grundlag«, siger han.

Anders W. Jørgensens hypotese er, at der i data findes flere analyser af samme data under forskellige antagelser, end hvad man ser i de publicerede artikler. Det giver stor risiko for selektiv rapportering.

Den danske lægemiddelstyrelse gav forskerne adgang til data, der lå i Danmark. Et middel var så gammelt, at myndighederne sagde, at der ikke fandtes data på det. Tilbage stod data på to præparater, som EMA havde godkendt.

Men EMA afviste forskernes ønske. Agenturet mente, at adgang til data stred imod firmaernes kommercielle interesser. Cochrane-forskerne klagede til EU`s ombudsmand i 2007, og han har nu vurderet, at forsøgene ikke indeholder fortrolig information. Nu venter forskerne på, at EMA så rent faktisk åbner arkiverne. som det skete for nylig, da irske Liam Grant fik medhold i adgang til de grundlæggende data bag aknemidlet Roaccutan. Hans søn brugte Roaccutan og begik selvmord. Faderen han siden forsøgt at få svar på, hvilke bivirkninger firmaerne havde orienteret om forud for markedsføringen. Da den europæiske ombudsmand erklærede, at han havde ret til dokumenterne, besluttede EMA den 11. august at udlevere dem.

Nyt fra foreningerne: Tjek overlægernes lønninger

Overlægeforeningen

Hvad tjener de ledende overlæger i Region Nord i gennemsnit? Eller overenskomstansatte overlæger i Region Hovedstaden? Nu er der mulighed for at se gennemsnitslønnen (netto- og bruttoløn) i alle regioner fordelt på stillingsbetegnelse. Tallene er fra 2. kvartal 2010.

Se tabellen på www.laeger.dk/ansat i region/overlæger/løn og pension

Fem spørgsmål til Ulla Astman formand for Region Nordjylland efter at sygehusledelserne har overlevet

Af Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

Region Nordjylland har valgt at droppe anbefalingerne fra Muusmann/4Improves konsulentrapport om at slanke fire sygehusledelser til to. Hvorfor?

Det er et spørgsmål om, hvorvidt tiden er moden. Og det er den ikke. Samt geografiske forhold, der spiller ind. Sidste år lavede vi en omstrukturering, men nu følger vi de bærende principper fra rapporten om centerstruktur og klinisk ledelse, vi lader patientforløbet styre strukturen, vi opdeler det akutte og elektive, og vi nedlægger tre sektorer (ortopædi, anæstesi, gravidtet og fødsel, red.) og går i gang med centerstruktur som anbefales. Så én ting ad gangen.

Hvorfor ikke lytte og nedlægge to sygehusledelser?

Det er en politisk afvejning. Lige nu er der brug for en synlig ledelse på det allerøverste niveau. Men vi laver om på de underliggende niveauer og følger de bærende principper fra rapporten, som vi alt i alt følger 90 procent.

Overlægerådet kalder rapportens anbefalinger for »noget makværk«. Deler du det syn?

Nej. Det er en spændende og god rapport, men ikke en naturvidenskabelig evidensbaseret dokumentationsrapport, som nogle fag forsøger at gøre den til. Vi bad om en konsulentrapport på flere parametre. Det har vi fået.

Den anbefaler, at lægen helliger sig kerneopgaven, patientbehandlingen i en tid med lægemangel. Er du enig?

Ja, vi skal have de rigtige ledere på de rigtige poster. Og de behøver ikke altid være bestemte fagpersoner.

Tror du, at kritikken vil forstumme?

Nej. Men jeg regner med, at der vil blive arbejdet loyalt efter, hvad der nu er besluttet.