Skip to main content

Nyt behandlingstilbud til illegale i nød

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. dec. 2010
2 min.



Mennesker, der opholder sig i Danmark uden opholdstilladelse, vil fremover få adgang til basal lægehjælp i modsætning til i dag, hvor folk uden sygesikringsbevis og personlig dokumentation kun har ret til akut lægehjælp.

Dansk Røde Kors og Lægeforeningen opretter i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp nu et tilbud om lægehjælp og sundhedsbehandling til disse mennesker i nød, der ikke har mulighed for behandling i det offentlige: »Jeg tror, at langt de fleste danskere vil være enige i, at det er uacceptabelt at diskriminere mellem menneskers adgang til noget så basalt som lægehjælp på baggrund af en juridisk status«, oplyser Susanne Larsen, præsident i Dansk Røde Kors.

Ifølge formanden for Lægeforeningens Etiske Udvalg Poul Jaszczak møder kollegerne problemet i hverdagen:

»Vi læger har både en etisk, moralsk og juridisk forpligtelse til at hjælpe disse mennesker. Vi har alle aflagt lægeløftet, hvori der står, at vi skal hjælpe mennesker i nød. Hvorfor skal for eksempel gravide kvinder ikke have den nødvendige lægehjælp? Det er netop derfor, at børnekonventionen siger, at vi også skal hjælpe den gravide, så vi undgår misdannelser og børnedød. Det er en hjælp, som vi ikke tilbyder gravide udokumenterede migranter i dag. Det kan vi ikke være bekendt«, siger han.

I begyndelsen af december rettede de tre organisationer henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om problemstillingen og initiativet.

De tre aktører mener, at ikkeakut lægehjælp burde være et offentligt anliggende.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) mener, at reglerne er klare nok: »Jeg synes, det er rimeligt nok, at mennesker, der opholder sig i illegalt Danmark, ikke kan forvente samme service, som folk der opholder sig her legalt. Opholder de sig her ufrivilligt, som det fx er tilfældet med handlede kvinder, er sagen dog en lidt anden«, oplyser han og fortsætter: »Folk, der opholder sig i Danmark illegalt og gerne vil have lægehjælp, kan melde sig hos Udlændingeservice, der hjælper dem efter behov. Ønsker de ikke kontakt med Udlændingeservice, kan de dog altid få akut sygehusbehandling, og den er gratis«.

Det private tilbud skal bemandes af frivillige læger og andre sundhedsfaglige personer og skal drives af Dansk Røde Kors.

Forskningsrapporter skønner, at op mod 5.000 personer opholder sig illegalt i Danmark.