Skip to main content

Nyt fra foreningerne:

15. okt. 2010
3 min.

Overlægeforeningen: gør op med afmagtsfølelsen

Overlægeforeningens repræsentantskab bakker fuldt ud op om den skarpe kritik, som foreningen har rejst af afskedigelserne i Region Hovedstaden og især på Hillerød Hospital i den seneste tid. Og der er brug for en endnu klarere profil udadtil, fastslog foreningens formand, Erik Kristensen, i sin mundtlige beretning på foreningens repræsentantskabsmøde i Munkebjerg ved Vejle den 9. oktober

Fyringer og nedskæringer har ført til stigende magtesløshed og frygt for at deltage i den offentlige debat blandt landets overlæger, især i Region Hovedstaden. Og det er uholdbart.

»Vi er som gruppe generelt præget af, at de individuelle overlæger mangler i debatten. Specielt er det trist, at jeg eksempelvis på OLAU-kurser møder overlæger, der føler sig trykket og skræmte ved at udtale sig«, sagde Erik Kristensen.

Han fandt det påfaldende, at mange års debat om offentligt ansattes ytringsfrihed stadig ikke er et overstået kapitel. Og især i den aktuelle situation er det afgørende, at overlægerne tør stå frem med deres viden og bidrage til, at styringen af sygehusene ikke alene bestemmes af økonomiske sparehensyn.

»Det er tvingende nødvendigt, at den samlede overlægegruppe - det være sig i politiske, faglige og offentlige fora - diskuterer og breder de skitserede problemkomplekser ud, således at faglighed, videnskab, etik, arbejdsmiljø og økonomi afbalanceres, og det ikke alene bliver et spørgsmål om økonomi«, sagde Erik Kristensen.

Han opfordrede derfor repræsentantskabet til at bidrage til, at medlemmerne kan komme ud af den afmagtsfølelse, som rammer mange. Og i den efterfølgende debat var der enighed om, at overlægerne skal være mere synlige i den politiske debat om sundhedsvæsenet. To af de repræsentanter, som lagde vægt på dette, var Ole Nørregaard og Anja Mitchell, der begge blev nyvalgt til foreningens bestyrelse.

»Der tales meget om, at personalemangel er et overstået kapitel i sundhedsvæsenet. Men det er baseret på forkerte normeringer, som ofte ikke hviler på korrekte analyser. Vi er nødt til at være meget synlige i debatten. Det er den eneste måde at sikre vores indflydelse på«, sagde Anja Mitchell.

Region Hovedstaden - og på det seneste især Hillerød Hospital - er hårdest ramt af fyringer, og Ole Nørregaard pegede i den forbindelse på, at det kan være svært for den enkelte overlæge at stå frem:

»Det er vigtigt at diskutere, hvordan vi håndterer de besparelser, der kommer. Folkene i Hillerød står lige nu magtesløse, og vi kan ikke forvente, at den enkelte læge har kraft til at stå frem. Det må være foreningen, der gør det«, sagde Ole Nørregaard.

Presserådgiver i Overlægeforeningen Ole Felsby

YL: Følg hverdagens yngre læger

»Fireårsuret tikker for mange af os, og vi kæmper med at udfylde de syv roller med relevante tiltag«, skriver yngre læge Nicolai Helligsøe Bæk på Yngre Lægers nye blog »Hverdagens læger«. Mens Sandra Sif Gylfadóttir skriver om hverdagen som mor og yngre læge: »Kan det være, at vi reagerer ved at ændre vores drømmespeciale og vælger alternativer, hvor vi kan leve et helt liv med både familie og karriere?«

Følg bloggen og skriv med, når fem yngre læger, der er hvert deres sted i uddannelsen, blogger om oplevelser fra hverdagen. Bloggens formål er at få små som store problemstillinger og spørgsmål i yngre lægers hverdag frem i lyset. De fem bloggere skriver om alt fra børn/lægeliv, den nye lægeuddannelse i Aalborg til oplevelser som yngre læge i Nordnorge. Følg med og kom med dine input og kommentarer.

Find »Hverdagens læger« på Yngre Lægers del af laeger.dk.