Skip to main content

Nyt sammenbrud mellem PLO og regionerne

En ny overenskomst for de praktiserende læger er strandet, efter at PLO og Danske Regioner stadig ikke kan blive enige. Minister opfordrer til aftale efter ferien.

Christian Freitag fra PLO og formand for RLTN, Anders Kühnau (S) mødtes til debat på Folkemødet i år. Nu går de på sommerferien uden en aftale. Foto: Kristine Buske Nielsen.
Christian Freitag fra PLO og formand for RLTN, Anders Kühnau (S) mødtes til debat på Folkemødet i år. Nu går de på sommerferien uden en aftale. Foto: Kristine Buske Nielsen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

28. jun. 2017
4 min.

De praktiserende læger går på sommerferie med en uvished om fremtiden. Trods nye forhandlinger mellem PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), er det ikke lykkes de to parter at blive enige, og derfor bliver der ikke indgået en overenskomst inden sommerferien, melder begge parter ud i dag.

Selv om overenskomstforhandlingerne mellem de to parter brød sammen den 27. april, har der været møder i både maj og juni – men altså uden resultat. Og det ærgrer Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner og formand for RLTN.

”De praktiserende læger er en vigtig del af det danske sundhedsvæsen, så i regionerne var vi fuldstændig parate til igen at lægge flere penge og opgaver hos almen praksis. Det var vi, fordi vi på den måde kan hjælpe borgere og patienter endnu bedre. Vi regnede med, at PLO forstod, at nu skulle der slås til, så jeg er dybt skuffet over, at aftalen fortaber sig i det fjerne," siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

PLO mener dog, at afstanden nu er så lille, at forhandlingerne bør blive genoptaget, siger PLO’s formand Christian Freitag.

”PLO oplever, på trods af at forhandlingerne stadig er vanskelige, at parterne nu er meget tæt på at kunne indgå en aftale. Det økonomiske gab, som har været en hindring for et resultat meget længe, er nu nede på under 50 mio. kroner i aftalens tredje år, en afstand vi bør kunne nå hen over, hvis vi begge er villige til at tage det sidste, afgørende skridt hen mod hinanden”, siger Christian Freitag.

Anders Kühnau siger dog:

”Ved sammenbruddet i april var det tydeligvis økonomien, som skilte os, og det er det desværre stadig. Fra regionernes side har vi endnu en gang tilbudt PLO flere penge, men når én part i en forhandling holder fast i helt urealistiske krav, er det umuligt at nå en aftale,” siger han og fortsætter:

”Vi er nødt til at sige, at det tilbud, vi har lagt på bordet, nu er væk igen. PLO må slå til, mens tid er, og de kan ikke bruge vores ekstraordinære tilbud som løftestang for at komme højere op. Den fest slutter nu. Vi kan jo ikke på hospitalerne fyre personale eller sige til kræftpatienterne, de alvorligt syge børn eller de svage ældre, at de ikke kan få den fornødne hjælp, fordi vi har brugt uforholdsmæssigt mange penge på de praktiserende læger.”

Basishonorar

RLTN har i forhandlingerne krævet, at de praktiserende læger honoreres ud fra differentieret basishonorar, men den model ønsker PLO ikke, ifølge Danske Regioner, der selv vurderer, at det formentlig skyldes, at ” læger med de letteste patienter risikerer at tabe på ordningen”.

”Vi ønsker en mere fair fordeling af lønkronerne hos de praktiserende læger. Det handler også om at sikre en ordentlig lægedækning i hele landet. Vi er nødt til at tilbyde bedre vilkår for lægerne i områder med mange behandlingskrævende patienter. Mange ”tunge” patienter er altså både mere tidskrævende og komplicerede end mange ”lette” patienter. Det bør honoraret da afspejle,” siger Anders Kühnau.

PLO konstaterer i pressemeddelelsen, at det er afgørende for RLTN, at der aftales en model for differentieret basishonorar, som tager udgangspunkt i rapporten fra regeringens Lægedækningsudvalg.

PLO foreslår i stedet en kompromismodel, som indebærer en mindre omfattende permanent omfordeling af den eksisterende økonomi for PLO´s medlemmer. PLO’s model vil i højere grad end RLTN’s fokusere på områder med dårlig lægedækning.

Minister: Brug nu sommerferien fornuftigt

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) oplyser i en skriftlig kommentar til Ugekrift for Læger, at hun også betragter det som ærgerligt, at det ikke er lykkedes PLO og Danske Regioner at nå hinanden.

"Jeg forventer, at parterne nu bruger sommerferien fornuftigt, så de kan få en overenskomst i hus efter ferien. Det er heldigvis sådan, at borgere, der har brug for lægehjælp ikke kommer til at mærke noget, da lægerne fortsætter som hidtil under den gamle overenskomst. Desuden har regeringen og et bredt folketing sikret, at den nuværende økonomiske ramme for sektoren forlænges,” siger ministeren.

Læs også: PLO og Danske Regioner afbryder forhandlinger