Skip to main content

Och hur mår Ni då i dag, fru Jensson?

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. sep. 2012
3 min.

For nylig fik Region Nordjyllands børne- og ungdomspsykiatriske friklinik en ny klinikchef, Emese Amalia Molnar. Hun er svensk. I forvejen har friklinikken en svensk psykiater ansat, mens der er yderligere 14 i resten af den nordjyske psykiatri.

Dermed udgør de svenske psykiatere i alt 18 pct. af det samlede antal psykiatere i Region Nordjylland, hvor det er notorisk svært at lokke speciallæger til. Tæller man samtlige ikkedanske sammen, udgør de 25 pct. af alle de nordjyske speciallæger i psykiatrien - et af de specialer, hvor kommunikation er i højsædet. Giver det ikke sprogforbistringer?

»Det er klart, at de har nogle sproglige vanskeligheder, når de kommer. Dels kan det være svært at forstå en dialekt. Dels tror jeg generelt, at svenskere har sværere ved at forstå dansk end omvendt. Men de får god hjælp fra sygeplejersker og andet personale«, siger cheflæge i psykiatrien, Morten Kjølbye, om sine svenske fagfæller.

»Min erfaring er, at inden for et halvt til trekvart år fungerer de rigtigt godt. Vi har gode erfaringer«, siger han og peger på, at de svenske læger også får et intensivt danskkursus, når de kommer.

Løn- og arbejdsvilkår lokker

Der er ikke nogen overflod af psykiatere i Sverige, og når så mange har ladet sig lokke til Danmark, handler det om bedre løn- og arbejdsvilkår. Grundlønnen i Danmark er f.eks. højere end i Sverige. Desuden lokker det, at Region Nordjylland er fleksibel mht. arbejdets organisering.

»Det kan være, at der er lidt mere sammenhængende friperioder. At de kan arbejde lidt længere i dagtid eller tage ekstra vagter. Den fleksibilitet er sygehusene villige til at give dem, selvfølgelig fordi vakancen er så stor«, siger salgsdirektør Kasper Madsen fra Agito, det rekrutteringsbureau, der har hentet lægerne til Danmark.

Firmaet har da heller aldrig tidligere formidlet så mange psykiatere fra Sverige til Region Nordjylland som nu, og det har desuden skaffet fem til Region Sjælland.

Agitos koncept er en form for langvarigt vikararbejde med kontrakter fra seks måneder til flere år. Gennemsnitsansættelsen er p.t. tre år. Men helt usædvanligt er lægerne hele tiden ansat i Agito - ikke i regionen som de øvrige udenlandske læger.

Psykiatridirektør Per Lund Sørensen forklarer særordningen med, at den er nemmere for regionen, som sætter sin lid til, at det om nogle år vil blive lettere at rekruttere danske speciallæger.

»Vi har hverken kompetencer eller resurser til at lave den rekrutteringsindsats i Sverige, der skal til. Det er ulig nemmere for os at betjene os af et firma, der har et set-up til det«, siger han.

Også selv om det koster mere.

»Selve honoraret er på samme niveau som til en dansk læge, men der er følgeudgifter til f.eks. transport og bolig. Der er en merpris på dette her«, siger Per Lund Sørensen.

Regionen finder den acceptabel, fordi den regner med, at der er tale om en overgangsordning.

»I psykiatrien og i Region Nordjylland er det svært at rekruttere speciallæger. Der er tegn på, at situationen bliver bedre om nogle år. Denne model er nødvendig nu, og jeg kunne ønske og håbe, at den så ikke er nødvendig om tre eller fem år. Vi ønsker bestemt en situation, hvor vi kan rekruttere flere danskuddannede læger. Der er lys for enden af tunnellen, men der er langt gennem den«, siger han.

Hvad var der egentlig sket, hvis regionen ikke havde rekrutteret udlændinge?

»Så ville vi have meget store problemer. Nogle af patienterne har lidelser, som betyder, at de ikke kan sendes andre steder hen. Der havde været en betydelig risiko for, at ganske mange ikke havde kunnet få den nødvendige behandling«, siger Per Lund Sørensen.