Skip to main content

Odd Fellow Ordenens store medicinske forskerpris 2002 til overlæge, dr.med. Finn Cilius Nielsen

2. nov. 2005
2 min.

Finn Cilius Nielsen er 41 år og blev overlæge på Rigshospitalet allerede som 34-årig, hvad der er usædvanlig tidligt. Finn Cilius Nielsens særlige talent består i, at han i sjælden grad forener kunnen og forståelse af moderne cellebiologisk og biokemisk forskning med fornemmelse for, hvordan fremskridt i de teoretiske grundfag kan omsættes til bedre diagnostik for store, alvorlige sygdomme (kræft, blodsygdomme, hormonsygdomme mv.).

I forlængelse af doktordisputatsarbejdet fra tidligt i 1990'erne (konfereret 1993), der handlede om vækstfaktor IGF II »insulin-like growth factor II « af betydning for fosterudviklingen og visse kræftformer hos voksne, har Finn Cilius Nielsen for få år siden fundet en ny »familie« af tre nært beslægtede proteinstoffer, der regulerer den enkelte celles produktion af den pågældende vækstfaktor i fosterlivet. Ved at slå det enkelte gen for de tre nye stoffer ud, har han dernæst på knockout mus nu kunnet vise den grundlæggende betydning af hvert proteinstof for fx udviklingen af hjernen og af marve-tarm-kanalen mv. Det er i sig selv væsentlige fund af stor udviklings- og cellebiologisk betydning. Finn Cilius Nielsen og medarbejdere har nu også påvist, at de nye proteinstoffer »IMP'er« (IMP betyder »lille djævel«) også produceres i en lang række kræftceller ved almindelige kræftformer hos det voksne menneske. De nye stoffer synes derfor at kunne blive værdifulde markører ved diagnosen af tidlige stadier i kræftudviklingen. At de nye proteiner produceres i voksne kræftceller skyldes, at kræftceller ofte begynder at ligne de mere udifferentierede fosterceller med stort vækstpotentiale. Finn Cilius Nielsen og medarbejdere arbejder derfor nu med at udvikle analysemetoder for IMP'erne til brug for kræftdiagnostik.

Finn Cilius Nielsen har også ydet et imponerende udviklingsarbejde for at etablere avanceret gendiagnostik ved en række store medicinske og kirurgiske sygdomme samt børnesygdomme, fx tyktarmskræft, brystkræft og forskellige slags børnekræft.

Sideløbende med sin egen forskning og arbejdet med nye gendiagnostiske metoder har Finn Cilius Nielsen undervist og vejledt medicinske og biokemiske studerende og en række ph.d.-studerende. Herudover er udenlandske gæsteforskere næsten kontinuerligt knyttet til hans gruppe.

Ugeskrift for Læger ønsker tillykke med den fornemme pris.

Redaktionen