Skip to main content

Trafiktætheden på det danske sundhedsvæsens såkaldte IT-motorvej, sundhed.dk, er steget gennem de seneste måneder, og der er i modsætning til andre trafiksituationer glæde over myldretiderne hele raden rundt.

Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk, definerer faktisk slet ikke trafikmængden som portalens vigtigste succeskriterium, men er glad for udviklingen.

»Skal sundhed.dk være knudepunkt for alle informationer og ydelser inden for sundhedsvæsenet, er det vigtigt, at sundhedspersonalet og især lægerne færdes på portalen. Men tilstrømningen af brugere vil nødvendigvis ske i ryk, fordi hele projektet er afhængigt af en synergieffekt. Sundhed.dk kan kun udbyde tilstrækkeligt interessante tilbud, hvis der er brugere nok - og vi kan på den anden side kun få brugere nok, hvis tilbuddene er interessante,« siger Morten Elbæk Petersen.

Parterne bag sundhed.dk står bag den landsdækkende kampagne, der i efteråret 2004 arbejdede på at få danske praktiserende læger til at blive certificeret og til at anskaffe sig en digital signatur. Kampagnen bestod af et tæppebombardement af information, hvor især amternes datakonsulenter har spillet en central opgave, og hvor praktiserende læger blev mødt af foredrag og oplysninger om sundhed.dk ved forskellige lægearrangementer. Samtidig fik lægerne også skriftligt materiale, og en ekstra spore var, at CKI, det Centrale Kvalitets- og Informatikudvalg indgik aftale med TDC, så lægerne fik tilbud om gratis tilslutning, hvis de blot slog til inden årsskiftet.

Flertallet af lægehuse

Før kampagnen blev skudt i gang primo november var der udstedt 1.100 sundhedsfaglige certifikater til henholdsvis lægehuse og apotekere. Da kampagnen sluttede, var det tilsvarende tal 2.600 certifikater - heraf 1.300 lægehuse. Det betyder, at 59 procent af danske lægehuse i dag har digital signatur. Kampagnen har dog ikke bare virket, hvad angår nye digitale signaturer. Meget tyder på, at de nye brugere også er begyndt at anvende deres signatur. Fra oktober 2004 til januar 2005 er antallet af sundhedsfaglige, der logger sig ind på sundhed.dk med en digital signatur, steget med 119 procent, og de sundhedsfaglige brugeres anvendelse af medicinprofilen (PEM) på sundhed.dk er steget med 80 procent. Disse flotte tal dækker dog stadig over relativt få brugere, og der er et godt stykke vej endnu før sundhed.dk er en fast del af lægernes kliniske arbejdsdag.

Der er desuden relativt store regionale forskelle på succesen. Århus, Viborg og Fyns amter er førende, hvad angår tilslutningsprocenterne, mens det storkøbenhavnske område ligger i bunden.

Morten Elbæk Petersen mener, at dette kan have sammenhæng med, at f.eks. Århus og Fyns amter længe har haft tradition for lægelige IT-netværk. Dertil kommer, at praksisudvalget og Århus Amt har valgt at give de praktiserende læger en eToken-løsning, der gør installation og brug af sundhed.dk nemmere i praksis. Dette er en direkte tilslutning via en USB-port, hvilket gør, at tilslutningen umiddelbart kan flyttes fra pc til pc.

»Jeg er overbevist om, at ringe i vandet også betyder noget. Når andelen af brugere når over et vist niveau i et amt, får det afsmittende virkning på de resterende læger,« siger Morten Elbæk Petersen, som dog samtidig erkender, at der nok er en andel af lægerne, som ikke kommer med, før det er aftalt i overenskomsten.

Stigende interesse for e-ydelser

Det er tydeligvis adgangen til PEM, patienternes medicinprofiler, der generelt vækker interesse hos de praktiserende læger. Men Morten Elbæk Petersen understreger, at tilgangen af nye tilbud i en vis grad kommer pletvist.

»I Vejle Amt er man relativt langt med en EPJ-løsning, der gør, at de praktiserende læger kan hente visse sygehusdata om deres patienter via sundhed.dk. Muligheden for at hente laboratorie-data ind via sundhed.dk breder sig desuden i nogle dele af landet,« siger Morten Elbæk Petersen, der også kan se, at et stigende antal læger bruger muligheden for at rette i deres praksisdeklaration om sig selv på sundhed.dk.

»Det er faktisk et af de steder, hvor vi for alvor kan se en udvikling. I dag tilbyder 600 ud af i alt 2.200 danske lægehuse e-ydelser som for eksempel e-mailkonsultation, receptfornyelse eller tidsbestilling. Da vi lancerede sundhed.dk var det kun 200,« siger Morten Elbæk Petersen.

Point of no return

Morten Elbæk Petersen tør dog endnu ikke slå fast, at sundhed.dk har nået point of no return, hvor sitet har gjort sig til en uundværlig aktør på sundhedsområdet.

»Det næste helt store ryk vil formentlig være afhængigt af, hvornår sygehusene bliver klar med nogle EPJ-løsninger,« siger Morten Elbæk Petersen.

Formanden for sundhed.dk's bestyrelse, Kristian Ebbensgaard, er decideret positivt overrasket over, at udviklingen har taget så meget fart gennem de seneste måneder. Han kalder udviklingen for et vigtigt skridt for den direkte adgang til sundhedsvæsenet, mens formanden for PLO, Michael Dupont, som er en af samarbejdspartnerne bag sundhed.dk, regner med, at de kommende OK-forhandlinger kan være med til at skubbe på.

»Jeg er personligt vældig godt tilfreds med sitet og bruger det i tiltagende grad i mit eget praksisarbejde. Jeg er overbevist om, at vi er på den rigtige vej, og at initiativet har bidt sig fast. Men hvis vi skal nå hele vejen med visionen, skal vi nødvendigvis drøfte området ved de kommende OK-forhandlinger. Den optimale udbredning og brug af systemet kræver generelt teknisk opgradering hos lægerne, og det er ikke omkostningsfrit,« siger Michael Dupont.

Århus Amt topscorer

Århus Amt fører sikkert, hvad angår antallet af lægehuse, der har anskaffet sig en digital signatur. 195 ud af 263 lægehuse har fået certifikat til sundhed.dk, og det svarer til 74 procent.

Landsgennemsnittet er 59 procent.

Marianne Holdt Jørgensen, der har en solopraksis i Århus-forstaden Åbyhøj, er en af de læger i amtet, der har meldt sig til inden for de seneste måneder. Det var et oplæg af amtets læge-datakonsulent ved et fællesarrangement for amtets praktiserende læger, der fik hende til at bestille det nødvendige. Effektueringen af beslutningen blev hjulpet vej af et tilbud om gratis tilslutning inden 31.12. 2004.

Marianne Holdt Jørgensen siger, at hun på intet tidspunkt har været afvisende over for projektet; hun manglede bare en anledning til at komme i gang.

»Der var især to konkrete redskaber, der fangede min interesse. Det ene, som jeg allerede nu bruger i vidt omfang, er Medicinprofilen, der gør, at jeg kan gå ind og tjekke tidligere medicinudskrivninger hos patienter, som jeg møder i lægevagten, og som henvender sig til mig, når deres egen læge er syg eller på ferie. Det andet, som jeg ser frem til at komme i gang med, er det elektroniske samarbejde med Kli-nisk Biokemisk Afdeling, hvor jeg kan krydstjekke, om patienterne har fået foretaget de relevante prøver, så vi ikke laver dobbeltarbejde,« siger Marianne Holdt Jørgensen. Sundhed.dk er stadig et værktøj, som hun bruger i særlige situationer, og det er ikke hver dag hun er inde i systemet.

»Men der er næppe tvivl om, at det er fremtiden. Det bliver for alvor interessant, når vi f.eks. kan arbejde sammen med sygehusvæsenet om elektroniske patientjournaler,« siger Marianne Holdt Jørgensen.

Andel af lægehuse med digital signatur

(Ca. tal )

Århus 74%

Viborg 72%

Fyn 70%

Bornholm 67%

Storstrøm 66%

Vejle 62%

Roskilde 62%

Ringkjøbing 62%

Vestsjælland 61%

Frederiksborg 57%

Nordjylland 56%

Københavns Kommune 53%

Sønderjylland 49%

Ribe 48%

Frederiksberg Kommune 48%

København 48%

Landsgennemsnit 59%