Skip to main content

Officielle meddelelser

31. okt. 2005
3 min.

Nordiske næringsstofanbefalinger 2004 – med implementering af fysisk aktivitet


De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) 2004 er udkommet i 4. reviderede udgave. NNA 2004 har i hovedtrækkene ikke ændret sig væsentligt fra 1996, men dokumentationen bag anbefalingerne er udvidet. Det er særligt bemærkelsesværdigt, at de officielle næringsstofanbefalinger i grove træk ikke har ændret sig siden førsteudgaven i 1980.

NNA 2004 er udarbejdet af en projektgruppe nedsat af Nordisk Arbejdsgruppe for Kost og Ernæring under Embedsmandskomiteen for Levnedsmiddelspørgsmål, Nordisk Ministerråd. Anbefalingerne var til høring og godkendelse på den 8. Nordiske Ernæringskongres i juni 2004, og blev endeligt godkendt af Nordisk Ministerråd i august 2004.

Anbefalingerne danner det videnskabelige grundlag for de respektive landes ernæringsoplysning og kostråd til raske. NNA anvendes desuden som retningslinjer ved planlægning af kost til grupper og ved vurdering af kostundersøgelser. NNA er ikke beregnet til direkte formidling, men skal »oversættes« til befolkningen.

NNA tager udgangspunkt i den nuværende ernæringssituation i Norden og sigter på at danne grundlag for planlægning af en kost, som:


• dækker de primære behov for næringsstoffer, dvs. tilgodeser de fysiologiske behov i forbindelse med vækst og funktion

• giver forudsætninger for et generelt godt helbred og nedsætter risikoen for kostrelaterede sygdomme


Grundlaget for fastsættelse af anbefalingerne vælges for hvert næringsstof ud fra tilgængelig videnskabelig evidens. I takt med

at ny viden kommer til, må anbefalingerne revurderes, hvorfor heller ikke denne 4. udgave af NNA må betragtes som endelig.

NNA gælder primært for grupper af raske mennesker. Ved sygdom og for grupper med specielle behov må kostens sammensætning tilpasses efter de krav, der foreligger.

NNA omfatter følgende anbefalinger og normer til brug ved planlægning af kost til grupper af personer og til vurdering af indtag med kosten:


• Anbefalet indtag af fedt, kulhydrat og protein udtrykt som procenter af energiindtaget. Anbefalet indtag af kostfibre.

• Anbefalet indtag af vitaminer og mineraler. Værdierne inkluderer en sikkerhedsmargin, som sandsynliggør, at behovet dækkes hos så godt som hele befolkningen.

• Referenceværdier for energiindtag.

• Anbefalinger for fysisk aktivitet.

• Anbefalinger for indtag af salt.

• Anbefalinger for forbrug af alkohol.

• Referenceværdier til vurdering af indtag af næringsstoffer.


Ved at følge anbefalingerne for fordelingen af de energigivende næringsstoffer svarende til en mager og kulhydratrig kost, vil anbefalingerne for vitaminer og mineraler som hovedregel også blive opfyldt.

Rapporten med den videnskabelige baggrund er engelsksproget og er netop udkommet: Nordic Nutrition Recommendations 2004 – Integrating nutrition and physical activity. Nord 2004:013. ISBN 92-893-1062-6. 436 sider. Pris 125 kr. ekskl. moms.

Den kan bestilles gennem egen boghandel eller direkte fra: Svensk-Norsk Bogimport A/S, Esplanaden 8 B, DK-1263 København K, www.snbog.dk snb@bog.dk, tel. +45 33 14 26 66, fax +45 33 14 35 88.

En dansk oversættelse af kapitel 1 og 2, der sammenfatter næringsstofanbefalingerne, kan læses på Danmarks Fødevareforsknings hjemmeside www.dfvf.dk


Seniorforsker Agnes Nadelmann Pedersen og

seniorrådgiver Niels Lyhne Andersen,

Danmarks Fødevareforskning, Søborg

E-mail: anp@dfvf.dk