Skip to main content

OLAU Ledelse i et politisk felt

FAS-redaktør Jesper Brahm, j.brahm@dadlnet.dk

1. nov. 2005
4 min.

De nye OLAU-kurser er ved at være på plads. Grundmodulerne har været afholdt, og i løbet af efteråret har alle overbygningsmodulerne ligeledes været gennemført. Nu er tiden kommet til »Ledelse i et politisk felt - modul 2« med underteksten »At agere som professionel i en politisk kontekst - om politik, beslutninger og strukturer«. Modulet er planlagt til to hele dage. Tretten forventningsfulde kursister deltog i det intensive program, der førte dem vidt omkring i det politiske landskab, som sygehusvæsenet er placeret i.

Direktør for Økonomistyrelsen, Claus Juhl, og kontorchef i Amtsrådsforeningen, Eva Zeuthen Bentsen, som også er kursusleder, indledte med temaet: beslutningsprocesser i politiserede og institutionaliserede felter. Udgangspunktet var en case fra det virkelige liv, som blev brugt til at illustrere forskellige måder at se og bruge beslutninger på. Vi er qua vores faglige indfaldsvinkel vant til at ville håndtere problemer ud fra en rationel beslutningsmodel. Virkeligheden er imidlertid ofte en anden, hvor andre modeller er bedre til både at beskrive, hvad der sker, til at give øget indflydelse, og til måske at bruge de efterrationaliseringer, som bringer os tilbage til den rationelle model. For den passer så godt til, hvad vi er uddannet til, og hvordan vi plejer at tage beslutninger.

Herefter gennemgik kontorchef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Søren H. Thomsen, processen om tilblivelsen af strukturreformen. Måske umiddelbart et tørt emne, men i Søren H. Thomsens hænder blev det til en meget interessant historie med mange indfaldsvinkler. Vi blev meget klogere på de både politiske og faglige rationaler, der førte til det politiske forlig om strukturreformen samt det betydelige arbejde, som forestår, før reformen er gennemført.

Sundhedsdirektør Jesper Christensen fra Nordjyllands Amt tog udgangspunkt i at repræsentere den administrative og politiske side, som sygehusejerne står for, og hans meget personlige indlæg, fremhævede han, var også et partsindlæg. Han gennemgik aktørerne og deres beslutningsgrundlag fra folketing, regering, amtsrådsforening til organisationerne, patientforeningerne og pressen. Han understregede, at ventelisterne mere er et politisk redskab end et egentligt problem i sundhedsvæsenet. Han fremdrog mulige problemstillinger i den fremtidige struktur som f.eks., at forebyggelse henlægges i kommunalt regi, mens P.L.O. placeres i et regionalt regi. Han forudså, at det største ledelsesmæssige problem i de kommende 2-3 år er at fastholde en udvikling i sundhedsvæsenet, mens den nye struktur iværksættes.

Karsten Vrangbæk, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, fremlagde den teoretiske baggrund for forskellige styreformer fra hierarki over marked og netværk til klan. Vort sundhedsvæsen er yderst kompliceret i sin opbygning, og der eksisterer flere kombinationsformer. Fremtidens sygehusvæsen bliver i opbygning og styreformer ikke mindre kompliceret. En leder skal i dag kunne beherske og håndtere de forskellige modeller og i sin opgaveløsning have fokus på både struktur, kultur, proces og omverdensrelationer.

Sidst på programmet var Jakob Kjellberg, forsker i sundhedsøkonomi på DSI Institut for Sundhedshusvæsen. Han gennemgik det danske sundhedsvæsen og konkluderede bl.a., at det danske sundhedsvæsen i en international sammenligning er et meget billigt system. Ikke desto mindre er tilfredsheden blandt brugerne høj. Ventelisteproblematikken er mere af politisk art end reel. Vi var rundt om rammestyring, privat finansiering, markedsmekanismer, brugerbetaling, præstationsmålinger og smileys, som ser ud til at være uundgåelige. Mange begreber blev sat på plads her i en større kontekst. En meget engagerende afslutning på dagen og kurset.

Pædagogisk set var indlæggene bygget op om det deduktive princip, hvor oplægsholderne hælder på kursisterne. Det anses traditionelt for at være en sikker dræber i undervisningen. Men her oplevede vi det helt anderledes. Et enkelt gruppearbejde blev gennemført i begyndelsen af kurset. Et spændende oplæg - fra den virkelige verden - med gode diskussioner og meget lærerigt. Men et senere gruppearbejde var der enighed om at droppe, ikke som et fravalg, men som et tilvalg af den fortsatte dialog, der i et deduktivt regi sikrede koblingen mellem teori og den ledelsesmæssige hverdag. Det siger meget om det engagement, der prægede dagene, fra både undervisere og kursister.

Tilsyneladende er dette kursusmodul ikke umiddelbart så attraktivt som nogle af de andre. Derfor det beskedne antal deltagere. Det er synd og skam. Kurset giver et meget spændende indblik i de politiske beslutningsprocesser, som kan forekomme uforklarlige og vække undren, når man tænker på den faglighed og ekspertise, som politikerne har lige ved hånden uden tilsyneladende at bruge ret meget af den. For fagligt orienterede ledere er sådan et kursus værdifuldt, fordi de kan lære at aflæse og manøvrere i det politiske landskab, som vores sundhedsvæsen uundgåeligt er placeret i.

Der var stor tilfredshed med kurset blandt deltagerne. Kan anbefales til andre. Det næste kursus afholdes den 9.-11. februar 2005. Det vil være modificeret i forhold til det nuværende, idet modul 2 (det nuværende kursus) og modul 3 lægges sammen til et tre-dages-modul.

Fakta

OLAU-kurserne, Overlægers Ledelse og Administrative Uddannelse, er lavet i et samarbejde mellem FAS og Amtsrådsforeningen. OLAU-kurserne er bygget op om fem ledelsesroller: personlig ledelse, ledelse i et politisk felt, kvalitetsledelse, forandringsledelse og ledelse af professionelle. Kurserne består af et grundmodul og ti overbygningsmoduler. Modulerne kan sammensættes efter behov. Mere information og tilmelding på: http://www.dadlnet.dk/dadlnet_forside/index.html under Uddannelse/OLAU