Skip to main content

Operationsteknikerne kommer

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

24. feb. 2012
2 min.

Otte operationsteknikere står i disse dage, efter to og et halvt års uddannelse, klar til at aflaste operationssygeplejersker på en række af Region Hovedstadens operationsstuer.

De otte, som netop er blevet færdige, er det første af tre kuld, som skal uddannes i regionen frem til 2014.

Står det til Danske Regioner, er operationsteknikere tilsyneladende en ny faggruppe, som er kommet for at blive, og som man formentlig også kommer til at stifte bekendtskab med i andre regioner.

Den nye faggruppe skal sammen med operationssygeplejersker gøre udstyr og operationsstuer klar forud for operationer og assistere kirurgen under indgreb. Foreløbig er det kun i Region Hovedstaden, at der uddannes operationsteknikere.

Men faggruppen indgår også i Danske Regioners nylige notat med et oplæg til sundhedsvæsenets uddannelsespolitik.

Og torsdag slog sundhedsøkonom og direktør for Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard stærkt til lyd for at satse på operationsteknikere:

"Operationsteknikerne kan aflaste højere uddannet personale. Det er billigere for samfundet at have folk på operationsstuerne med en lavere uddannelse end sygeplejersker, læger og kirurger", sagde Jes Søgaard til Metroxpress.

Ifølge Region Hovedstaden rekrutteres der meget bredt til den nye sundhedsuddannelse: Blandt de otte første findes både skræddere, sikkerhedsvagter og pædagogmedhjælpere.

"OK - ved rutineoperationer"

Formanden for Dansk Kirurgisk Selskab, ledende overlæge Per Gandrup, har ingen principielle indvendinger mod at introducere den nye faggruppe på operationsstuerne:

"Ved mange rutineoperationer er der opgaver, hvor det er i overkanten at bruge en sygeplejerske og de kompetencer, hun besidder", siger han. Men han har også forbehold:

"Men til de mere specialiserede operationer, er det utroligt vigtigt - både af hensyn til patientsikkerhed og kvalitet - at sygeplejersken qua sin uddannelsesbaggrund og sin rutine har så meget kendskab til det indgreb, der foretages, at hun i tankerne er et skridt eller to foran operatøren med hensyn til næste trin i operationen", siger Per Gandrup.

"Sygeplejersker har gennemgået en omfattende uddannelse, og har en baggrundsviden, som på mange måder svarer til lægens. Det er det, en operationstekniker vil mangle".