Skip to main content

Oppositionen går næppe med til liberalisering af almen praksis

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

18. mar. 2011
4 min.



Skal praktiserende læger fremover arbejde i klinikker, som ejes og drives af en ekstern driftsherre - f.eks. et aktieselskab eller et forsikringsselskab?

Det er, hvad regeringen lægger op til med den konkurrencepakke, som Folketingets partier (minus Enhedslisten) har forhandlet siden december.

For nylig blev et udkast til aftalen lækket til Altinget.dk - herunder en passage, hvori det hedder, at »praksissektoren på sundhedsområdet [skal] liberaliseres«.

»Der åbnes bl.a. for friere ejerskabsforhold på tandlægeområdet og i almen praksis med henblik på at opnå en øget produktivitet«, hedder det i udkastet.

Det er dog uklart, hvilke ejerskabsformer, der skal lægges op til. Ifølge udkastet vil det bl.a. afhænge af »en analyse om liberalisering af hele praksissektoren, herunder analyse af de økonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser«.

Uklarheden kan nu ende med at koble oppositionen af forhandlingerne.

S: Brug først overenskomsten

Ifølge Socialdemokraternes erhvervsordfører, Orla Hav, skal konkurrencepakken ændres på flere punkter, hvis socialdemokraterne skal med på afsenderlisten.

Der står i aftaleudkastet, at de konkrete modeller for liberaliseringen vil afhænge af en analyse. Hvilke ejerskabsformer vil I kunne lægge ryg til? Skal f.eks. et aktieselskab kunne eje og drive en lægepraksis? Eller flere?

»Ikke efter vores mening. Måske har regeringen en anden mening. Men jeg har svært ved at forestille mig, at vi vil indgå en aftale, hvor den slags ikke fremgår klart, men afhænger af, hvordan man fortolker en fremtidig analyse«, siger Orla Hav.

»Jeg kan se en ide i en konstruktion, hvor en ung læge gerne vil ind i et lægehus, og hvor han kan blive ansat uden at behøve at investere en formue«.

Og den mulighed findes jo i de praktiserende lægers nye overenskomst.

»Ja, og vi vil netop henholde os til, at man først skal bruge de redskaber, vi har, til bunds, før man skal have nye til rådighed. Vi er ikke med på, at selskaber skal eje den danske praksissektor. Det går simpelthen ikke. Jeg tror, det vil være klogt at stille krav om, at det skal være en læge, der ejer klinikken«, siger Orla Hav.

Ifølge den nye overenskomst må der ikke være flere ansatte læger, end der er ejerlæger i et lægehus. Skal der åbnes mulighed for, at én læge kan eje en lægepraksis med fire eller seks ansatte læger?

»Jeg synes grundlæggende ikke om sådan en konstruktion, for den vil medføre et ulige forhold«, siger Orla Hav.

Den socialdemokratiske politiker vil ikke blive overrasket, hvis hans parti ender med at forlade - eller blive udelukket fra - de videre forhandlinger:

»Det bliver svært at nå til enighed. Der er jo flere andre ingredienser i pakken - spørgsmålet om liberalisering af praksissektoren er kun en mindre del, og der er flere andre dele, vi også er ret uenige om«, siger Orla Hav.

R: Ved ikke, hvad regeringen vil

De Radikales erhvervsordfører, Morten Østergaard, tror ikke, at en aftale om konkurrencepakken er lige på trapperne: »Det udkast, som blev lækket i sidste uge, er et første udkast, og jeg kan oplyse, at der er ganske lang vej«, siger han.

»Jeg synes, det er svært at blive klog på, hvad regeringen egentlig ønsker at aftale med os. Den foreslår noget, som den siger, både skal øge forsyningssikkerheden og øge produktiviteten. Men også, at udformningen skal afhænge af, hvad en større analyse viser. Politisk er det vanskeligt og formentlig ikke særligt klogt at indgå den slags aftaler. Vi har sagt til regeringen: Lav hellere jeres analyse - og kom så tilbage, når I har en model, vi kan diskutere«, siger Morten Østergaard.

»Det, der optager os, er forsyningssikkerheden i form af praktiserende læger, også i tyndtbefolkede områder. Og hvis andre ejerformer kunne være med til at fremme det mål, synes vi, det vil være interessant at overveje. Men vores tilgang er ikke at skabe øget konkurrence mellem lægerne de steder, hvor de er i forvejen«.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen sidder i førersædet under forhandlingerne, men ministeriet har ikke ønsket at besvare spørgsmål fra Ugeskrift for Læger. I stedet henvises til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Haarder: Det handler om øget produktivitet

Over for Ugeskriftet peger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) på, at en liberalisering skal skabe øget konkurrence og dermed øge produktiviteten i praksissektoren. Det sker med henvisning til anbefalingen herom fra regeringens Vækstforum.

»På den baggrund ønsker regeringen at igangsætte et analysearbejde, som skal se på mulighederne for at liberalisere praksissektoren, herunder på mulighederne for at åbne op for friere ejerskabsforhold på tandlægeområdet og i almen praksis med henblik på at opnå en øget produktivitet«, siger ministeren.

»Analysearbejdet skal munde ud i konkrete forslag til liberalisering af området. Spørgsmålet om liberalisering af praksissektoren indgår i forhandlingerne om regeringens konkurrencepakke, som lige nu er i gang mellem regeringen og Folketingets partier på nær Enhedslisten. Hvordan disse forhandlinger ender, er det for tidligt at sige noget om«.