Skip to main content

OUH publicerer 60 procent mere end for tre år siden

Anne Steenberger, as@dadl.dk

4. feb. 2013
2 min.

I 2007 satte Odense Universitets Hospital gang i en massiv indsats, der skulle styrke hospitalets forskning. Den øgede forskning slår i stigende grad igennem i publiceringsintensiteten fra hospitalets forskere, som i de senere år er steget med 60 procent. I 2008 producerede forskerne på således 473 artikler og Henrik Villadsen, hospitalets lægelige direktør, forventer, at det i 2013 kommer op på over 1000.

Forskningssatsningen manifesterer sig også på andre konkrete områder. Der er kommet mange nye professorer til. I 2008 var der 34 professorer på OUH, i 2012 var der 57. Antallet af Ph.D.-studerende er steget fra 154 i 2008 til 220 i 2012.

Da hospitalet i 2007 påbegyndte sin forskningssatsning skete det i alliance med Syddansk Universitet og Region Syddanmark. Alliancen har med Henrik Villadsens ord "ambitiøse målsætninger. Arbejdsmetoden er kendetegnet ved en stærk processtyring og konsekvenslogik med veldefinerede målsætninger, virkemidler og krav til resultater."

Penge er der også kommet flere af til forskningen, som får tre procent af hospitalets budget. I 2013 er der afsat yderligere 10 millioner til en fri forskningspulje der nu er på 50 millioner kroner årligt.

Eliteforskningscentre

Sidste år blev tre centre på hospitalet udpeget som eliteforskningscentre. OUH betaler 14 millioner kroner over en femårig periode til hvert centre. Til gengæld skal centrene levere "højeste kvalitet og højeste ambitioner, original og banebrydende forskning og understøttelse af de højt specialiserede funktioner. Et specifikt krav til centrene er internationalisering og performance inden for forskningsproduktion, formidling, uddannelse og ledelse," skriver Henrik Villadsen.

Hvis forskningen i Danmark skal helt i top skal der dog noget endnu mere ekstraordinært til, mener Henrik Villadsen. Forskningen skal gøres til en folkesport, mener han. Der skal være forskning på universitetshospitalerne, men den skal også bredes ud på regionshospitaler og til den primære sektor også er med. Både det offentlige og det private skal på banen og vi skal se ud over landets grænser.