Skip to main content

Overenskomstresultat for overlæger og sygehuslæger

Flemming Vesterø Jensen, Fas' sekretariat

2. nov. 2005
5 min.

Delresultat på det amtskommunale område

På FAS' område er der opnået et resultat i forhandlingerne med Amtsrådsforeningen. Resultatet kan indgå i det mæglingsforslag, forligsmanden måtte fremsætte.

Resultatet omfatter fornyelse af følgende aftaler og overenskomster:

  • aftalen vedrørende lægelige chefer,

  • overenskomsten for overlæger,

  • aftalen om tillægspulje for overlæger (overlægepuljen),

  • overenskomsten for speciallægekonsulenter,

  • overenskomsten for honorarlønnede sygehuslæger,

  • aftalen vedrørende vederlag til læger for undervisnings- og foredragsvirksomhed for personalegrupper ved sygehuse m.v. og aftale om cheflægers, overlægers og afdelingslægers oplysningspligt ved bibeskæftigelse.

Resultatets indhold er i hovedtræk følgende:

  • Lægelige chefer, overlæger og sygehuslæger bliver omfattet af bestemmelserne om ny løndannelse.

  • Aftalen om overlægepuljen fornyes ikke. Aftalen bortfalder pr. 31/3 2002. Alle indgåede aftaler om tillæg og omklassificering opretholdes uændret i henhold til aftalernes indhold. Indtil overgang til ny løndannelse er aftale om decentral løndannelse gældende.

  • Til de lægelige chefer, overlæger og sygehuslæger, der er ansat på det tidspunkt bestemmelserne om ny løndannelse træder i kraft, ydes som overgangsordning et ikke-pensionsgivende tillæg på 17.500 kr. (31.3.2000-niveau). For overlæger, der oppebærer tillæg ydet efter overlægepuljen, nedsættes dette tillæg med 8.750 kr. (31.3.2000-niveau).

  • Administrerende overlæger benævnes fremover ledende overlæger, og grundlønnen er baseret på indplacering på løntrin 51. Der sker omklassificering til løntrin 51 af de administrerende overlæger, der i dag er aflønnet efter løntrin 50.

  • Cheflægers indplacering kan fremover være enten løntrin 51 eller løntrin 52 efter lokal aftale.

  • Sygehuslægernes grundløn forhøjes med 2.280 kr. årligt i grundbeløb.

  • Pensionsordningerne for overlæger ansat efter overenskomsten samt sygehuslæger forhøjes fra en 5/10% til en 5,1/10,2% ordning.

  • Honorarerne for vagt på lørdage, søndage og søgnehelligdage forhøjes med 25%.

  • For lægelige chefer, overlæger og sygehuslæger, der har ret til 2 ugers kompensationsfrihed, bortfalder en uges kompensationsfrihed fra den 1. april 2003. Der ydes et ikke-pensionsgivende tillæg på 10.600 kr. i 31/3-2000 niveau som erstatning for en uges mistet kompensationsfrihed.

  • Til erstatning for særlige beredskabsordninger indføres fra den 1. april 2003 bestemmelser om beredskabsvagt. Beredskabsvagter vil typisk kunne etableres ved afdelinger, hvor der ikke indgår et tilstrækkeligt antal speciallæger i vagten. Beredskabsvagter kan anvendes ved vagter, hvor der primært er tale om behov for telefoniske henvendelser til vagthavende, og hvor der sjældent er behov for fremmøde. Parterne er enige om at udarbejde en vejledning om anvendelsen af beredskabsvagter.

  • Beredskabsvagter betales med 75% af vagthonoraret for vagt uden for tjenestestedet.

  • Alle overlæger, der er ansat med vagtforpligtelse, er omfattet af bestemmelserne om beredskabsvagt. Overlæger, der er ansat uden vagtforpligtelse, kan efter aftale mellem sygehuset og overlægen deltage i beredskabsvagter. Der er aftalt overgangsordning for overlæger i allerede etablerede beredskabsordninger.

  • Det eksisterende rådighedstillæg til overenskomstansatte overlæger, der ikke varetager formaliseret vagt, og til tjenestemandsansatte overlæger, ansat inden den 1. januar 1996, ændres til et fleksibilitetstillæg af samme størrelse (26.800 kr. i grundbeløb, niveau 31. marts 2000).

  • Efter den ledende overlæges beslutning deltager lægelige chefer, der ansættes den 1. april 2003 eller senere, i vagtarbejdet, når det kan ske under fornøden hensyntagen til den lægelige chefs faglige og administrative ledelsesfunktioner.

  • Som seniorordning er aftalt følgende: Alle overlæger, der efter det 60. år har vagt på tjenestestedet, samt alle overlæger og sygehuslæger, der efter det 62. år har vagt uden for tjenestestedet eller beredskabsvagt, har ret til 2 ugers frihed med løn om året. For overlæger og sygehuslæger, der har ret til en uges kompensationsfrihed, bortfalder denne kompensationsfrihed samtidig hermed. For overlæger og sygehuslæger, der har fraskrevet sig retten til kompensationsfrihed, bortfalder tillægget på 10.600 kr. i 31/3-2000 niveau, som er ydet som erstatning herfor.

Ud over ovennævnte punkter indeholder resultatet aftaler om nogle punkter, der skal arbejdes videre med i overenskomstperioden:

  • Parterne nedsætter i overenskomstperioden en arbejdsgruppe vedrørende telemedicin med henblik på at undersøge, om der er behov for evt. indgåelse af supplerende aftale om telemedicin.

  • Parterne er enige om at udarbejde en vejledning om overlægers arbejdstid og vagttilrettelæggelse.

  • Der er enighed om, at parterne i fællesskab og i lyset af speciallægekommissionens betænkning viderefører arbejdet med revision af OLAU-uddannelsen. Der er mellem parterne enighed om, at OLAU-uddannelsen er et vigtigt bidrag til lægers/ overlægers fortsatte uddannelse fagligt og ledelsesmæssigt, jf. notat af 23. april 1997 om Lederuddannelse af overlæger.

  • Parterne drøfter i den kommende overenskomstperiode spørgsmålet om muligheder for kontraktansættelse af visse lægelige chefer.

Endelig indeholder resultatet enighed om en tekst, der præciserer vigtigheden af efteruddannelse og kompetenceudvikling. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår de enkelte elementer træder i kraft, da det afhænger af de generelle forhandlinger på KTO-området om puljemidlerne.

Delresultat på H:S-området

Den 14. marts 2002 blev der opnået enighed med H:S om et resultat, som omhandler følgende overenskomster og aftaler:

  • Aftalen vedrørende lægelige chefer

  • Organisationsaftalen for overlæger

  • Overenskomster for speciallægekonsulenter.

Resultatet følger i store træk resultatet på det amtskommunale område. De væsentligste forskelle er:

  • Som på det amtskommunale område ydes til de lægelige chefer og overlæger i H:S, der er ansat på det tidspunkt bestemmelserne om ny løndannelse træder i kraft, som overgangsordning et ikke-pensionsgivende tillæg på 17.500 kr. (31.3.2000-niveau). For de ansatte, der oppebærer tillæg ydet af de decentrale puljemidler, nedsættes dette tillæg med 8.750 kr. (31.3.2000-niveau). Til ansatte på åre mål udgør overgangstillægget kr. 8.750 kr. (niveau 31. marts 2000).

  • Der optages forhandlinger om fremtidig kontraktansættelse af lægelige chefer ud fra nedenstående principper:

  1. Ansættelsen begrænses til 4-6 år med mulighed for forlængelse.

  2. Der gives tilbagegangsstilling - normalt på overenskomstvilkår - som aftales i forbindelse med kontraktansættelsen.

  3. Ved kontraktindgåelsen indgås aftale om klinisk efteruddannelse i forbindelse med kontraktperiodens ophør på grundlag af en konkret vurdering.

  4. Fleksible bestemmelser om mulighed for den enkelte kontrakts ophør i kontraktperioden - med realisering af tilbagegangsstillingen.

  5. Lønnens fastsættelse følger bestemmelserne i Ny Løn. Ved lønfastsættelsen tages der i øvrigt hensyn til lønniveauet ved en række p.t. eksisterende lignende ordninger for midlertidig ansættelse af ledende overlæger mv. i en række amter.

  6. Der er fortsat adgang til at indgå aftaler om åremålsansættelse. Forhandlingerne skal være afsluttet inden den 1. april 2003. Er der ikke på dette tidspunkt opnået enighed parterne imellem om kontraktansættelsen af lægelige chefer, genoptages forhandlingerne om overgangstillægget.

  • I overenskomstperioden undersøges muligheden af at overføre kliniske professorer med hovedansættelse i staten til hovedansættelse i H:S.

  • Grundlønnen for vagtbærende overlæger ansat i H:S forhøjes til et niveau svarende til vagtbærende overlæger i amterne

Ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Overlægeforeningen

Da det forventes, at der foreligger et samlet resultat i forhandlingerne for KTO-området og H:S-området inden påske, er Overlægeforeningens repræsentantskab indkaldt til ekstraordinært møde fredag den 5. april kl. 13.30 på Hotel Nyborg Strand for at tage stilling til resultatet.

Repræsentantskabsmødet er åbent for alle medlemmer af Overlægeforeningen. Læs nærmere på FAS' hjemmeside www.fas.dk.