Skip to main content

Overlægeforening om regioners udspil: Det giver ikke mening

Anne Steenberger, as@dadl.dk

4. feb. 2013
3 min.

Danske Regioner truer med at tvinge ældre overlæger over 61 år på vagt.

Men udspillet modtages koldt af FAS-Formand Anja Mitchell.

"Det giver ikke mening at forsøge at tvinge de ældste overlæger på vagt, når der er masser af overlæger til rådighed," siger hun.

Kravet fra Danske Regioner er det seneste i forbindelse med overenskomstforhandlingerne og ønsket er at fjerne den nuværende aldersgrænse for vagtarbejde, der siger, at overlæger over 61 år kan bede om at blive fritaget for vagtarbejde.

Når regionerne nu retter skytset mod de ældre overlæger er det overflødigt, mener Overlægeforeningen.

"Alle tal viser, at der er masser af overlæger til rådighed. Det eneste, regionerne opnår, er at skabe utilfredshed og utryghed. Det kan føre til, at flere overlæger forlader jobbet før tid, og så har Danske Regioner opnået det stik modsatte af, hvad man ønskede," siger Anja Mitchell.

Antallet af overlæger mellem 50 og 60 år er de seneste tre år steget og det samme er antallet af yngre overlæger mellem 35 og 45 år.

85 pct. af overlægerne går gerne i vagt

En tvang rettet mod den ældste gruppe overlæger ville tilmed kun ramme en meget lille gruppe. De ældre overlæger vil nemlig gerne gå i vagt. Kun 15 procent af overlægerne over 60 år har benyttet sig af aldersgrænsen for vagtarbejde og har brugt regelen til at slippe for det. Det viser en enquete fra Overlægeforeningen fra 2012.

Det bekræfter, at der er masser af overlæger til at tage vagter.

" Når 85 pct. af overlægerne er parat til at tage vagtarbejde, er det helt ubegribeligt, at regionerne vil forsøge at tvinge resten. Det virker som om, at regionerne ikke har begrebet, at lange nattevagter faktisk kan være særdeles belastende både fysisk og mentalt, og at det derfor risikerer at være direkte skadeligt for patientsikkerheden, hvis man tvinger folk til kompliceret og hårdt arbejde, som de ikke føler sig klar til," siger Anja Mitchell.

Regionernes forhandlingsleder, Jens Stenbæk, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, siger, at kravet skal ses i forlængelse af et andet af regionernes krav, nemlig kravet om, at overlægerne skal arbejde længere ud på eftermiddag/aften:

"Vi har brug for at overlægerne udvider normalarbejdstiden, så der er overlæger til stede på de tidspunkter, hvor der er flest patienter. Men det, vi så hører fra overlægerne er, at det er der ikke overlæger nok til. Derfor siger vi nu, at vi må have flere overlæger ind, så vi kan få dækket tiderne."

Anja Mitchell kan ikke genkende det, som Jens Stenbæk siger:

"Overlægeforeningen har ikke afvist at se på overlægers normalarbejdstid. Vi har sagt, at vi vil undersøge det og er parate til at gå i dialog om det. Men vi vil selvfølgelig kræve at en eventuel ændring sker på rimelige betingelser."

Overlæger kan i dag ikke pålægges vagt på tjenestested, efter de er fyldt 61 år - og vagt uden for tjenestested når de fyldt 63 år. Ved sidste overenskomst blev grænserne hævet fra 60/62 år til 62/64 år i 2015. "Og vi vil ikke gå med til at fjerne grænserne eller hæve dem yderligere," siger Anja Mitchell.