Skip to main content

Overlægemøde i afskedigelsernes skygge

Presserådgiver, FAS, Ole Felsby, of.fas@dadl.dk

22. okt. 2010
4 min.

Foto: Anders Brohus

For første gang i årtier udsættes overlæger for massefyringer på sygehusene. Det satte sit præg på repræsentantskabsmødet i Overlægeforeningen den 9. oktober. De godt 100 repræsentanter gav deres fulde opbakning til den skarpe kritik, som foreningen har rejst af afskedigelserne i Region Hovedstaden og især på Hillerød Hospital den seneste tid.

Men fyringerne har også skærpet behovet for at få løst især de påtrængende problemer med såvel styring som finansiering af sygehusene, fastslog Overlægeforeningens formand, Erik Kristensen: »Det kan næppe komme bag på nogen, at dette repræsentantskab afholdes i finanskrisens skygge. På ganske få måneder er dagsordenen i sundhedsvæsenet blevet ændret radikalt.«

Erik Kristensen pegede på, at de klareste bud på løsning af sundhedsvæsenet økonomiske problemer til dato er kommet fra vismændene i Det Økonomiske Råd, som har gjort opmærksom på, at der er en ikke holdbar afstand mellem befolkningens forventninger og politikernes betalingsvilje.

»Det største problem er uden tvivl, hvordan vi imødekommer befolkningens forventninger til sundhedsvæsenet i en tid med få midler. Politikerne er tilsyneladende i vildrede, for der kommer ingen meldinger om, hvordan sygehusene skal løse dette dilemma,« sagde Erik Kristensen og tilføjede, at der ikke er tvivl om, at der skal prioriteres hårdere, og at de eksisterende resurser skal anvendes bedre.

Her og nu kan sygehusvæsenets økonomiske problemer imidlertid ikke undgå at føre til fyringer. Værst ramt er Region Hovedstaden, hvor dårlig økonomi går hånd i hånd med dårlig politisk og administrativ ledelse. Her har fyringer og nedskæringer ført til stigende magtesløshed og frygt for at deltage i den offentlige debat blandt landets overlæger, og det er uholdbart, påpegede Erik Kristensen.

»Vi er som gruppe generelt er præget af, at de individuelle overlæger mangler i debatten. Specielt er det trist, at jeg eksempelvis på OLAU-kurser møder overlæger, der føler sig trykket og skræmte med henblik på at udtale sig,« sagde Erik Kristensen.

Han fandt det påfaldende, at mange års debat om offentligt ansatte ytringsfrihed stadig ikke er et overstået kapitel. Og især i den aktuelle situation er det afgørende, at overlægerne tør stå frem med deres viden og bidrager til, at styringen af sygehusene ikke alene bestemmes af økonomiske sparehensyn.

»Det er tvingende nødvendigt, at den samlede overlægegruppe - det være sig i politiske, faglige og offentlige fora - diskuterer og breder de skitserede problemkomplekser ud, således at faglighed, videnskab, etik, arbejdsmiljø og økonomi afbalanceres, og det ikke alene bliver et spørgsmål om økonomi,« sagde Erik Kristensen.

Denne melding blev - ligesom hele den skriftlige og mundtlige beretning - bakket op af repræsentantskabet og flere af de medlemmer, der gik på talerstolen. Poul Jaszczak:

»Ledelserne har åbenbart ikke styr på tingene, når sygehusene oparbejder millionunderskud på trods af, at vi har både økonomer og HR-afdelinger. Jeg har ondt af dem, der skal på gaden, og vi kommer til at arbejde med de sociale vilkår for læger. Men det er også vigtigt, at vi får gravet ligene frem af skabene - vi skal tale højt om kvaliteten og de ting, der går galt, fordi de økonomiske rammer er håbløse - for at få gennemført en fornuftig økonomisk styring af sygehusene,« sagde Poul Jaszczak.

Overlægeforeningen har senest reageret skarpt på en tredelt fyringsrunde på Hillerød Hospital, hvilket kan betyde afskedigelse af et stort antal overlæger - bl.a. i et brev til direktionen, hvor Erik Kristensen fastslår, at det er svært at have tillid til, at den nuværende direktion kan magte opgaven.

Men Erik Kristensen understregede, at det også er nødvendigt at tage fat på og markere sig på de flere andre områder, som præger udviklingen af sygehusene. Det gælder bl.a. planerne om at erstatte de nuværende specialebaserede afdelinger med »klynger« og lignende konstruktioner, der kan føre til mere tidskrævende administration, påpegede Erik Kristensen. Det samme gælder arbejdet med kvalitet. I foreningens skriftlige beretning kritiseres Den Danske Kvalitetsmodel for at savne evidens, og på repræsentantskabsmødet var der enighed om, at der er stort behov for at prioritere arbejdet med kliniske retningslinjer.

Repræsentantskabet bakkede op om et forslag om at sænke kontingentet fra 1.150 kr. til 800 kr. årligt.

Ny bestyrelse på plads

Overlæge Ole Nørregarrd, Århus Sygehus, og overlæge Anja Ulrikke Mitchell, Herlev Hospital, er nye medlemmer af Overlægeforeningens bestyrelse. De afløser Lone Winther Jensen og Erik Obel.