Skip to main content

Overlæger advarer mod besparelser

Det vil gå ud over patientbehandlingen, hvis regionerne gør alvor af de bebudede besparelser, mener Overlægeforeningen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

23. maj 2014
2 min.

Overlægeforeningen advarer kraftigt mod at gennemføre de millionstore besparelser på hospitalerne, som netop er blevet meldt ud fra flere regioner side. Nedskæringer risikerer at gå ud over patientebehandlingen, siger foreningens formand Anja Mitchell.

"Landets sygehuse har i snart fem år været på en hård økonomisk hestekur. Og nu melder flere regioner, at de bliver nødt til at gennemføre yderligere sparerunder. Men samtidig skal sygehusene behandle langt flere patienter, højne kvaliteten og leve op til nye patientrettigheder. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, og derfor er det afgørende, at sygehusene sikres de midler, der skal til for at leve op til befolkningens og politikernes forventninger," siger hun.

Region Hovedstaden har meldt ud, at der skal spares ca. 700 mio. kr. på hospitalerne i 2015. I Region Midtjylland er Aarhus Universitetshospital netop blevet stillet overfor et ekstra sparekrav på 31 mio. kr., som kommer oven i en allerede planlagt sparerunde på knap 44 mio. kr., og i Region Nordjylland skal Aalborg Universitetshospital nu spare 70 mio. kr. fra et årligt budget på cirka fire milliarder kroner.

Læs også: Dyr medicin presser regionerne til store besparelser

Efter Overlægeforeningens mening kan systemet ganske enkelt ikke tåle de planlagte besparelser. I hvert tilfælde ikke uden at det går ud over kvaliteten.

"Vi er nået til et punkt, hvor vi ikke længere kan blive ved med at stramme skruen på hospitalerne. Jeg frygter, at vi vil begynde at se klare forringelser i kvaliteten af behandlingen", siger Anja Mitchell.

"Men de langsigtede konsekvenser kan blive mindst lige så alvorlige, for sparekravene og de stigende krav om øget produktion går altid først ud over uddannelse og forskning. Det kan føre til, at Danmark igen kommer til at sakke bagud i behandlingseffektiviteten i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med. Det er dobbelt ærgerligt, for vi er jo netop nu ved at indhente det efterslæb, vi har haft på behandling af bl.a. kræft- og hjertepatienter".