Skip to main content

Sundhedsplatformen bekymrer overlæger

Overlægerne på Herlev-Gentofte Hospital er bekymrede over det øgede dokumentationskrav, Sundhedsplatformen medfører.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Alexander Tange, ata@dadl.dk

29. apr. 2016
3 min.

Overlægerne på Herlev-Gentofte hospital føler sig ikke klar til Sundhedsplatformen. Nye arbejdsopgaver kan tage tid fra patienterne, og 13 kirurgiske overlæger har udtrykt deres bekymring til overlægerådet på Herlev Hospital.

”Det, vi kan se, bliver en udfordring er det ekstraarbejde, der lægges over på lægerne. Og det er på os alle sammen fra yngre læger til overlæger,” siger Anders Fischer.

Han er overlæge på gastroenheden på Herlev-Gentofte Hospital og fortæller, at hans overlægekollegaer og ham er bekymrede for, om de kan leve op til deres faglige standarder, når det nye system rulles ud.

Sundhedsplatformen er et nyt IT-system, der vil samle alle informationer om en patient i én journal, som både patient og sundhedspersonale kan kigge i. Det skulle lette arbejdsgangene for lægerne, men give et øget dokumentationskrav.

Ekstraopgaver

En gruppe på 13 af Herlev Hospitals kirurgiske overlæger har udtrykt bekymring omkring Sundhedsplatformen til overlægerådet på hospitalet, efterhånden som de er kommet hjem fra introduktionskurser i systemet.

”Vi kan se, at det nye system pålægger os nogle betydelige ekstraopgaver. Det er svært på nuværende tidspunkt at sige præcis hvilke opgaver, men vi ved, at mange ting skal signeres, godkendes og klikkes af i det nye system,” siger Anders Fischer.

Som eksempel på de nye opgaver nævner han, at hver enkelt blodprøve skal godkendes af en læge, hvilket de ikke har gjort før.

Hvor meget ekstraopgaverne kommer til at fylde ved lægerne ikke, før systemet lanceres lørdag d. 21 maj. Patienter kommer til at kunne skrive direkte til en læge eller sygeplejerske på hospitalet gennem sundhedsplatformen, hvilket også kan kræve mere tid af lægerne.

Formand for overlægerådet på Herlev Hospital Peter Sommer Ulriksen synes overlægernes bekymringer er reelle, men forhåbentligt overdrevne.

”Hvis overlægerne skulle arbejde med samme hastighed i det nye system, som de gør nu, kunne det ikke lade sig gøre. Vi skal dog kun arbejde med 50 pct. hastighed i de første uger, og så er vi lovet masser af hjælp at hente, hvis vi får brug for det,” siger Peter Sommer Ulriksen til ugeskriftet.dk.

”Murphys lov vil ramme os"

På gastroenheden, hvor Anders Fischer arbejder, sker der en aflastning af akutte indlæggelser i lanceringsdøgnet, og alle overlæger på afdelingen møder op i weekenden for at sikre, at alle opgaver gennemføres.

De har også gjort sig klar ved at skære så mange arbejdsopgaver fra, som de lægefagligt kan tillade sig. Han håber dog ikke, de får et stort patientindtag i den weekend det implementeres.

Bestyrelsen for overlægerådet planlægger at indkalde til et møde med hospitalets overlæger samt direktionen lidt før lanceringen af Sundhedsplatformen for at sikre sig, at dimensioneringen af patientindtaget og bemandingen hele tiden tilpasses.

”Murphys lov vil ramme os, så det handler om at være forberedt på det. Og det har jeg tillid til, at vores direktion er. Vi er opmærksomme på, vi skal beskytte både patienter og kollegaer,” siger Peter Sommer Ulriksen.

Sundhedsplatformen går live på Herlev-Gentofte hospital d. 21 maj kl 03.00, og bredes ud til resten af Region Hovedstaden og Region Sjællands hospitaler frem mod 2018.