Skip to main content

Overlæger på svær opgave

Presserådgiver, FAS, Ole Felsby, of.fas@dadl.dk

22. okt. 2010
2 min.

Overforeningens repræsentantskab blev sat på en svær opgave fra morgenstunden, da de godt 70 fremmødte blev bedt om at gå i grupper:

Hvem skal bemande de fælles akutmodtagelser, hvem skal lede dem, og hvordan skal kvaliteten i den akutte behandling sikres? Det var nogle af de spørgsmål, som repræsentanterne skulle besvare på under en time.

Som det fremgår af en ny undersøgelse fra DSI, har regionerne svært ved at etablere fælles akutmodtagelser, der lever op til kravene fra bl.a. Sundhedsstyrelsen. Men der skal etableres FAM på alle landets 20 akutsygehuse, og derfor er det nødvendigt, at også overlægerne går ind i debatten, fastslog Lise Møller fra Overlægeforeningens bestyrelse i sit oplæg til debatten.

Men det er ikke nogen nem opgave at designe en FAM, viste den livlige debat, der udspandt sig i de otte grupper, som blev sat på arbejde.

Flere grupper var åbne for at bruge speciallæger i almen medicin i den faste FAM-stab. Nogle deltagere pegede dog på, at man risikerer en situation, hvor praktiserende læger visiterer til praktiserende læger, hvis der bliver tale om visiterede akutmodtagelser - sådan som Sundhedsstyrelsen lægger op til. Det var desuden bred enighed om, at akutmedicin ikke skal være et selvstændigt speciale, men være en toårig overbygningsuddannelse.

DSI-undersøgelsen har vist, at FAM flere steder ikke er bemandet med de speciallæger, som Sundhedsstyrelsen lægger op til. Ud over almen medicin peger grupperne på, at der skal være speciallæger i kirurgi, anæstesi samt intern medicin og ortopædkirurgi. Herudover skal kardiologi og gynækologi være tilgængelige på døgnbasis - dvs. de skal kunne hentes fra specialafdelingerne.

De fælles akutmodtagelser kan organiseres som selvstændige enheder med egen ledelse og stab, med egen ledelse, men uden stab eller under en anden afdeling. Grupperne nåede ikke frem til nogen klar konklusion, da der er fordele og ulemper ved alle modeller. Den helt selvstændige FAM har flest fordele i kraft af klar ledelse og stærk identitet, men samarbejdet med de øvrige afdelinger kan være vanskeligt. Men FAM med personale fra andre afdelinger kan også give problemer. Den ikkeselvstændige afdeling vurderes til at være den hurtigste og enkleste model at etablere, men også den mindst ambitiøse, hvorfor risikoen for ringere patientforløb skønnes størst.

Der var bred enighed om, at kliniske retningslinjer er et effektivt værktøj til at sikre kvaliteten i den fælles akutmodtagelse.