Skip to main content

Overlægeråd: Vi har ikke set den sidste opsigelse

Overlægerådet for hele Region Hovedstaden erklærer sin støtte til klinikchef på Rigshospitalet, Jakob Trier Møller, der sagde op for en måned siden. ”Problemet er generelt. Alting er overbelastet og det er svært at få enderne til at hænge sammen”, siger overlægerådets formand.
Formanden for Region Hovedstadens overlægeråd, Morten Boye Petersen, er ortopædkirurg på Hillerød Hospital.
Formanden for Region Hovedstadens overlægeråd, Morten Boye Petersen, er ortopædkirurg på Hillerød Hospital.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

4. mar. 2019
3 min.

”Ligesom de ledende overlæger på Rigshospitalet er også vi bekymrede over de fortsatte besparelser i sundhedsvæsenet og den afsmittende negative effekt på patientsikkerheden.”

Sådan skriver overlæge, ortopædkirurg Morten Boye Petersen, Nordsjællands Hospital, på vegne af hele Region Hovedstadens overlægeråd i et debatindlæg i Politiken. I indlægget erklærede rådet sin støtte til Jakob Trier Møller og til de overlæger fra hospitalet, der efterfølgende bakkede op. Jakob Trier Møller opsagde sin stilling som klinikchef på HovedOrtoCentret, fordi han ikke længere ville tage ansvaret for de konstante besparelser, som han frygter, vil gå ud over patientsikkerheden, udtrykte han i sin opsigelse.

Der bliver stillet krav om, at vi skal levere mere, uden at der følger ressourcer med, Morten Boye Petersen, formand for overlægerådet i Region Hovedstaden

Hvad har fået Jer til at skrive det indlæg?

”Vi synes, at vi forstår vores kollega på RH, der har sagt sin stilling op, og vi er bange for, at han ikke bliver den sidste. Sagen er, at det er et generelt problem, at alting er overbelastet og det er svært at få enderne til at hænge sammen,” siger Morten Boye Petersen.

Han peger ligesom Jakob Trier Møller på de løfter og garantier, som politikere pålægger hospitalerne uden at der kommer tilstrækkeligt ressourcer. Han nævner som eksempel initiativer i forhold til den akutte diagnosticering og behandling af meningitis.

”Det kan være yderst velbegrundet at forbedre standarden. Men der kommer et problem, hvis man sætter læger til at se børn i børnemodtagelsen, for så kan de ikke samtidig lave ting på sengeafdelingen. Det giver et anderledes pres på hospitalerne, når de skal afse læger og sygeplejersker til at modtage og visitere. Tilsvarende sker andre steder: Der bliver stillet krav om, at vi skal levere mere, uden at der følger ressourcer med," siger Morten Boye Petersen.

Hvad vil I opnå med indlægget?

”Det er i virkeligheden en invitation til politikerne. Vi vil gerne have dem ud og se, hvordan tingene fungerer i dagligdagen. Vi fornemmer der er lang afstand mellem den politiske virkelighed og den kliniske virkelighed på hospitalsafdelinger.”

Hvorfor går I ikke i første omgang til de enkelte hospitalsledelser og forklarer, at der ikke er ressourcer til at leve op til kravene og får dem til at forholde sig problemet?

”Det er nok tungere end som så. Problemet er taget til gennem årene, hvor de centrale politikere er blevet ved med at pålægge sygehusene opgaver, uden at der kommer penge med. Jeg tror, det handler om det system, der er bygget op. Havde det været en privat virksomhed, der konstaterede, at den ikke længere kan producere for de penge, man får for det, ville man holde op.”