Skip to main content

Overlægerådets formand: »AUH står stadig over for store udfordringer«

»Vi skal fortsat spare over en halv million hver dag resten af året, og udnyttelsesgraden af personalet er særdeles høj. Det betyder, at så snart der er tale om nye aktiviteter, kræver det forholdsvis meget nyt personale,« siger overlæge Niels Juul, Aarhus Universitetshospital

Kurt Balle Jensen

18. okt. 2019
4 min.

Det er blevet modtaget med lettelse og glæde blandt personalet på Aarhus Universitetshospital, at budgetforliget i Region Midtjylland samlet set giver et løft på godt 214 mio. kroner. Det betyder, at de planlagte besparelser i 2020 er taget af bordet, og samtidig er effektiviseringsbidraget på otte procent sat ned til seks procent. Men efter at have fordøjet resultatet i en uges tid konstaterer formand for Overlægerådet på AUH Niels Juul, at træerne ikke vokser ind i himlen:

»Vi har fået et pusterum og kan trække vejret lidt lettere. Vi kan nu se, at der formentlig ikke vil blive skåret i de højt specialiserede funktioner, og det har vi været meget bekymret for skulle ske. Men vi skal altså forsat spare 50 mio. kroner resten af året. Det svarer til 625.000 kroner dagligt,« siger Niels Juul.

Stemningen sommeren over har været meget trykket. Vi er nok der, hvor vi vil se forbedringerne, før vi tør tro på dem. Niels Juul

Han tilføjer, at udnyttelsesgraden af personalet er blevet så høj, at alle nye aktiviteter vil kræve forholdsvis meget nyt personale.

»Det er klart, for vi har jo brugt alle de fem minutter, der var ude i hjørnerne. Alt, hvad der kunne skrabes sammen er brugt, så nu er der ikke mere at tage af. Det samme gælder det råderum, vi gennem årene fik opbygget ved at være smartere og effektivisere. Det har vi måttet bruge på kræftpakker og hjertepakker osv., så nu er der ikke mere tilbage. Problemet har jo i årevis været, at tilførslen af midler ikke har svaret til udviklingen i opgaverne og politikernes forventninger,« siger Niels Juul.

1000 operationer om ugen?

Han forstår stadig ikke kravet om at levere besparelser som følge af forbedret effektivitet i forbindelse med udflytningen.

»Nu er kravet sat ned fra 8 procent til 6 procent, og dermed er vi stillet lige så dårligt som de øvrige supersygehuse efter at have været stillet endnu dårligere. Men hvor kommer de procentsatser fra? Det synes jeg stadig er uforståeligt. De beregninger, de bygger på, er fra en helt anden tid. Det er tal, der går mere end 10 år tilbage fra den gang, da beslutningen om byggeriet blev taget. Og jeg synes fortsat, vi har til gode at få en forklaring på, hvordan man kom frem til netop disse tal,« siger Niels Juul.

Med regionsrådets forlig om tilførsel af flere midler til AUH følger også betingelser. Således skal der fra medio 2020 gennemføres mindst 1000 operationer om ugen, og det tror Niels Juul bliver et problem.

»Ved at tale om tal, ser man på kvantitet og ikke på kvalitet. Vi har hele tiden vidst, at når vi flyttede, ville vi få færre operationsstuer, så vi så at sige skulle udvide åbningstiden. De problemer, der har været hen over foråret med aflyste operationer mv., har gjort, at megen rutineret personale har forladt os, og selv om alle pladser er fyldt op, tager det noget tid et komme op på fuld styrke. En operationssygeplejerske kan man ikke bare hive ind fra gaden, og også når det gælder personalet på sterilcentralen, tager det jo tid at blive oplært. Det har der måske ikke været øje for i planlægningen,« siger Niels Juul.

Han er glad for de positive ting i forliget, men som han siger:

»Stemningen sommeren over har været meget trykket. Vi er nok der, hvor vi vil se forbedringerne, før vi tør tro på dem.«

For Overlægerådets formand er der én vigtig vej frem til større tryghed, effektivitet og kvalitet i sygehusvæsenet:

»Man bliver nødt til vedvarende at give det to procents løft om året, der er behov for. Ellers også må man fra politisk side fortælle os, hvad vi skal gøre på en anden måde, om der skal ændres nogle tidsgrænser mv. Så for mig er der ingen anden vej end den permanente årlige to procents stigning i tilførslen af midler,« siger Niels Juul.

LÆS OGSÅ:

Yngre Læger på AUH: Ansættelsesstop kan blive dyrt

Lettede læger på AUH: »Nu kan vi forhåbentlig få arbejdsro«