Skip to main content

Overlægernes arbejdsforhold skal undersøges

Jesper Brahm, FAS-redaktør, j.brahm@dadlnet.dk

9. maj 2008
2 min.

Hvad er det for en undersøgelse, der skal sættes i gang?

»Den store undersøgelse af arbejdsmiljøet, som Lægeforeningen lavede i 1999-2000 for alle læger, blev der ikke fulgt op på, bl.a. fordi man ud fra undersøgelsen ikke kunne udskille de forskellige grupper, herunder overlægerne«, siger Mogens Hüttel, næstformand i Overlægeforeningens bestyrelse, og fortsætter: »Derfor finder vi det på sin plads at iværksætte en undersøgelse af overlægernes arbejdsforhold for at få belyst, hvad er godt og hvad er ikke godt. Der er yderligere en bevæggrund for, at vi igangsætter undersøgelsen, nemlig at flere og flere overlæger giver udtryk for utilfredshed med de nuværende arbejdsforhold. Det er ikke bare et spørgsmål om kroner og ører. Adskillige overlæger har både i skrift og tale formuleret en kritik af de faglige forhold og vilkår, som overlægerne arbejder under i dagens sygehusvæsen. Og kendsgerningen er jo, at flere overlæger søger fra det offentlige sygehusvæsen over i den private sektor«.

Hvem står bag undersøgelsen?

Mogens Hüttel: »Det gør Overlægeforeningen. Vi har allieret os med Arbejdsmedicinsk Klinik i Århus i udformningen af spørgsmålene og tilrettelæggelsen af undersøgelsen således, at resultaterne af undersøgelsen både kan få praktiske konsekvenser her og nu og samtidig kan være udgangspunkt for senere opfølgende undersøgelser«.

Hvordan sker det rent praktisk?

»Undersøgelsen er internetbaseret«, siger Mogens Hüttel og fortsætter: »Den begynder i uge 20 og slutter med udgangen af juni i år. Hver overlæge modtager en mail med det videre praktiske. Det er vigtigt, at vi får et ordentligt grundlag at arbejde ud fra, og jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at alle - alle - besvarer skemaet«.

Hvad forventer I at få ud af undersøgelsen?

Mogens Hüttel: »Vi forventer at få afdækket vilkår og forhold for overlægerne, som vi dels kan bruge i overenskomstmæssig sammenhæng, dels kan anvende i Overlægeforeningens politikskabende aktiviteter. Vi stiler også efter at udbygge undersøgelsen i efteråret med en supplerende undersøgelse af de ledende overlægers arbejdsforhold. De ledende overlæger er i et særligt krydsfelt for øjeblikket, som fortjener at blive undersøgt nøjere. Og så er det altså indledningen til en kontinuerlig undersøgelse af vores arbejdsforhold. Det er vi alle sammen interesserede i«.