Skip to main content

Overlevelsen efter hjertestop tredoblet

I 2001 var tredivedagesoverlevelsen efter hjertestop uden for hospitalerne 3,9 pct. I 2014 var tallet steget til 12,7 pct.

London Ambulance Service er europamester i akutberedskab. Foto: EMS2016.
London Ambulance Service er europamester i akutberedskab. Foto: EMS2016.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. jun. 2016
2 min.

Overlevelsen efter hjertestop på gaden, i hjemmet, på kontoret mm er tredoblet på 13 år.

Det fremgår af nye tal fra Dansk Hjertestopregister, der netop er blevet fremlagt på EMS2016 - en konference for forskere, fagprofessionelle og virksomheder inden for det akutmedicinske område - som har fundet sted i København de seneste tre dage.

Måles der på overlevelse efter tredive dage, er raten steget fra 3,9 pct. overlevere i 2001 til 12,7 pct. i 2014, fremgår det.

En del af forklaringen kan være, at der er kommet langt bedre adgang til hjertestartere i perioden. Via Tryg Fonden er der nu over 13.500 hjertestartere i landet, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Tallene fra Hjertestopregistret viser, at hvis en forbipasserende, kollega eller anden ikke nødvendigvis sundhedskyndig person forsøger genoplivning ved hjertestop, der finder sted uden for et sygehus, så overlever ca. en ud af otte.

Er der ingen, som forsøger sig med genopliving i sådan en situation, overlever kun en ud af 30.

De fleste af den slags hjertestop finder i øvrigt sted i hjemmet, fremgår det. Nemlig 72,2 pct.

Global alliance

Deltagerne på konferencen indgik også en aftale om at skabe en "global alliance" - et internationalt netværk, der har til hensigt at øge overlevelsen efter pludseligt, uventet hjertestop.

"Behovet for et globalt netværk er tydeligt, men at det netop sker nu, skyldes anbefalinger fra internationale eksperter til, hvordan man bedst udbreder den nyeste viden og de bedste erfaringer", skriver Dansk Råd for Genoplivning i en pressemeddelelse.

"Det er mere vigtigt end nogensinde, at vi lærer af den nyeste viden, dokumentation, uddannelse og teknologi, og at der findes et forum, hvor vi kan dele erfaringerne. Alliancen kommer til at udfylde et hidtil udækket behov for at dele og udbrede viden om genoplivning og at implementere den på globalt plan. På den måde kan vi tilbyde den bedst mulige behandling til gavn for patienterne, og vi har alle en forhåbning om, at alliancen vil skabe de nødvendige resultater", siger initiativtageren til alliancen,Tore Laerdal, Chief Executive Director i Laerdal Fonden for Akutmedicin, og Managing Director i Laerdal Global Health.

Europæiske mestre

Og måske mest spektakulært gennemførte konferencen et europæisk mesterskab i akutberedskab, hvor det danske team HEMS, dvs. Region Hovedstadens helikoptertjeneste, endte i finalen sammen med hold fra hhv. Tyrkiet og Storbritannien.

Det blev dog London Ambulance Service, der vandt. Teamet "viste ekstraordinære færdigheder i det sidste scenarie - en kanoulykke på en strand i København, (hvor) både børn og voksne kom alvorligt til skade", skriver EMS2016 i en pressemeddelelse.