Skip to main content

På klinikophold hinsidan

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. jun. 2008
2 min.



Hvorfor søgte I egentlig til Halmstad?

Gabriella: »Jeg er svensk og syntes, at det ville være spændende at prøve at være stud.med. i mit hjemland. Det er alligevel noget andet at tale med en dansk patient end med en svensk. Og så synes jeg ikke, man kan få for meget erfaring fra andre lande«.

Mikkel: »Det var et nyt sted. Og så ville jeg gerne se forskellene på danske og svenske sygehuse. Er de så dygtige til at behandle kræft? Hvordan gør de? Og så tror jeg også, at man er lidt ekstra opmærksom på et andet sprog. Men det var mest for at have noget at sammenligne med«.

Hvad er den største forskel?

Mikkel: »I Danmark er man meget opmærksom på tidsgarantier. Her virker det, som om de ikke er så pressede f.eks. med 48-timers kræftgaranti. Her er der en tre-måneders garanti. Og så er det som om, der er to forskellige filosofier om, hvad læger skal kunne, når de er færdige«. (I Sverige er turnus f.eks. længere og omfatter flere specialer end den nye danske kliniske basisuddannelse, red.)

Hvordan er det så at være i klinikophold her på sygehuset?

Gabriella: »Det er lidt luksus at være her, hvis man vil lære ting. Det er godt at være alene på en afdeling og få lov til at komme til. Og de har styr på det her«.

Mikkel: »Man føler sig rigtig velkommen«.

Kan I se nogle forskelle til tilsvarende ophold i Danmark?

Gabriella: »Man hører nogle gange, at på nogle afdelinger i Danmark bliver de studerende ikke set eller i nogle tilfælde betragtet som ren arbejdskraft. Sådan er det ikke her«.

Mikkel: »Der er megen opmærksomhed på os. Alle ved, at vi er her. Sådan ville det nok ikke være i Københavnsområdet. Det hænger også sammen med, at det er nyt, og at det er et mindre sted«.

Der må også være nogle minusser?

Gabriella: »Det kan være svært, at vi er her for første gang, for alle ved ikke, hvad man kan få lov til«.

Mikkel: »Ja, hvad er det, vi skal lære - og hvad kan man få af ansvar? Fagligt har det været fint men ikke perfekt«.

Vil I anbefale klinikophold i Halmstad til andre?

Gabriella: »Det har jeg faktisk allerede gjort. Det er et lidt mindre hospital, hyggeligt arbejdsmiljø, og så er der er ikke så mange stud.med.er på afdelingerne«.