Skip to main content

På vej mod en ny vaccine

Journalist Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

9. mar. 2007
3 min.

»Den hidtidige behandling af TB [tuberkulose] via det såkaldte DOTS-system, der i sin tid blev lanceret som svar på alle vores bønner, har ikke været tilstrækkeligt til at dæmme op for epidemien, og derfor er det svært at forestille sig andet end et effektivt vaccinationsprogram«, siger forskningschef, dr.med. Peter Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).

Omkring en tredjedel af verdens befolkning er latent inficeret med TB, heraf langt de fleste i den tredje verden, og der er både god økonomi og sund fornuft i at detonere den tikkende TB-bombe ved at vaccinere. Derfor har et hold forskere på SSI gennem de seneste ti år testet forskellige prototyper af vacciner, og i øjeblikket er to af prototyperne i kliniske forsøg med henblik på at booste den klassiske calmettevaccine, som ikke giver tilstrækkelig beskyttelse imod lunge-TB hos den voksne befolkning i den tredje verden.

»Den nye vaccine kan blandt andet gives intranasalt - det vil sige uden injektion - hvilket er en fordel for anvendelse i den tredje verden, og den er tænkt som en vaccine, der kan booste calmette og give god beskyttelse i børn indtil sidst i skolealderen. Den vil kunne få meget stor betydning for den tredje verden, der i TB-sammenhæng også omfatter Kina og de tidligere Sovjetrepublikker, for med nu 2,3 millioner døde hvert år æder TB så mange af de samlede resurser, at mange lande aldrig kommer på fode. Særligt cocktailen af TB og hiv er en tikkende bombe under mange tredjeverdenslandes økonomi«, siger Peter Andersen og fortsætter:

»Selvom man har udviklet MDR eller XDR, er bakterierne ikke resistente over for vaccination, og både MDR og XDR er et stærkt argument for, at vi satser på udvikling af en ny vaccine. Når WHO slår alarm over for udviklingen af MDR og XDR, er det blandt andet fordi, det stiller nye krav til vores antibiotika samt til isolation af patienterne«.

Uden om TB

I forskningsmiljøet og ved tildelingen af forskningsmidler er man i mange år gået uden om TB. Peter Andersen siger:

»Vi kommer fra en hel generation af forskere, der overså TB. I 1940'erne og 1950'erne, hvor calmettevaccinen blev udviklet og anvendt i store globale vaccinationsprogrammer, gik det godt, men fra 1960 til 1980 findes der stort set ingen forskning i TB. Det reparerer man på i dag, hvor vi har skullet genopbygge viden om TB på et højt niveau med en ny generation af forskere«.

Tidshorisonten for en ny vaccine er tidligst 2013 men måske nærmere 2020: »Vi kan stadig ikke lægge en samlet udviklingsplan for en ny vaccine, fordi vi lever fra hånden til munden med hensyn til økonomiske midler, og de lange ventetider mellem tildelingerne gør arbejdet ineffektivt. Vi skal hele tiden søge flere og nye midler til udviklingen, for der er ikke tradition for støtte fra fondsmidler i den meget bekostelige udviklingsfase. Derfor kunne jeg godt tænke mig, at de store koncerner i farmaindustrien investerede i udviklingsarbejdet, så det gik lidt hurtigere«, slutter Peter Andersen.

Hør Peter Andersen i et interview på DR:

www.dr.dk/videnskabold/minitema/ssi/vaccine.asp

Verdens Tuberkulosedag afholdes den 24. marts 2007. Læs mere her:

www.stoptb.org/events/world_tb_day/2007/