Skip to main content

Påstand: et bedre yngre læge-liv!

Ulla Davidsen, FAYL-redaktør

1. nov. 2005
2 min.

Det forbedrer yngre læge-livskvaliteten, hvis man lige orker at lave lidt ved siden af at passe sine vagter og få det til at hænge sammen med familielivet. Det tillader jeg mig i hvert fald at påstå. En mulighed er at kaste sig ud i forskningen og ad den vej fordybe sig i et område med tilfredsstillelsen af virkeligt at kende til noget og få flyttet fokus væk fra bare at overleve vagten. En anden mulighed er at kaste sig ud i at være foreningsaktiv i FAYL eller en anden interesseorganisering i sit lægevirke. Jamen det kræver enorme mængder af tid og meriterer for lidt, svarer nogle af kollegerne. Vel så, men hvilken hobbybetonet aktivitet gør ikke det i starten? Når man som undertegnede med møje har passet to tomatplanter et par måneder og så i august kan indkassere 25 røde tomater, er det jo ikke bevidstheden om at have sparet 25 kroner, som driver værket til næste år. At komme i gang med dataopsamling til sin forskning er også et langt stykke op ad bakke før eventuelle meritter måske lader sig øjne.

At være aktiv i FAYL er muligheden for at se sit fag ovenfra og måske få sat skub i en proces, hvor man måske ender med, at vagtarbejde kun kan pålægges yngre læger hver fjortende dag. Lønsedlen er svær at gennemskue, men det hjælper på læsningen, hvis man lærer overenskomsten at kende og måske finder ud af, at næste overenskomstaftale skal indeholde bødestraffe til lønkontorer, som kronisk udbetaler forkert. I stedet for at vedligeholde sit yngre læge-martyrium letter det at bruge krudt på at påvirke speciallægeuddannelsen med mere relevant indhold i tjeklisten for specialet.

Det giver perspektiv oven på en lang og nogen gange ret triviel ambulatorie- eller operationsdag at gå i gang med at analysere nogle data om overlevelsesforbedringer ved en anden brug af ACE-inhibitorer eller opgøre kvaliteten af de operationer, man udfører dagen lang. Men det giver også perspektiv at være et hold, som mødes og drøfter, hvordan man kunne tilrettelægge akutarbejdet i Danmark, så både patienter og læger får det bedre; og senere via diverse politiske tiltag får sundhedsministeren til at indføre ordningen i hele landet. Det er ledelseserfaring at måtte prioritere mellem forskellige ønsker fra medlemmernes side. Desuden er der vist ikke mange ledende læger i sundhedsvæsenet, som ikke har haft en periode med aktivitet i FAYL eller en anden af lægeforeningerne i Danmark.

Find opstillingsregler på www.fayl.dk. I næste uge giver en håndfuld aktive deres bud på, hvorfor de genopstiller til en ny to-årig periode.