Skip to main content

Patentudløb på blodtryksmedicin vil spare samfundet millioner

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

12. apr. 2010
4 min.

Rationel farmakoterapi handler om at få mest sundhed for pengene.

Det er begrundelsen for, at Lægemiddelstyrelsen netop har sendt en indstilling fra Medicintilskudsnævnet i høring.

Nævnet og dermed styrelsen ønsker endnu en storstilet ændring i tilskudsstatus for de forskellige blodtrykslægemidler, som det også skete i sommeren 2009 i forbindelse med Folketingets beslutning om, at alle lægemidler skal have deres tilskudsstatus gennemgået.

»Gennemføres de nye tilskudsændringer vil det danske samfund spare mindst 300 millioner kroner hvert år. Så alt andet vil være uhensigtsmæssig brug af skattekroner«, siger formand for Medicintilskudsnævnet Mogens Laue Friis.

Det hele handler om de såkaldte angiotensin-2-antagonister. Den 8. marts i år udløb patentet på angiotensin-2-antagonisten losartan. Billige kopier væltede ud på det danske markedet, og den daglige behandlingspris faldt fra 8,26 kroner til 0,92 øre.

I dag kan patienter få generelt tilskud til de billige såkaldte ACE-hæmmere. Men nogle patienter oplever hoste som bivirkning, hvorfor de kan få klausuleret tilskud til de meget dyrere angiotensin-2-antagonister.

Men med prisfaldet for lorsartan mener Medicintilskudsnævnet ikke, at der er fagligt belæg for at opretholde den nuværende tilskudsstatus. Nævnet vil derfor give generelt tilskud til losartanpræparaterne, men samtidig fjerne det klausulerede tilskud fra alle de øvrige væsentligt dyrere angiotensin-2-antagonister.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen vil omkring 150.000 danskere dermed blive direkte berørt af den kommende ændring, da de i dag er i behandling med et af de dyre præparater, der vil miste tilskud. De skal alle skiftes over til lorsartan.

»Selvom omstillingen er besværlig for både patienten og lægen, bør vi ændre tilskudsreglerne, når så mange penge kan spares. Samtidig er det kun muligt at lave denne ændring, da der videnskabeligt set er klasseeffekt mellem de forskellige angiotensin-2-antagonister. Med andre ord er det underordnet om patienten får det ene eller andet præparat«, siger Mogens Laue Friis

Dansk Hypertensionsselskab ser ændringen som en logisk konsekvens af den politik, som Lægemiddelstyrelsen meldte ud i 2009:

»Det er naturligvis et indgreb i vores ret til selv at vælge behandling, men på den anden side må vi indse, at økonomi spiller ind. Og fagligt set er der ingen afgørende forskelle på de forskellige angiotensin-2-antagonister, så det er en god ide, at samfundet kun støtter de billigste, når man nu har lagt sig fast på denne politik«, siger Hans Ibsen, formand for Dansk Hypertensionsselskab, og fortsætter:

»Men det bliver besværligt, og lægens omstilling af patienterne kan være præget af, at man ikke rammer den rigtige dosis, så det kommer til at kræve ekstra kontroller og konsultationstid. Der vil være en lang overgangsfase. Nogle gode kombinationspræparater vil miste tilskud med ringere patientkomplians til følge.«

Når høringsfristen den 7. maj er overstået, og Lægemiddelstyrelsen er nået til sin endelige afgørelse, vil der i god tid blive meldt ud, hvornår de nye regler i givet fald træder i kraft, så lægerne har en passende tid til at omstille de mange tusinde patienter til det billigere tilskudsberettigede præparat.

»Vi vil sikre en grundig informationsindsats målrettet apoteker, patienter og læger, så alle kender de nye regler, og lægerne har god tid til forsvarligt at få switchet deres patienter,« siger sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen Karen Kolenda.

Sagen kort om tilskud til blodtrykslægemidler

I 2005 beslutter Folketinget, at Lægemiddelstyrelsen skal gennemgå tilskudsstatus for al medicin på det danske marked.

Lægemiddelstyrelsen gennemgår først kolesterolsænkende medicin og sidste sommer foretages en stor ændring i tilskudsstatus på blodtryksmedicin.

Tilskud bliver fjernet til de dyre ACE-hæmmere, men bevaret til de billigste.

Visse patienter får hoste som bivirkning af ACE-hæmmerne, hvorfor der gives klausuleret tilskud til de forskellige meget dyre angiotensin-2-antagonister.

Den 8. marts i år udløber patentet på en af de dyre angiotensin-2-antagonister, den såkaldte losartan. Billige kopier strømmer på markedet og behandlingsprisen falder fra 8,26 kroner til 0,92 øre. Den er nu på niveau med de billige ACE-hæmmerne.

Lægemiddelstyrelsen opfordrede derfor for nogle uger siden Medicintilskudsnævnet til at foretage en ad hoc-revurdering af tilskud på blodtryksområdet igen.

Nævnet forslår: Generelt tilskud til losartan, da de nu er på prismæssigt niveau med de billige ACE-hæmmere. Mens det klausulerede tilskud helt fjernes fra de øvrige angiotensin-2-antagonister.

Indstillingen sendes i påsken i høring hos virksomheder og videnskabelige selskaber.

Høringsfristen er den 7. maj.