Skip to main content

»Patientens bedste er vores mål«

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

12. apr. 2013
3 min.

Yngre læger  Ja tak.

Efter at Yngre Lægers bestyrelse tilkendegav, at den vil foretage sproglige justeringer i forhold til fireårsreglen, få mere fokus på især forskning og huske på, at alle læger ikke er ansat på hospitaler, lykkedes det bestyrelsen på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde på Hotel Hvide Hus i Aalborg torsdag at få vedtaget sit storstilede politiske projekt for de kommende fire års arbejde: Den Gode Læge.

»Vi kommer med friske øjne og nye bud på og gode idéer til, hvordan sundhedsvæsenet skal se ud i fremtiden. Vi er der døgnet rundt, året rundt. Og vi er den største gruppe læger. Det forpligter. For at sætte dagsordnen er det altafgørende, at vi har en politik klar, der tydeligt viser vej. For konkrete aktiviteter og forandringer. Det får vi nu med Den Gode Læge«, sagde næstformand Camilla Rathcke fra talerstolen og fortsatte:

»I det daglige tumler vi med praktiske problemer om vagtplaner, der ikke går op, it, der ikke virker, og derfor er det vigtigt, at vi løfter hovedet fra pc’en og tænker langt, stort og overordnet. Det har vi gjort med Den Gode Læge«.

Det netop vedtagne politiske projekt har tre fokusområder: patientforløbet, udannelse/karriere og arbejdspladsen.

I de seneste uger har Yngre Læger markeret sig i landets medier med udtalelser om, at der i årevis har været alt for meget fokus på produktivitet frem for kvalitet i patientbehandlingen. Fokus skal igen tilbage på patienten, har det lydt fra Yngre Læger.

»Vi vil være med til at sætte patienten i centrum; derfor skal det gode patientforløb være helt centralt. Hvorfor? Fordi i sidste ende er det jo derfor, vi er der. Patientens bedste er vores mål«, sagde Camilla Rathcke.

Yngre Læger vil i den kommende tid iværksætte flere konkrete aktiviteter og opsætte mål, så visionen om det gode patientforløb kan nås i praksis.

Derfor vil foreningen tale med de centrale patientforeninger, ligesom en konference til efteråret er planen, hvor Yngre Læger sammen med patienterne vil tale om den fælles sag:

»En fælles front vil sende et stærkt signal«, sagde Camilla Rathcke.

Mange af de konkrete aktiviteter, som foreningen forestiller sig, er endnu kun i skitseform. Men med tilbageblikket på, hvordan de formåede at sætte den sundhedspolitiske dagsorden med det gamle projekt om Det Gode Hospital, og herunder Den Gode Fælles Akutmodtagelse, er foreningen helt sikker på, at den er og vil vedblive med at være »en central og stærk aktør, der flytter holdninger i den sundhedspolitiske debat«.

Der blev henvist til fireårsreglen, hvor et massivt fokus nu ser ud til at flytte holdninger blandt politikere.

Både Sofie Hjortø fra Region Sjælland og Helene Hvidman fra Region Hovedstaden opfordrede bestyrelsen til at opstille konkrete mål, så der efterfølgende kan evalueres på, om de politiske visioner har »hjulpet, eller det blot var varm luft«, som Sofie Hjortø formulerede det.

Dorte Guldbrand Nielsen fra Region Midtjylland påpegede, at bestyrelsen i sine formuleringer fik det til at lyde som om, at alle yngre læger arbejder på hospitalsafdelinger og har med patienter at gøre.

Bestyrelsen lyttede, formuleringer skal justeres, men politikpapiret blev vedtaget – kun fire stemte imod.